Hirdetés

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Kecskeruta

A kecskeruta (Galega) a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó nemzetség.

Gyógyhatása

Teája lázcsillapító hatású. A szénhidrát anyagcserét serkenti. Vizelethajtó, izzasztó hatású. Szoptató anyáknak tejszaporító szer. Teája, magja, hajtása a cukorbeteg részére ajánlott teakeverékek alkotórésze vércukorszint-csökkentő hatása miatt.

 • 2015-12-28 Fájdalom- és lázcsillapítás - Gyógyszerrel és anélkül

  Gyerekkorunktól ismerjük a tompa, szúró, hasogató, lüktető fájdalmat és a láz többféle változatát. Szakértőinket arról kérdeztük, hogyan lehet csillapítani gyógyszerrel, esetleg anélkül a kellemetlen közérzetet okozó tüneteket.

 • 2015-11-10 Nem is kell a lázcsillapító?

  A szakmai ajánlás szerint a lázat nem kóros állapot, hanem a szervezet védekező reakciója, ami hasznos is lehet.

 • 2014-11-22 Kérdések és válaszok a lázról szülőknek

  A 39 fokos lázban szenvedő gyerek teste szinte lángol, tüzel a bőre, ahogy az aggódó szülő végigsimít rajta. Segítenénk rajta, de sokszor nem tudjuk, hogyan. Gyógyszerrel? Hűtőfürdővel? Borogatással? Dr. Rente Judit gyermekorvossal sorra vettük a leggyakoribb bizonytalanságokat.

 • 2014-05-08 Így gyógyít a cseresznye!

  Idén rendkívül korán várható a cseresznyetermés, úgyhogy ideje utánanézni, milyen hatással van az egészségünkre a gyümölcsfa és termése.

Hirdetés
 • 2014-04-09 Lázgörcs gyermekkorban - Mit tegyünk?

  A lázgörcs általában fertőzés miatt kialakuló lázas állapot következménye, mely elsősorban csecsemő- és kisgyermekkorban fordulhat elő. A szülő számára ez egy örökkévalóságnak tűnő, aggasztó, ijesztő élmény lehet, még akkor is, ha a görcstevékenység csak néhány percig tart.

 • 2014-02-26 Tarackbúza, a hólyaghurut gyógyítója

  Napi gyógynövény-határozónkban a tarackbúzát (Elymus repens) mutatjuk be.

 • 2014-02-12 Szarkaláb, a természetes vérnyomáscsökkentő

  Napi gyógynövény-határozónkban a szarkalábat (Consolida) mutatjuk be.

 • 2014-02-07 Szappanfű, a reumás fájdalmak enyhítője

  Napi gyógynövény-határozónkban a szappanfüvet (Saponaria officinalis) mutatjuk be.

 • 2014-01-08 Fájdalom, láz

  A fájdalom - az orvosi szótár meghatározása szerint - változatos mértékű és helyű, jól körülírt vagy kiterjedt kellemetlen érzés, melyet rendszerint az érzőidegek továbbítanak az agyba. A fájdalom mint élettani jelenség része a szervezet védekező mechanizmusának, mivel bekapcsolja a motoros reflexeket, és ébren tartja a szervezet védelmi apparátusát.

 • 2014-01-03 Felszedni könnyebb, mint leadni

  Magyarországi táplálkozási felmérések számszerűen is jelzik, hogy a lakosság energiafelvétele a kilencvenes évek elejére a nyolcvanas évek adataihoz képest jelentősen emelkedett.

 • 2013-12-14 Elsősegélynyújtási ismeretek: A lázcsillapítás

  Az emberi szervezet hőmérséklete, különösen a belső úgynevezett maghőmérséklet a környezeti hőmérséklet széles határai között is állandó. Ezt, az életfolyamatokhoz nélkülözhetetlen állandóságot bonyolult reflexfolyamatokon keresztül az agyban található hőszabályozó központ biztosítja.

 • 2013-12-12 Mikor és hogyan csillapítsuk a lázat?

  Mi a láz? Kóros állapot, vagy csak tünet? Mennyire veszélyes a lázgörcs? Hogyan csillapítsuk a lázat? Dr. Rente Judit házi gyermekorvos mindenre választ ad, és jó néhány hasznos praktikával is ellátja a tanácstalan szülőket.

 • 2013-11-29 Mustármag - Elűzi a vírust és baktériumot

  Napi gyógynövény-határozónkban a fehér mustármagot (Sinapis alba) mutatjuk be.

 • 2013-11-07 Középkori kúrák, modern kezelések?

  A középkori orvosi módszerek mai szemmel nézve kegyetlennek minősülnek, rengeteg felesleges szenvedést okozva a betegnek, aki bele is hallhatott a \"gyógyító\" tevékenységekbe. A faluról falura vándorló orvosdoktor, borbély és seborvos az érvágás, hánytatás, beöntés és köpölyözés módszerével, valamint piócák segítségével próbálta \"megtisztítani\" a beteget. Az érzéstelenítés és a megfelelő műszerek hiánya miatt a betegeknek borzasztó kínokat kellett kiállniuk.

 • 2013-11-04 Napi gyógynövény tippünk: Lestyán

  Napi gyógynövény-határozónkban a lestyánt (Levisticum officinale) mutatjuk be.

 • 2013-10-24 Lázcsillapító kérdések és válaszok a hőmérőkről

  A láz az egyik leggyakoribb panasz csecsemő- és kisgyermekkorban. Minden édesanyát aggodalommal tölt el, ha gyermeke lázas.

 • 2013-10-24 Napi gyógynövény tippünk: Kukorica

  Napi gyógynövény-határozónkban a kukoricát (Calendula) mutatjuk be.

 • 2013-10-23 A falgyom

  Számos, a természetben megtalálható növény vitathatatlan gyógyhatással rendelkezik. A falgyomot vizelethajtó, reumás panaszok, cukorbetegség, cellulitisz, vesebántalmak, magas vérnyomás és légzőszervi megbetegedések kezelésére alkalmazhatjuk eredményesen. Fogyasztása allergiások számára mégsem ajánlott, a legfrissebb vizsgálatok alapján ugyanis erős allergenitással rendelkezik. A klímaváltozás következtében a korábban jól bevált pollennaptár egyre inkább felborulni látszik.  

 • 2013-10-10 Napi gyógynövény tippünk: Kecskeruta

  Napi gyógynövény-határozónkban a kecskerutát (Galega) mutatjuk be.

 • 2013-08-17 Miért káros az egész napos ülés?

  Sharon Gavin korábban egész nap talpon volt, most pedig egy irodában ül. A változást eléggé megsínylette. 2002-ben, 12 évnyi nővérkedés után állást váltott, és most egy képernyő elé görnyedve tölti napjait. Nyaka, háta és a bal válla fáj. \"Itt túl sokat ülök, ott meg túl sokat álltam\" - mondta az 57 éves Gavin, aki egy gyógyszergyártó cég betegbiztonsági specialistája.

 • 2013-07-30 A lényeg, hogy a testének ez a része ne hízzon el!

  Amerikai kutatók kiterjedt vizsgálata szerint a szívburokban lévő zsírpárna védi a szívet, ám ha sok van belőle, veszélyesebb, mint a test egészét érintő elhízás.

 • 2013-07-17 Napi gyógynövény tippünk: Csipkebogyó (Rosa canina)

  Napigyógynövény-határozónkban a Csipkebogyót (Rosa canina) mutatjuk be.

 • 2013-06-06 Napi gyógynövény tippünk: Apró csalán (Urtica urens)

  Napi gyógynövény-határozónkban az Apró csalánt (Urtica urens) mutatjuk be.

 • 2013-06-05 Napi gyógynövény tippünk: Amerikai viaszbokor (Myrica cerifera)

  Napi gyógynövény-határozónkban az Amerikai viaszbokrot (Myrica cerifera) mutatjuk be.

 • 2012-12-07 Értékes gyógynövények: a bodza és a menta

  Ismerkedjen meg a fekete bodza és a borsos menta gyógyhatásaival és felhasználási módjaival!

 • 2011-09-29 Éltető magvak, termések

  Az erdőt-mezőt járó ember még januárban is sok érdekességgel találkozhat a természetben, hiszen a cserjék és fák rövidebb-hosszabb ideig őrzik terméseiket, magjaikat, melyek majd új és új növénygenerációkat hoznak létre. A magvak, termések sokszor nem csak látványosak, hanem hasznos anyagokat is tartalmazhatnak. Ismerkedjünk meg néhány gyakori, közönséges képviselőjükkel, a gyepűrózsával, a galagonyával, és a vadgesztenyével.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend