Hirdetés

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Máriatövis

A máriatövis (latinul Silybum marianum) már a középkorban is az elismert gyógynövények közé tartozott, elsősorban epe- és májpanaszok kezelésére használták. A máriatövis név és a növény népies nevei (Boldogasszony teje, Boldogasszony káposztája, máriabogáncs, pápafű, Szűz Mária teje, Szűz Mária tövise, tarkabogáncs) arra a legendára vezethető vissza, amely szerint a levelek fehér márványozottsága akkor keletkezett, amikor Jézus anyjának, Máriának teje ráfröccsent a növényre. Valószínűleg ennek a hiedelemnek köszönhetően elterjedten alkalmazták a tejelválasztás fokozására. Melius Péter Herbáriumában (1578) Boldogasszony tövise néven elsősorban étvágygerjesztő, hasfájást enyhítő, görcsoldó szerként szerepelt.

A máriatövis a fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó, a mediterrán térségből származó egyéves növény. A tenyészidő elején tőrózsát, később akár 1,5-2 m magas hajtást növeszt. Számos országban termesztik, eredeti élőhelyén utak mentén, réteken, legelőkön is megtalálható. Sok fényt és meleget igényel, jó szárazságtűrő. Levelei fehéren márványozottak, szélük öblösen hasogatott, élük tüskés. Lila csöves virágokból álló 5-8 cm átmérőjű fészekvirágzatát nagy, szúrós hegyű fészekpikkelyek borítják. 6-7 mm hosszú, két oldalról kissé lapított, egyik felén lekerekített, másik végén bóbitát viselő henger alakú kaszattermése van. Termése az Európai Gyógyszerkönyvben is hivatalos, hazánkban számos gyógyszer, gyógytermék és étrend-kiegészítő alapanyaga.

Mi van benne?

A máriatövis termése legnagyobb mennyiségben olajat (15-30%) és fehérjét (20-30%) tartalmaz, de gyógyászati szempontból az összefoglaló néven szilimarinnak nevezett vegyületkeverék (kémiailag flavonolignánok) bír jelentőséggel. A termés 2-3%-át kitevő szilimarin hasonló szerkezetű vegyületek keveréke: legnagyobb mennyiségben (kb. 50%) szilibinint, ezen kívül jelentősebb mennyiségű szilikrisztint, szilidianint, izoszilibinint tartalmaz. A szilimarint a máriatövis terméséből kivonással, majd az azt követő speciális tisztítással állítják elő.

Hogyan hat?

A szilimarin a májkárosodást megelőző és a máj regenerációját elősegítő hatással rendelkezik. Állatkísérletek szerint több ismert májkárosító anyag (mérgek, bizonyos gyógyszerek) mérgező hatása gátolható előzetesen adagolt szilimarinnal, vagy a már kialakult mérgezés hatásos ellenszere a máriatöviskivonat. A hatás részben annak köszönhető, hogy a szilimarin megakadályoza a mérgek bejutását a sejtekbe. Jelentős antioxidáns kapacitásuknak köszönhetően a máriatövis vegyületei mérséklik a máj oxidatív károsodását. A szilimarin gyorsítja a májsejtek regenerációját, fokozza a fehérjék előállítását a sejtekben.

A hosszú távú károsodások megelőzésében fontos szerepe van annak, hogy a máriatövis gátolja a máj szövetének átépülését, így véd a májzsugor kialakulása ellen. A szilimarin gyulladáscsökkentő hatással is bír, amelynek a krónikus májgyulladás mérséklésében van nagy jelentősége.

Mire használható?

A szilimarin a terápiában akut és krónikus májkárosodások kivédésére, valamint a már kialakult ártalmak mérséklésére egyaránt hatásosan alkalmazható. Heveny májgyulladásban, májzsugorodással járó betegségek támogató kezelésében használják, valamint gyógyszerek, és alkohol okozta májkárosodás megelőzésére, kezelésére is alkalmas szer. A szilimarin napi dózisa 200-400 mg.

Hatásosságát számos, embereken végzett vizsgálat eredménye igazolja. A szilimarint tartalmazó készítmények alkoholfogyasztásból eredő májcirrózisban jelentősen javítotják a májműködést és a túlélési arányt.

Vírusos eredetű májgyulladás esetén a szilimarinkezelés javítja a májfunkciókat. A vírusfertőzés fennállása alatt kiegészítő kezelésként alkalmazva a máj károsodása mérsékelhető.
Klinikai vizsgálatok tanúsága szerint a májkárosító gyógyszerek által okozott károsodások jól kivédhetőek máriatövis-készítményekkel.

Gombamérgezés esetén a tisztított szilimarint a gyors hatás érdekében közvetlenül a véráramba, intravénásan adagolják (erre a célra speciális injekciós kiszerelés van forgalomban). Időben végzett beavatkozással a halálozási arány jelentősen csökkenthető.

Biztonságos?

A szilimarin hosszú távú kezelés esetén is nagyon jól tolerálható, enyhe mellékhatások (hasmenés, puffadás, hányinger) mindössze a kezeltek 1-2%-a esetén fordulnak elő. Túladagolás veszélyétől nem kell tartani, mivel a terápiás dózis többszöröse esetén sem tapasztaltak káros hatásokat.

 • 2019-01-29 14 gyógyszer hatásával ér fel ez a fűszer

  A kurkuma napjainkban az egyik legtöbbet tanulmányozott növény. Több mint 5 ezer orvosbiológiai kutatás tárgya volt már, nem véletlenül: összetevői miatt ez a fűszer gyakorlatilag 14 féle gyógyszert helyettesíthet. Lássuk, hogy miért!

 • 2018-08-17 Meghalt Aretha Franklin

  Augusztus 16-án távozott az élők sorából a soul királynője, Aretha Franklin.

 • 2018-08-06 Vigye vissza rossz vérnyomáscsökkentőjét a patikába!

  Augusztus utolsó napjáig, vagyis augusztus 31-ig vihetik vissza a betegek a forgalomból kivont, minőségi hibás valsartan hatóanyagú gyógyszereket a patikákba.

 • 2018-01-18 Az alkohol károsítja az őssejtek DNS-ét

  A tudósok laboratóriumi kísérletekben egereken hajtottak végre kromoszómaelemzést és DNS-szekvenálást, azaz a DNS alkotó alapegységeinek sorrendjének meghatározását, hogy kimutassák, mekkora génkárosodást okoz az alkohol bomlásakor keletkező acetaldehid. Az egereknek először hígított alkoholt adtak, majd elemezték, hogy hatott a DNS-ükre, a kísérletekből pedig megállapították, hogy az acetaldehid törést okozhat a vér őssejtjeinek DNS-ében, véglegesen megváltoztatva annak génszekvenciáit.

Hirdetés
 • 2017-01-02 A szervezet boszorkánykonyhája

  Az egyik legtitokzatosabb szervünk a máj. Főként hallomásból tudjuk, hogy miért fontos vigyáznunk rá, hiszen ha megbetegszik, megsérül, az egész szervezetünk óriási bajba kerül. Dr. Andrási Péter belgyógyászt arra kértük, segítsen megkülönböztetni a májjal kapcsolatos hiteket, tévhiteket.

 • 2016-05-31 Mennyi alkohol számít egészségesnek?

  A statisztikák szerint az, aki mértékletesen fogyaszt alkoholt, hosszabb ideig él, mint az, aki teljesen absztinens.

 • 2016-04-26 A szemed elárulja, milyen betegségben szenvedsz

  A szem nem csak a lélek tükre, de kinézete bizonyos betegségek jelenlétére is utalhat.

 • 2016-04-04 Ötvenkilenc gyógyszer ára csökkent

  Április 1-jével rengeteg gyógyszer ára csökken, és sokan közülük jelentős mértékben.

 • 2016-03-22 Még mindig sokat isznak a magyar tinik

  Kevesebb alkoholt isznak és kevesebbet dohányoznak a magyar tinédzserek, mint 2010-ben, más országokkal összehasonlítva azonban még mindig kedvezőtlenek a magyar adatok.

 • 2016-02-21 Gyakori szembetegségek

  A látással kapcsolatos problémák nem ritkák, sokan tapasztalnak valamilyen rendellenességet életük folyamán. Könnyezés, szemszárazság, viszketés, homályos látás – a leggyakoribb problémákra kerestük a megoldást.

 • 2015-12-31 Fáj a gyomra? Gyógyítsa önmagát!

  A hasfájás eredetének meghatározása sokszor nem egyszerű feladat, talán szervi okok állnak a panaszok hátterében, vagy pszichés problémák okozzák a tüneteket. Utánajártunk, mit tehetünk a kellemetlenségek megszüntetéséért addig, amíg orvoshoz nem fordulunk.

 • 2015-12-14 A túl sok alvás olyan rossz, mint a túl sok pia

  Egy ausztrál tanulmány szerint az egészségtelen alvási szokások más összetevőkkel együtt jelentősen növelhetik a halálozás kockázatát. A tanulmány azt írja, a túl sok alvás, illetve a hosszas nappali ücsörgés legalább olyan káros az egészségre, mint a dohányzás vagy az ivás.

 • 2015-12-08 Már annyit isznak a nők, mint a férfiak?

  A nők egyre több alkoholt fogyasztanak, lassan utolérik a pasikat, pedig a történelem során mindig a férfiak voltak a nagyivók.

 • 2015-12-02 Magyarországon halnak meg a legtöbben az alkohol miatt

  Európában az alkohol gyakrabban okozza az alacsony társadalmi státuszúak, mint a jómódúak halálát - derült ki egy kutatásból, amely 17 országot vizsgált. Magyarországon halnak meg a legtöbben az alkohol miatt.

 • 2015-09-24 Így alakul Európa egészsége a jövőben

  Az elhízásban, az alkoholfogyasztásban és a dohányzásban még mindig világelsők az európai polgárok. Évente átlagosan 11 liter tiszta alkoholt iszunk meg fejenként, a lakosok majdnem hatvan százaléka túlsúlyos, harminc százalékuk dohányzik. A várható élettartam nő, ez a folyamat azonban megfordulhat.

 • 2015-09-24 Rendelt már internetről gyógyszert? Akkor ezt olvassa el!

  Magyarországon az utóbbi öt évben megduplázódott az interneten gyógyszert rendelők aránya, pedig nem kockázatmentes ez a vásárlás, amit az is mutat, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a 35 ezer internetes gyógyszertárnak mindössze 0,6 százaléka legális - mondta Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője szerdán, egy sajtórendezvényen Budapesten.

 • 2015-08-21 Jó lenne allergia nélkül... II. rész

  Cikkünk első részében dr. Tóth Mária szakgyógyszerész segítségével sorra vettük a patikában kapható allergiaellenes szereket. Nem árt azonban tisztában lennünk azzal, hogy ezek a készítmények mit tartalmaznak, milyen hatással és mellékhatással járnak.

 • 2015-07-29 Alkohol és egészség - Hol a határ?

  Az alkohol ősidők óta az emberiség áldása és átka. Mértékkel és ritkán élve vele felszabadíthatja a gátlásokat, hangulatemelő, segíthet a társas kapcsolatok kialakításában, de a fenti pozitív hatás csak a fogyasztás igen keskeny mezsgyéjére igaz.

 • 2015-07-27 Allergiaellenes szerek a patikából I. rész

  Az egészségügyi lapok állandó témája az allergia. A tájékoztatás, a megelőző kezelések ellenére nő az allergis megbetegedések száma, és sokan bizonytalanok és nem tudják, mi enyhítheti a panaszaikat. Hogy a választást megkönnyítsük, dr. Tóth Mária szakgyógyszerész tanácsát kértük.

 • 2015-07-10 Miért kezdjük mézes-citromos vízzel a napot?

  Napindítónak nem találunk jobbat a citromos-mézes víztől, mely azon kívül, hogy remekül hidratál, tele van vitaminokkal és sok nyavalya megelőzésére is kiváló.

 • 2015-04-03 Természetes segítség a májtáji fájdalomra

  A máj az egyik legfontosabb szervünk, olyan létfontosságú funkciókat lát el, mint amilyen a méregtelenítés, epekiválasztás, a fehérje-, zsír- és szénhidrát anyagcsere. A máj fájdalma tompa és meglehetősen homályos eredetű. Mit tehetünk ellene természetes módszerekkel?

 • 2015-02-26 A szerelem józanít

  Az oxitocint „szeretet” vagy „ölelés” hormonnak is nevezik, létfontosságú, összefüggésben van a társas és szexuális kapcsolatokkal. A Sydney-i és a Regensburgi Egyetem kutatói a közelmúltban egy újabb figyelemreméltó hatását fedezték fel ennek a hormonnak: az alkohol mámorító hatásait is csökkenti.

 • 2015-02-25 Az alkohol a legveszélyesebb

  A kutatók rendszeresen alábecsülik az alkoholfogyasztással összefüggő kockázatokat, amelyek halálosabbak, mint a kábítószer-fogyasztás - állapították meg német kutatók a Scientific Reports online tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

 • 2015-01-29 Egyes gyógyszerek is hozzájárulnak az időskori elbutuláshoz

  Amerikai kutatók összefüggést találtak az időskori elbutulás (demencia) és egyes gyakran használt, többek között altatóként vagy allergia kezelésére adott gyógyszerek szedése között.

 • 2015-01-14 Önsörfőző-szindrómában szenved Molnár Anikó

  Nem vicc, tényleg van ilyen: a betegséggel küzdők gyomra alkohollá alakítja a cukrot.

 • 2015-01-06 Mit szedjünk hasmenés esetén?

  A vírusos megbetegedések közül a gyomorfertőzések különösen kellemetlenek, kimerítőek, megviselik a szervezetet. Sokszor gyógyszer sem adható, ha egyszer elkaptuk, ki kell heverni. Utánajártunk, hogyan gyorsíthatjuk a gyógyulást.

 • 2014-12-18 Az ajándékok mellett a gyógyszerekről se feledkezzünk meg!

  Egymást követően 5 egybefüggő munkaszüneti nap áll előttünk, a karácsonyi bevásárlás során azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy az ünnepnapokban gondot okozhat, ha éppen akkor fogy el a rendszeresen szedett gyógyszer, a lázcsillapító vagy a hasmenéses tüneteket enyhítő készítmény.

 • 2014-11-24 Van gyógyszer a májgyulladásra - csak gazdagoknak!

  Hamarosan törzskönyvezi az amerikai gyógyszerhatóság azt az új tablettát, amely hatékonyabban és mellékhatásmentesebben gyógyítja a C-típusú májgyulladást, mint korábban bármi. Ám a kezelés az ára miatt sokak számára elérhetetlen maradhat.

 • 2014-11-15 Több tízmillió emberre jelentenek veszélyt a közelgő ünnepek

  A közelgő ünnepi időszak több tízmillió embernek jelenthet problémát világszerte, hiszen a túlzott alkoholfogyasztásra hajlamosak szeszbevitele ilyenkor gyarapodhat – figyelmeztet a szakértő.

 • 2014-10-23 Ezek a gyógyszerek okoznak közúti balesetet

  Az autóvezetők, hivatásos busz-, villamos-, vonatvezetők, kamionsofőrök, pilóták, vagy a magasban dolgozók számára fontos tudnivaló, hogy egyes, vény nélkül is kapható gyógyszerek álmosságot okozhatnak. Ezáltal bizony befolyásolni képesek az illető járművezetői képességeit. Adott esetben ez veszélyes, és baleseti helyzeteket okozhat.

 • 2014-10-15 Ezt a szervet öregíti nagyon az elhízás

  Első ízben sikerült amerikai és német kutatóknak kimutatniuk az elhízás és a májszövet biológiai öregedése közötti összefüggést. Vizsgálataik megmagyarázzák több, életkorral összefüggő májbetegség idő előtti kialakulását túlsúlyos pácienseknél.

 • 2014-10-01 Több, mint 300 gyógyszer olcsóbb mától

  Október elsejével csaknem ötszáz gyógyszernek változik az ára: 178 készítmény drágább, több mint 300 viszont olcsóbb lett.

 • 2014-09-29 Tényleg szívgyógyszer a pálinka?

  \"Igyad! Ez gyógyszer!\" - mondják főleg az idősebb nemzetség tagjai. De valóban jót tesz a szívünknek az alkohol?

 • 2014-09-19 Halálos házibuli - Barátai mérgezték meg a magyar lányt

  Meghalt egy 15 éves lány egy házibuliban, mert a barátai erős antidepresszánsokkal kevert bort itattak vele. Három fiatal ellen emeltek vádat gondatlanságból elkövetett emberölés miatt.

 • 2014-09-08 5 meglepő dolog, ami súlyosbítja az allergiás tüneteket

  Nem elég kín maga a pollenallergia? Bizony van néhány különös dolog, ami még jobban megkeserítheti az életedet. Kerüld a következő dolgokat az allergiaszezonban, ha meg akarsz spórolni néhány csomag zsebkendőt!

 • 2014-09-06 5 fontos tudnivaló az egészségpénztárakról

  Egészségügyi kiadásaink közül csak gyógyszerre évente minimum 50 ezer forintot költünk, így ez az összeg egy négytagú család esetében 200 ezer forintra is rúghat - derül ki GKI és a PRÉMIUM Pénztárak kutatásából. Bizonyított tény, hogy az egészségpénztári tagok többet foglalkoznak a megelőzéssel és tesznek az egészségükért, mint azok, akik egyetlen pénztárral sem állnak kapcsolatban. Arról azonban, hogy melyek az egészségpénztári tagság előnyei, kevesen rendelkeznek biztos információval. Íme, 5 fontos tudnivaló az egészségpénztárakról.

 • 2014-08-12 Gyászol a világ! Meghalt Robin Williams

  Hatvanhárom éves korában meghalt Robin Willams. Hollywood sztárja vélhetően öngyilkosságot követett el.

 • 2014-07-29 Műtéte lesz? Így készüljön fel rá!

  A műtét komoly dolog, és hajlamosak vagyunk izgulni miatta, de talán ha a tennivalókra koncentrálunk, ahelyett, hogy az ismeretlen jövő képeivel riogatnánk magunkat, akkor könnyebben telne az idő is. Íme néhány dolog, amit érdemes megtenni műtét előtt (és után).

 • 2014-07-21 Milyen gyógyszereket vigyünk magunkkal, ha utazunk?

  Ha kitör a vakáció, szinte azonnal beindul a jövés-menés országhatáron innen és túl. Legyen az kirándulás a hegyek között, tengerparti nyaralás vagy egy családi sátorozás a természetben, minden esetre jó, ha van nálunk egy kis elsősegély-csomag, benne a legszükségesebb gyógyszerekkel, eszközökkel.

 • 2014-06-28 Nyári gyógyszerszedés - Fontos tudnivalók!

  Bizonyos gyógyszereket ősszel és télen biztonsággal szedhetünk, de tavasszal-nyáron napfény hatására bőrkiütéseket, csalánkiütést, ekcémát okozhatnak. Leggyakrabban az antibiotikumok és a gyulladáscsökkentő krémek használata miatt kialakult bőrtünetekkel fordulunk orvoshoz.

 • 2014-05-16 Miért isznak a magyar anyák?

  Egy kis pohárka kényeztetés senkinek sem árt. Az átlag magyar ehhez képest évente 12,5 liter tiszta szeszt kortyolgat el, egy ligába kerülve a világ nagyivó nemzeteivel. Az alkoholizmus Magyarországon a legelterjedtebb, legsúlyosabb károkat okozó és egyben a leginkább rejtett szenvedélybetegség, különösen ha nőkről van szó.

 • 2014-04-29 Mitől férfi a férfi?

  Egy férfias férfi rendesen dohányzik és iszik, kockázatosan él, náthájával nem fut azonnal orvoshoz, elhanyagolja a megelőző vizsgálatokat és a depressziót agresszív magatartással kompenzálja...

 • 2014-04-27 Szorongunk, szorongunk - De meddig?

  A szorongásérzés hozzátartozik mindennapi életünkhöz, hiszen számos stressz ér bennünket otthon, munkánk során, vagy épp útközben. A súlyos, folyamatosan fennálló szorongás (anxietas) azonban már jellemző módon gátolja tevékenységünket, ez az ún. generalizált szorongásos zavar.

 • 2014-04-24 Afrodité nyomában

  Szexualitás és táplálkozás: mindkettő alapvető igényünk, elengedhetetlen a fajfenntartáshoz, ami legfontosabb feladataink egyike. Ha pedig a kettőt összekapcsoljuk? Rossz nem sülhet ki belőle. Az alábbi cikk az afrodiziákumokkal ismertet meg.

 • 2014-04-22 Ha túlkezelik a magas vérnyomást...

  A népbetegségnek számító hipertónia kezeletlen esetben számtalan veszélyes szövődményt okozhat, többek között agyvérzést, illetve szívinfarktust. Éppen ezért érthető, hogy terápiájában nagy jelentőséggel bírnak a gyógyszeres készítmények, melyek megfelelő dózisáról a kezelőorvos dönt. Azonban hogy a vérnyomás értéke normál keretek közt maradjon, a rendszeres kontroll és ellenőrzés elengedhetetlen, máskülönben könnyen a „túlkezelés” csapdájába eshet. A problémáról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája beszélt.

 • 2014-04-14 13 + 1 tipp: Hogyan éljük túl a húsvéti traktát?

  A húsvét – a gyomrunk szempontjából – a nagy lakomák sorozata. A locsolkodóknak minden háznál illik koccintaniuk, és végigkóstolniuk mindazt, amivel a háziasszony már napok óta bíbelődik a konyhában. Nem csoda, hogy az ünnep egy hízókúrával is felér, és mire vége van, jó néhány kilóval nehezebbek vagyunk, a hasi panaszokról nem is beszélve. Biztos, hogy ennek így kell lennie? Vezessünk be új szokásokat!

 • 2014-04-10 Máj- és epebetegek diétája

  A máj a test jobb oldalán, a rekeszizom alatt helyezkedik el, széle éppen kitapintható a jobb bordaív alatt. Májbetegségekben általában megduzzad, s jócskán meghaladhatja a bordaívet.

 • 2014-04-09 Tavaszi méregtelenítés homeopátiával

  A tavasz beköszöntével érdemes méregtelenítő kúrába kezdenünk. Bizonyos homeopátiás gyógyszerekkel a méregtelenítést végző szervek, a máj és a vese, valamint a nyirokrendszer munkája megkönnyíthető. A homeopátiás gyógyszerek a tavasszal legyengült immunrendszer működését is segítik, valamint javasoltak allergiában szenvedőknek is.

 • 2014-04-07 Menj az orrod után, és gyógyulj meg!

  Manapság reneszánszát éli az illatokkal való gyógyítás, amelynek története évezredekre nyúlik vissza. Több mint négyszázféle illóolajat ismerünk, ezek közül negyven kapható kereskedelmi forgalomban, de már tíz-tizenkét illatból álló alapkészletünkkel kis aromaterápiás házipatikát nyithatunk.

 • 2014-04-05 Életmóddal a mellrák ellen

  A mellrák a nőket érintő második leggyakoribb daganatos megbetegedés a bőrrák után. 100 nő közül körülbelül 15-nek van hajlama erre a betegségre. Éppen ezért nagyon fontos tudatában lennünk annak, hogyan csökkenthetjük a kockázatát. Attól függetlenül, hogy volt-e a családban mellrákos beteg vagy sem, van néhány olyan életmódbeli tényező, amellyel csökkenthetjük a mellrák rizikóját.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend