Hirdetés
Közönséges bakszakáll

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Közönséges bakszakáll

A közönséges bakszakáll (Tragopogon porrifolius) vagy nevezik még kecskedísznek, bakfűnek, tejes fűnek, kígyómarást gyógyító fűnek és kakukksalátának, a fészkesek egyik faja.

Virágzata sárga és kaszattermése van. Hazánkban réteken, mezőkön és füves helyeken gyakori. Üde és nedves tápanyagban gazdag, laza és kötött talajokon egyaránt elterjedt.

Felhasználása

Levelét és friss hajtásait, szárát, virágbimbóját főzelék, leves és lé készítésére vagy spárgaként, a felvágatlan szárát és virágbimbóját, inulintartalmú gyökerét salátákban használják. Hamis feketegyökérként készíthető el.

Gyógyhatása

Gyökere legyengült beteget erősít, bőrszeplőt enyhít. Élelmezési felhasználása: gyökere spárga módra, levele salátának vagy főzeléknek készíthető el.

 • 2014-04-27 Zsibbad a lába, karja? Ez lehet a baj!

  A betegség idegkárosodásból adódik, gyakran jár gyengeségérzéssel, zsibbadással, fájdalommal, elsősorban a végtagok területén, de egyéb testtájakat is érinthet. A betegek a neuropátiát általában bizsergő, égő jellegű érzésnek írják le, az érzékelés (tapintás) károsodását pedig azzal jellemzik, mintha vastag zoknit, vagy kesztyűt viselnének.

 • 2014-02-07 A dohányzás eddig nem ismert mellékhatásai

  Eddig csak a büdös és a gyenge akaratú jelzőkkel illették a dohányosokat, de egy brazil kutatásnak köszönhetően, most már a lusta jelzőt is kiérdemelték.

 • 2013-12-29 Ételmérgezések - kerüljük el!

  Melyek azok a leggyakrabban előforduló ételmérgezések, amelyeket kis odafigyeléssel elkerülhetnénk?

 • 2013-10-21 Napi gyógynövény tippünk: Közönséges bakszakáll

  Napi gyógynövény-határozónkban a közönséges bakszakállat (Tragopogon porrifolius) mutatjuk be.

Hirdetés
 • 2013-08-07 Napcsókolta bőr

  A bőrünk nem csupán a leégéssel vagy a barnulással reagál a napsütésre. A fény hatására különféle foltok is megjelenhetnek vagy megerősödhetnek a bőrünkön: ezek elhelyezkedése és kinézete éppen olyan egyedi, mint az ujjlenyomatunk. Mit kell tudnunk a leggyakoribb „szépségpöttyökről”?

 • 2013-05-30 Csontritkulás: nem törvényszerű!

  A posztmenopauzás oszteoporózis - változókori csontritkulás - a már nem menstruáló nők egy részét érinti. Ha leáll a ciklus, egy éven belül jelentős csontvesztés következhet be. A csontritkulás kezdetben akár évekig is tünetek nélkül zajlik. Később a hát, a gerinc táján bizonytalan fájdalom, fáradékonyság, gyengeség jelentkezhet. A harmadik fázisban pedig már kisebb-nagyobb csonttörések is előfordulhatnak.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend