Hirdetés

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Napraforgó

A napraforgó (Helianthus annuus) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjában a Heliantheae nemzetségcsoport egyik legismertebb faja. Kedvelt haszonnövény, a szántóföldi növények egyike. Olajának kedvező élettani hatásai miatt gyógynövénynek számít. Ez a Magyarországon legfontosabb, a legnagyobb területen termesztett olajnövény.

Származása, elterjedése

Észak-Amerika nyugati feléről (a pacifikus–észak-amerikai flóraterületről) származik. Az indiánok már 3000 éve termesztették. Európába az 1510-es években hozták át, és még a 16. században átjutott Ázsiába és Afrikába is.

Eleinte dísznövénynek termesztették; kertészeti változata a dísznapraforgó (ez több faj, alfaj, illetve változat összefoglaló neve). Haszonnövénnyé azután vált, miután Bunyan 1716-ban Angliában szabadalmaztatta a napraforgóolaj sajtolásának módszerét – ez előtt Magyarországon is dísz-, illetve szegélynövénynek ültették.

Magyarországon még a második világháború után is sokáig alapvetően takarmánynövény volt. A termékváltást a nagyobb olajtartalmú fajták, majd (1975-től) a nagyobb hozamú hibridek behozatala alapozta meg. Az 1970-es évek végétől olaja keresett exportcikké vált; termőterülete 300 000 ha fölé nőtt. Ennek eredményeként termésátlaga jelentően emelkedett, és a '70-es évek első felére jellemző 1,2 t/ha után a '80-as–'90-es években 2,0 t/ha körül stabilizálódott. A rendszerváltás után egy bő évtizedre átmenetileg visszaesett, majd meredeken emelkedni kezdett, és 2004-ben már 2,33 t/ha-ral (Franciaország mögött) már a második legnagyobb volt a világon. Termőterülete a '80-as évek közepén érte el a 350 000 ha-t, majd gyorsuló ütemben nőtt tovább – a rendszerváltás óta 300 000 és 550 000 ha (jellemzően 380 000 és 470 000 ha) között ingadozik; mélypontja 2000–2001-ben volt. Az utóbbi évek 500 000 ha fölötti területe teljes szántóföldi termőterületünk több mint 10 %-a.

Jellemzői

1–3 m magasra növő, el nem ágazó szárú, kórós lágyszárú. Szára dudvás, belül szivacsos; érés közben durva, érdes felületű, megfásodott kóróvá alakul. A régebben termesztett tájfajták magasabbak (2,5–3,2 m), száruk időnként elágazó, többtányéros. Nagyüzemi termesztésre csak az alacsony vagy középmagas (1–2 m), bókoló, és el nem ágazó, egytányérú fajták alkalmasak.

Gyökérzete fejlett. A mélyre hatoló főgyökérből dúsan fejlődő oldalgyökerei 60–70 cm mélységig átszövik talajt. Ezeket a sűrűn növő, fehér gyökereket „esőgyökereknek” is nevezik, mert tömegesen akkor fejlődnek ki, ha a napraforgó sok csapadékot kap. Ennek hiányában a vizet a mélyebbre nyúló és ugyancsak nagy szívóerejű gyökereivel veszi fel.

Nagy, szív alakú, serteszőröktől érdes levelei szórtan állnak.

Virágzatának peremén fészek-pikkelyeket találunk. A fészekvirágzat szélén vannak a rovarok csalogatására szolgáló, sárga, nyelves virágok. A tányér közepe felé haladva, szabályos körökben helyezkednek el a hímnős csöves virágok, amelyekben a porzók előbb érnek, mint a bibe. Ezért a napraforgókat kölcsönös beporzással, rovarok termékenyítik meg.

Termése a fajtától függő színű és méretű, egymagvú kaszat.

Felhasználása

Magjának bele vitaminokat (B1, B2), nikotinsavat, foszfort, vasat, káliumot, növényi zsírokat és sok fehérjét tartalmaz.

A magbél (szotyola vagy makuka) nyersen, olajban sütve, vagy szárazon pirítva is ehető. A nyers mag csíráztatva és salátákba, szendvicsek tetejére szórható. Virágrügyeit nyersen salátákba teszik, párolva zöldségként ehető. Értékes, sütésre is alkalmas olaj sajtolható belőle.

A napraforgóolajat eleinte a bőr- és gyapjúfeldolgozásban használták, étkezési célokra csak a 19. század eleje óta veszik igénybe, de eleinte igen korlátozottan. A 20. század elején az olaj többségéből szappant főztek vagy festéket gyártottak, élelmezési felhasználása az 1940-es években vált tömegessé. Korunkban nagyobbrészt étolajként hasznosítjuk, de a margarin és a szappan gyártásának is fontos alapanyaga. Az olaj előállításakor visszamaradó extrahált darát fehérjedús takarmányként állatoknak adják.

Nemcsak fontos olajnövény, de értékes zöldtakarmány is. A másodnövényként sűrűn vetett napraforgó a legbiztosabb zöldtrágyanövény az ország bármely területén.

Gyógyhatása

Epilepszia, görcsoldás, hurutos megbetegedések, nyálkaoldás. A virág forrázatát magas vérnyomás ellen és idegcsillapítóként alkalmazzák, lázcsillapító hatása is ismert. Magjának zsíros olaját kenőcsök készítésére használják fel.

 • 2016-10-20 „Kis fényeket látok, aztán elhomályosul minden”

  Ma is sokakat riadalommal tölt el, pedig most már tudjuk: az epilepszia egy idegrendszeri betegségről, amely rendszerint tünetileg jól kontrollálható, és amellyel teljes értékű élet lehet élni.

 • 2016-04-04 Ötvenkilenc gyógyszer ára csökkent

  Április 1-jével rengeteg gyógyszer ára csökken, és sokan közülük jelentős mértékben.

 • 2016-01-03 Gyógyulásom: Az epilepszia inkább szociális probléma

  Sok ember a gyengeség jelének veszi az epilepsziát. Amikor megkapják a diagnózist, először mindig azon gondolkoznak el, hogy ezek után mit nem tudnak majd csinálni. De miután nyitottabbak lesznek, sok mindenben meg tudnak változni. Én már csak tudom, hiszen 15 éves voltam, amikor kimondták a diagnózist.

 • 2015-12-28 Fájdalom- és lázcsillapítás - Gyógyszerrel és anélkül

  Gyerekkorunktól ismerjük a tompa, szúró, hasogató, lüktető fájdalmat és a láz többféle változatát. Szakértőinket arról kérdeztük, hogyan lehet csillapítani gyógyszerrel, esetleg anélkül a kellemetlen közérzetet okozó tüneteket.

Hirdetés
 • 2015-11-10 Nem is kell a lázcsillapító?

  A szakmai ajánlás szerint a lázat nem kóros állapot, hanem a szervezet védekező reakciója, ami hasznos is lehet.

 • 2015-10-08 Az epilepsziával élők legnagyobb problémája

  Annak ellenére, hogy hazánkban jelenleg több mint 150 ezer ember él epilepsziával, még mindig hatalmas az információhiány, és rengeteg tévhit és előítélet él a társadalomban az epilepsziával kapcsolatban. Sokszor maguk az epilepsziával élők is nehezen jutnak érdemi és hiteles információhoz a mindennapjaikat érintő legalapvetőbb kérdéseket illetően.

 • 2014-11-22 Kérdések és válaszok a lázról szülőknek

  A 39 fokos lázban szenvedő gyerek teste szinte lángol, tüzel a bőre, ahogy az aggódó szülő végigsimít rajta. Segítenénk rajta, de sokszor nem tudjuk, hogyan. Gyógyszerrel? Hűtőfürdővel? Borogatással? Dr. Rente Judit gyermekorvossal sorra vettük a leggyakoribb bizonytalanságokat.

 • 2014-07-08 A gyógyító napraforgó

  A napraforgó talán az egyik legvidámabb virág, és hát a szotyit is szeretjük. Most gyógyhatásaival is megismerkedhetünk.

 • 2014-05-05 Bármikor belehalhat az izgalomba az 5 éves kislány

  Neve Dandy egy nagyon ritka betegségben szenved. A Dravet-szindróma egy nagyon súlyos epilepszia, amit egy nevetőgörcs is kiválthat.

 • 2014-04-09 Lázgörcs gyermekkorban - Mit tegyünk?

  A lázgörcs általában fertőzés miatt kialakuló lázas állapot következménye, mely elsősorban csecsemő- és kisgyermekkorban fordulhat elő. A szülő számára ez egy örökkévalóságnak tűnő, aggasztó, ijesztő élmény lehet, még akkor is, ha a görcstevékenység csak néhány percig tart.

 • 2014-03-29 Epilepszia, a "szent betegség"

  Az epilepszia története egyidős az emberiséggel, s mindig is sokféle hiedelem övezte. Ma is sokakat riadalommal tölt el, pedig most már tudjuk: egy idegrendszeri betegségről van szó, amely rendszerint tünetileg jól kontrollálható, és amellyel akár teljes értékű élet élhető. Dr. Káposzta Zoltán neurológus szakfelügyelő főorvos segítségével összefoglaltuk, mit tudunk az epilepsziáról.

 • 2014-03-24 Vérfű, a vérzéscsillapító

  Napi gyógynövény-határozónkban a vérfüvet (Sanguisorba officinalis) mutatjuk be.

 • 2014-03-22 Epilepsziás hölgyek

  Az epilepsziás nőket kezelő orvosoknak a nők speciális hormonális helyzetét is figyelembe kell venniük. Ez a megközelítés csökkentheti a betegséggel kapcsolatos komplikációkat. Erre a következtetésre jutott legújabb közleményében Sabine Weil, a Müncheni Egyetem kutatója. Németországban nagyjából 400 000 nő szenved epilepsziában. Minden 1000 gyermekből 3-4 születik epilepsziás anyától.

 • 2014-03-19 A fekete ürömfű serkenti az epeműködést

  Napi gyógynövény-határozónkban a fekete ürömfüvet (Artemisia vulgaris) mutatjuk be.

 • 2014-03-16 Ha fáj a hasa

  Szinte mindenki szenvedett már élete során valamilyen hasfájásban. Valaki azt mondja, hogy görcsöl a hasa, mások szerint szorító ez a fájdalom, és van, aki egyszerűen csak hasfájásnak nevezi a kellemetlen tüneteket.

 • 2014-01-24 Az epilepsziáról

  Váratlanul jelentkező rohamszerű eszméletvesztés, melyet rángógörcs és szájhabzás kísér. Magyarországon az epilepsziás megbetegedés a lakosság 0,5-1 százalékát érinti. A betegség lehet genetikai eredetű, de bármely életkorban bekövetkező agysérülés nyomán is kialakulhat.

 • 2014-01-20 Hurutoldás, nyákoldás hatékonyan

  A hurut szó gyulladást jelent: leggyakrabban a légúti nyálkahártya gyulladását értjük alatta. A téli megfázásos-influenzás időszakban gyakran előfordul, a nyálkahártya pedig fokozott váladéktermeléssel reagál. Ez történik, amikor orrdugulással és köhögéssel küszködünk. Hogyan szabadulhatunk meg a kellemetlen tünetektől? A hurutoldás módjairól dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégésszel, az Egészségtükör szakértőjével beszélgettünk.

 • 2014-01-13 Nyákoldás

  A felső és alsó légutakat egységesen nyálkahártyabélés borítja, melynek szerkezete igen jellegzetes. A nyálkahártya-borítást csillószőrös hengerhám alkotja, melynek felszínéről - csak mikroszkóppal látható - csillószőrök emelkednek ki.

 • 2014-01-11 Bizonyos fehérjék segítik az agyműködést

  A SUMO-nak nevezett fehérje szintjének emelkedése segíthet az agy bizonyos rendellenségeinek - pl. az epilepszia és a skizofrénia - gyógyításában, állítják a nagy-britanniai Bristol Egyetem kutatói.

 • 2014-01-08 Fájdalom, láz

  A fájdalom - az orvosi szótár meghatározása szerint - változatos mértékű és helyű, jól körülírt vagy kiterjedt kellemetlen érzés, melyet rendszerint az érzőidegek továbbítanak az agyba. A fájdalom mint élettani jelenség része a szervezet védekező mechanizmusának, mivel bekapcsolja a motoros reflexeket, és ébren tartja a szervezet védelmi apparátusát.

 • 2013-12-29 Lassabban növekszik az epilepsziások agya

  Egy közlemény szerint az epilepsziás gyerekeknek szignifikánsan lassabb agyuk fehérállományának növekedése, mint az egészséges gyerekeknek - derült ki egy két éves megfigyelési időszakot követően. A megkisebbedett fehérállomány befolyásolja az agyi összeköttetéseket, ezáltal a kognitív funkciókat.

 • 2013-12-21 A légúti hurutról

  A téli megfázásos-influenzás időszakban gyakran előfordul a légúti nyálkahártya gyulladása. Ezt hívjuk hurutnak, amely szó szerint gyulladást jelent. A nyálkahártya fokozott váladéktermeléssel reagál, orrdugulással és köhögéssel küszködünk. Dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész, onkológus segítségét kértük: hogyan enyhíthetjük a panaszokat?

 • 2013-12-14 Elsősegélynyújtási ismeretek: A lázcsillapítás

  Az emberi szervezet hőmérséklete, különösen a belső úgynevezett maghőmérséklet a környezeti hőmérséklet széles határai között is állandó. Ezt, az életfolyamatokhoz nélkülözhetetlen állandóságot bonyolult reflexfolyamatokon keresztül az agyban található hőszabályozó központ biztosítja.

 • 2013-12-12 Mikor és hogyan csillapítsuk a lázat?

  Mi a láz? Kóros állapot, vagy csak tünet? Mennyire veszélyes a lázgörcs? Hogyan csillapítsuk a lázat? Dr. Rente Judit házi gyermekorvos mindenre választ ad, és jó néhány hasznos praktikával is ellátja a tanácstalan szülőket.

 • 2013-12-03 Napraforgó, a görcsoldás mestere

  Napi gyógynövény-határozónkban a napraforgót (Helianthus annuus) mutatjuk be.

 • 2013-11-27 Mit tudunk ma az epilepsziáról?

  Dr. Káposzta Zoltán segítségével összefoglaltuk, mit tudunk ma az epilepsziáról, amely egy jól kezelhető idegrendszeri betegség. Szakértőnk a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház – Rendelőintézet Neurológiai Osztályának vezető főorvosa.

 • 2013-11-11 A szent betegség

  Nyavalyatörés, nehézkór, frász - e neveken is illette a magyar nyelv az epilepsziát. Azt a betegséget, amelyet már az ókori orvosok is ismertek, s morbus sacernek, azaz szent betegségnek nevezték.

 • 2013-11-07 Roham az agyban

  Bizonyára csak kevesen tudnának felelni arra a kérdésre, mi az, ami közös Nagy Sándorban, Julius Caesarban, Dosztojevszkijben, Van Goghban és Raszputyinban.

 • 2013-10-24 Lázcsillapító kérdések és válaszok a hőmérőkről

  A láz az egyik leggyakoribb panasz csecsemő- és kisgyermekkorban. Minden édesanyát aggodalommal tölt el, ha gyermeke lázas.

 • 2013-09-21 A tibetiek és a magaslat

  Egy tanulmány szerint a tibetiek alig 3000 év alatt alkalmazkodtak a nagy tengerszint feletti magassághoz. Az eredménynek köszönhetően nagyobb rálátás nyílhat a születést megelőző oxigénhiányos állapottal összefüggő betegségekre, például az epilepsziára.

 • 2013-08-13 Carbamazepin

  Azok között a kismamák között, akik terhességük alatt is carbamazepinet szednek azért, hogy ne alakulhassanak ki epilepsziás rohamaik, megemelkedik a nyitott gerinccel született magzatok száma. Aggodalomra azért nincs ok, az abszolút kockázat nagyon alacsony, a terhesség első harmadában szedve a gyógyszert ezen fejlődési rendellenességek gyakorisága csak 3,3 százalék.

 • 2013-08-03 Öröklődő migrén

  Genetikusok bejelentették, hogy felfedezték az első örökletes összefüggést a migrén leggyakoribb típusaival kapcsolatban. Az eredmény reményt ad arra, hogy új gyógyszerek kifejlesztésével vissza lehet szorítani ezt a fájdalmas és költséges betegséget. Negyven orvosi központ kutatója vizsgálta több, mint 50 ezer ember genetikai profilját, összehasonlítva a migrénben szenvedők adatait az egészségesekével.

 • 2013-06-08 Az epilepszia

  Talán meglepő, hogy Szent Valentin nemcsak a szerelmesek védőszentje, hanem az epilepsziásoké is. Dr. Káposzta Zoltán segítségével összefoglaltuk, mit tudunk ma az epilepsziáról, amely egy jól kezelhető idegrendszeri betegség. Szakértőnk a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház - Rendelőintézet Neurológiai Osztályának vezető főorvosa.

 • 2013-06-05 Napi gyógynövény tippünk: Amerikai viaszbokor (Myrica cerifera)

  Napi gyógynövény-határozónkban az Amerikai viaszbokrot (Myrica cerifera) mutatjuk be.

 • 2013-05-21 Izomgörcsök

  Szövettani felépítésüket és működésüket tekintve szervezetünkben háromféle izomszövet található. A vázizomzatot harántcsíkolt izomzat építi fel. Akaratlagos, erőteljes mozgásra képes. A simaizmok, amelyek többek között a gyomor, a belek és a húgyvezeték falában, a hörgőkben, az érfalban, a méhben találhatók meg, akaratunktól függetlenül működnek.

 • 2013-05-15 Napi gyógynövény tippünk: Acsalapu

  Napi gyógynövény-határozónkban ma az Acsalaput mutatjuk be.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend