Hirdetés
Mustármag (fehér)

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Mustármag (fehér)

A fehér mustár, más néven angol mustár vagy fehér repce (Sinapis alba) a káposztafélék családjába tartozó növényfaj. Nyugat-Ázsiából és a mediterrán térségből származik. Több földrészen termesztik, Magyarországon is nagyobb területen. Magja jelentős fűszeralapanyag.

Jellemzői

Egyéves, 50-80 cm magasra nő, levelei szórt állásúak, szárnyasan hasogatottak. Hajtásai szőrösek. Virágzata sátorozó fürt, virága sárga. Termése 3-6 magot tartalmazó becő. Magjai sárgák.

Felhasználása, gyógyhatása

Magyarországon főleg a fehér mustár magját használják fel a mustárpép készítéséhez, más országokban a szareptai mustárt is, ennek íze kissé a tormára emlékeztető. Zsírosolaját is felhasználják. Magja nyálkaanyag tartalma miatt enyhe hashajtó hatású; ezen kívül antibakteriális, antivirális, étvágygerjesztő, szélhajtó, emésztést segítő, vizelethajtó, hánytató és nyálkaoldó hatása van.

Hirdetés
  • 2014-01-15 Tudtátok? A ricinusolajtól gyorsabban nő a haj

    Napi gyógynövény-határozónkban a ricinust (Ricinus communis) mutatjuk be.

  • 2014-01-08 Rebarbara, a máj- és epebetegségek gyógyszere

    Napi gyógynövény-határozónkban a rebarbarát (Rheum) mutatjuk be.

  • 2013-12-28 Mit tegyünk, ha megy a hasunk?

    Számtalan oka lehet annak, ha a kellemetlen hasmenéssel kell megküzdenünk. Mitől alakulhat ki, mit ajánlatos ilyenkor enni, inni, mikor kell orvoshoz fordulni? A gyakori székelési ingernek - amellyel együtt jár a széklet állagának, színének változása is - számtalan egyértelmű és kevésbé kézenfekvő oka lehet. Az előbbiek közé tartozik: vírus- vagy baktérium okozta gyomor- vagy bélfertőzések, ételmérgezések, hashajtók túlzott fogyasztása, emésztési és felszívódási zavarok, egyes betegségek, amelyek leginkább a vékony- és a vastagbelet, vagy a májat, illetve a hasnyálmirigyet érintik.

  • 2013-12-25 A táplálék-gyógyszer kölcsönhatásról

    Néhány gyógyszer szedésénél az orvos vagy a gyógyszerész arra figyelmeztet, hogy az orvosságot éhgyomorra, 1 vagy 2 órával az étkezés előtt vegyük be. Máskor pedig épp fordítva: a pirulákat sokszor étkezés közben, vagy étkezést követően kell lenyelni. Az elfogyasztott táplálék mennyisége és minősége a legtöbb esetben befolyásolja a szervezetbe jutó gyógyszerek felszívódását, lebomlását, kiürülését, a gyógyszerhatás erősségét. A gyógyszerek pedig - különböző módon és mértékben - hatással lehetnek a tápanyagok felszívódására és hasznosulására.

  • 2013-11-29 Mustármag - Elűzi a vírust és baktériumot

    Napi gyógynövény-határozónkban a fehér mustármagot (Sinapis alba) mutatjuk be.

  • 2013-11-07 Középkori kúrák, modern kezelések?

    A középkori orvosi módszerek mai szemmel nézve kegyetlennek minősülnek, rengeteg felesleges szenvedést okozva a betegnek, aki bele is hallhatott a \"gyógyító\" tevékenységekbe. A faluról falura vándorló orvosdoktor, borbély és seborvos az érvágás, hánytatás, beöntés és köpölyözés módszerével, valamint piócák segítségével próbálta \"megtisztítani\" a beteget. Az érzéstelenítés és a megfelelő műszerek hiánya miatt a betegeknek borzasztó kínokat kellett kiállniuk.

  • 2013-10-28 Napi gyógynövény tippünk: Kutyabenge

    Napi gyógynövény-határozónkban a kutyabengét (Frangula) mutatjuk be.

  • 2013-10-17 Székrekedés gyermekkorban

    A NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence), mely intézet célja a jobb egészségügyi és klinikai gyakorlat kialakítása az Egyesült Királyságban, a napokban jelentette meg új kiadványát, amely először fogalmaz meg irányelveket a gyermekek szorulásos problémáival kapcsolatban. Bár a székrekedés nem életveszélyes, Angliában a gyermekek mintegy 30 százalékát érinti.

  • 2013-10-16 Napi gyógynövény tippünk: Kökény

    Napi gyógynövény-határozónkban a kökényt (Prunus spinosa) mutatjuk be.

  • 2013-06-07 Napi gyógynövény tippünk:Apró szulák

    Napi gyógynövény-határozónkban az Apró szulákot mutatjuk be.

  • 2012-04-12 Hízunk, fogyunk -étkezés és stressz

    Az étkezés nem csak élettani szükséglet, de örömforrás is. Jó érzés, mikor családunkkal, barátainkkal megosztjuk az ételünket, terített asztallal várjuk a vendégeket. Az étkezést követő komfortérzés jó közérzetet jelent. Az is igaz persze, hogy az ember "hogyléte"is meghatározó lehet abban, milyen kedvvel fogyasztjuk el az ételt.

  • 2011-09-29 Éltető magvak, termések

    Az erdőt-mezőt járó ember még januárban is sok érdekességgel találkozhat a természetben, hiszen a cserjék és fák rövidebb-hosszabb ideig őrzik terméseiket, magjaikat, melyek majd új és új növénygenerációkat hoznak létre. A magvak, termések sokszor nem csak látványosak, hanem hasznos anyagokat is tartalmazhatnak. Ismerkedjünk meg néhány gyakori, közönséges képviselőjükkel, a gyepűrózsával, a galagonyával, és a vadgesztenyével.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend