Hirdetés

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Kávé

A kávé az egyik legismertebb növény, a belőle készült ital pedig világszerte a legnépszerűbb élvezeti cikk. A kávé a kávécserje nevű örökzöld növény termésének, a kávébabnak a feldolgozott magja, az ebből készített kesernyés ízű, élénkítő hatású italt kávénak nevezzük. A kávé fő hatóanyaga a koffein, de ma már létezik olyan kávé is, amelyben – többségében vegyipari módszerekkel – csökkentett koffeintartalom található; ennek neve a „koffeinmentes kávé”.

Termesztése

Bár a Coffea nemzetség nagy létszámú, csak két jelentős tagjának terméséből készítenek kávét: az arab kávéból (Coffea arabica) és a Coffea robustából. A két faj környezeti igényei erősen eltérőek. A Coffea arabica adja a jobb kávéalapanyagot, de kényesebb a robustánál, termesztése sok körültekintést és gondosságot igényel. A kávécserjék fejlődéséhez a tökéletes feltételeket csak 900 méter feletti trópusi területeken lehet biztosítani, hiszen nélkülözhetetlen számukra a termékeny talaj, a nagy és egyenletes csapadékmennyiség és a 15-24 °C közötti hőmérséklet. Az arabica adja a kereskedelemben kapható kávé 75%-át. A robusta igénytelenebb, ellenállóbb, tűri a hőséget és a nagy páratartalmat, termőterülete a 900 méter alatti trópusi síkságokon van. Elsősorban Nyugat-Afrikában és Indonéziában termesztik, a többi kávétermelő ország az arabicát favorizálja.

Hatásai

A kávé – mértékletes fogyasztás esetén – serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre, a véredényekre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is. A csersav stimulálólag hat az érrendszerre, kitágítja az érfalat. Valójában nem tart „ébren”: a koffein az idegrendszerben kifejtett hatása nem a fáradságot szünteti meg, hanem mesterségesen előállít egy olyan állapotot a fáradt szervezetnek, amit az ember élénkségnek, energikusságnak érzékel és így még órákat képes éber állapotban tölteni.

A legújabb amerikai egyetemeken nagyszámú kontrollcsoportokon végzett kutatások kimutatták az alzheimer-kór, parkinson-kór, 2-es típusú diabetes, továbbá májgyulladás és sorvadás előfordulását csökkentő hatását. A kutatási eredmények számos halálozási kockázatokat csökkentő faktorral hozzák összefüggésbe a kávéfogyasztást (főként annak polifenol tartalmára utalva), mint amilyen a szív- és tüdőbetegség meg, a szívroham megelőzése és a fertőzésekkel szembeni védekezés.

Tévhitekkel ellentétben a pubertáskori kávéfogyasztás egészséges, sőt ajánlott a központi idegrendszert serkentő hatása miatt. A minőségi éhezésből fakadó csökkenő figyelőkészség hatásait is ellensúlyozza.

 • 2018-01-09 A koffein segít a Parkinson-kór felismerésében

  Korábbi kutatások már kimutatták a koffein és a Parkinson-kór kockázatának összefüggését, ám arról nem sokat tudtunk, hogyan dolgozza fel a betegségben szenvedők szervezete az anyagot.

 • 2017-12-30 A jövőben talán "kiszagolható" lesz a Parkinson-kór

  A Parkinson az Alzheimer-kór után a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri megbetegedés. Tünetei közé tartozik a remegés, a lassú mozgás és a merev izomzat. Nagy-Britanniában a becslések szerint nagyjából minden 500. embert érinti a betegség. A közép-skóciai Perthben élő Joy Milne \"képessége\" azonban változást hozhat a betegség kiszűrésében.

 • 2017-09-06 Új eredmények az Alzheimer-kutatásban

  Bonyolultabb kockázati tényezők felismerésére is alkalmas új számítógépes módszerrel vizsgálták az Alzheimer-és és az időskori demencia kialakulásának kockázatát az ELTE és a Semmelweis Egyetem kutatói, akik eredményeiket az Archives of Gerontology and Geriatrics című folyóiratban publikálták.

 • 2017-08-09 Lassíthatják az Alzheimer-kór tüneteinek romlását

  Áttörést ért el az Alzheimer-kór esetén jelentkező epilepszia diagnosztizálásában egy magyar kutatócsoport. Az epilepsziás működészavar korai kezelése lassíthatja az Alzheimer-kór tüneteinek romlását, és hozzájárulhat a betegek életminőségének megőrzéséhez is.

Hirdetés
 • 2017-04-11 Parkinsonnal a jövőbe

  Április 11-e az agyi területek pusztulását okozó Parkinson-kór világnapja.

 • 2016-06-20 Lekerült a kávé a rákkeltő anyagok listájáról

  Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének rákkutatási ügynöksége kivette a kávét a rákkeltő anyagok kategóriájából, mert nincs kielégítő bizonyíték a kávé és a rosszindulatú daganat közötti összefüggésre.

 • 2016-06-03 Van egy jó hírünk a sörivóknak!

  Habár azzal mindenki tisztában van, hogy a túlzott alkoholfogyasztás nem tesz jót az agynak, a kevés vagy mérsékelt alkoholbevitel hatásairól megoszlanak a vélemények. Szintén nem ismert, hogyan befolyásolják ezek az italok az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulását, mint az Alzheimer-kór. Egy új tanulmány ennek igyekezett utánajárni.

 • 2016-04-26 Ezt teszi a kávé a bőröddel

  Imádjuk a kávét, feketén, tejjel, erősen, hosszúra főzve – mindenhogyan. De vajon mit tesz a bőrünkkel, ha sokat iszunk belőle.

 • 2016-02-23 Legyetek boldogok! 20. kihívás

  Úgy döntöttünk, hogy csatlakozunk a huffingtonpost.com felhívásához, amiben arra vállalkoztak, hogy 30 nap alatt boldogabbá tesznek napi kihívásaik segítségével. Akartok ti is boldogok lenni? Akkor csatlakozzatok! Itt az 20. kihívás.

 • 2016-01-18 Kiszagolható a vizeletből a közelgő Alzheimer-kór

  Az Alzheimer-kóros egerek vizeletének más a szaga – mutatták ki amerikai tudósok. Ha ez az emberekre is igaz, egy egyszerű vizeletvizsgálattal korán felismerhető lehet a betegség, és az idejében adott kezelés lassíthatja az agyi leépülést.

 • 2015-12-09 A negatív gondolatok Alzheimerhez vezetnek

  Nagyobb valószínűséggel jelentkeznek Alzheimer-kórral összefüggő agyi elváltozások azoknál, akik negatívan viszonyulnak az öregedéshez - állapították meg a Yale Egyetem közegészségügyi tanszékének szakemberei.

 • 2015-11-18 Nem a koffein teszi egészségessé a kávézást!

  Amerikai orvosok megállapították, hogy napi három-öt csésze kávé csökkenti a korai halálozás kockázatát. A koffeinmentes is megteszi, mert más vegyületek felelősek a védőhatásért.

 • 2015-11-05 Három keserű évet élhetett volna még Robin Williams

  Drámaian romlott Robin Williams egészsége az öngyilkossága előtti utolsó hetekben - mondta el a filmsztár özvegye a Good Morning America című műsorban.

 • 2015-10-21 Élőben közvetítenek egy agyműtétet

  Október 25-én a fél világ láthatja, ahogy a 49 éves Greg Grindley-n agyműtétet hajtanak végre a clevelandi egyetemi kórházban, hogy enyhítsék a Parkinson-kór miatti panaszait.

 • 2015-09-25 Kávéval kezdted a napot? Akkor emiatt nem kell aggódnod

  A mérsékelt kávéivás nem növeli a szívritmuszavar leggyakoribb formájának kockázatát, a két dolog között nincs összefüggés - állapította meg egy nagylétszámú, hosszú távú svéd kutatás.

 • 2015-09-22 Éhezhet-e az agyunk?

  A demencia, azaz az időskori elbutulás gyakorisága világszerte emelkedik, és hátterében gyakran állhat az Alzheimer-kór, amelyre a szeptember 21-ei világnap is felhívja a figyelmet. A 2013-as Demencia csúcstalálkozó adatai szerint közel világszerte 50 millió, Európában több mint 10 millió, ezen belül Magyarországon pedig 250.000 embert érint a probléma. Az időskori elbutulás okait ugyan sokszor nem ismerjük, de életmódunk, ezen belül táplálkozásunk tudatos formálásával sokat tehetünk ellene.

 • 2015-09-03 Ha ötvenévesen elhízik, nagyobb eséllyel lesz Alzheimeres

  Az ötvenévesek túlsúlya vagy elhízása nem csupán az Alzheimer-kór kialakulásának, hanem a betegség korai jelentkezésének a kockázatát is növelheti – írja az MTI, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetre (NIH) hivatkozva.

 • 2015-08-27 Tarol a demencia! 2050-re megháromszorozódik a betegek száma

  Megháromszorozódhat, akár 132 millióra is ugorhat a világon a demenciával élők száma 2050-re a kedden megjelent Alzheimer-világjelentés előrejelzései alapján.

 • 2015-08-24 Négy csésze kávé csökkentheti a kiújulás kockázatát

  Napi legalább négy csésze kávé elfogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kiújulásának kockázatát - derült ki az amerikai Dana-Farber Rákintézet nagyszabású tanulmányából.

 • 2015-07-22 Aki kávézik, kisebb eséllyel lesz cukorbeteg

  Görög kutatók szerint felére csökken a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata azoknál, akik legalább napi másfél csésze kávét fogyasztanak.

 • 2015-07-07 A tanulás okozza az időskori elbutulást

  Az idegsejteknek el kell tördelniük a DNS-üket ahhoz, hogy tanulni tudjunk – állapították meg amerikai tudósok. Igen ám, csakhogy az idősödő agy már nem javítja ki megfelelően a töréseket, ami az idegsejtek károsodásához vezet.

 • 2015-06-23 Jó alvással az Alzheimer-kór ellen

  A mélyebb alvás segíthet az Alzheimer-kór és a memóriazavarok megelőzésében.

 • 2015-06-19 Soha ne igyon ennél több kávét!

  Legfrissebb kutatások szerint napi négy eszpresszónál több kávé káros lehet az egészségre, koffeinből összesen 400 mg-ot szabadna elfogyasztanunk egy nap. Ha lecsúszik mellé még egy-két energiaital is, ennél is kevesebbet kávézhatunk.

 • 2015-05-29 Ki mennyi koffeint fogyaszthat?

  Naponta ötnél több presszókávé elfogyasztásával rontjuk az egészségi állapotunkat – állapította meg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). Aki túlzásba viszi a koffeinfogyasztást, szívproblémákat, álmatlanságot tapasztalhat, és ami még rosszabb, pánikrohamokat is átélhet.

 • 2015-05-21 Kávéval a merevedési zavar ellen

  Az erekciós problémák okairól korábban már több kutatás is beszámolt. A férfiaknál, akik ugyanolyan koffeinszintű kávéból két-három csészét is megisznak naponta, kevésbé valószínű, hogy merevedési zavar (másnéven erektilis diszfunkció) alakulhat ki a későbbiekben.

 • 2015-04-20 8 tápanyag, ami távol tartja a demenciát

  Az időskor egyik fenyegető réme a szellemi leépülés, a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye. A Food Technology magazin márciusi összeállításában egybegyűjtötte azt a nyolc tápanyagot, amely segíthet épen tartani agyunkat a kései évek során is.

 • 2015-04-17 Így kávéznak a magyarok

  A magyar felnőttek 85%-a kávéfogyasztónak vallja magát, többségük előnyben részesíti a klasszikus pörkölt kávét, bár a fiatalabbak kedvelik az instant és kapszulás megoldásokat is. Ráadásul minden második kávéfogyasztó akkor is rendszeresen hódol szenvedélyének, amikor dolgozik. A munkahelyi kávézás több, mint egy egyszerű szertartás, hiszen a kollégák ilyenkor pihenhetnek, illetve beszélgethetnek. A kávézás teremtette miliő és beszédtéma pedig komoly közösségformáló erővel bír.

 • 2015-04-15 Tangóval a Parkinson-kór ellen

  Kanadai kutatók szerint az argentin tangó kimondottan jó hatással lehet a Parkinson-kórban szenvedőkre a betegség bizonyos szakaszaiban.

 • 2015-03-30 Étrenddel csökkenthető az Alzheimer-kór kockázata

  A megfelelő étrend szignifikánsan csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát - állítják egy tízéves kutatás alapján amerikai tudósok.

 • 2015-03-11 Új segítség a Parkinson-kórral küzdőknek

  Bőrön át adott elektromos jel segíthet a Parkinson-kóros betegeknek megőrizni az egyensúlyukat - állapították meg tesztek segítségével svéd tudósok.

 • 2015-03-02 Kávé és napfény - Ezzel lehet megelőzni az SM-et?

  A kutatók szerint napi négy csésze kávé fogyasztása csökkentheti a szklerózis multiplex (SM) kialakulásának kockázatát. A megállapítással kapcsolatban azonnal ellentmondásokba ütközhetnek a hozzáértők mondván, attól még, hogy valaki rendszeresen kávézik, ugyanúgy kialakulhat nála ez a központi idegrendszeri betegség – sőt az északi sarkkörön több az érintett.

 • 2015-02-23 Oscar-díjat ért az Alzheimer-beteg alakítása

  Julianne Moore zseniális alakításáért a Still Alice című filmben elnyerte az Oscar-díjat.

 • 2015-02-18 Napi három kávé a DNS-ünkért!

  Napi három csésze kávéval sokat tehetünk DNS-ünk védelméért – állítja egy új kutatás.

 • 2015-01-30 A rosszindulatú daganat ellenszere a kávé?

  A melanóma az ötödik leggyakoribb rosszindulatú daganat. Amerikai tudósok szerint minden bögre kávéval csökkenhetjük kialakulásának kockázatát.

 • 2015-01-28 A sárga porban lehet az Alzheimer-kór ellenszere

  Az Alzheimer-kór kezelésében ígéretesnek tűnik a kurkuma-fűszer hatóanyagának, a kurkuminnak az alkalmazása - állítják állatkísérletek alapján az amerikai és japán kutatók.

 • 2014-12-10 Napi három kávé távol tartja a kilókat és a diabéteszt

  Három csésze tea vagy kávé csökkentheti a cukorbetegség kockázatát, állítja egy új tanulmány.

 • 2014-12-09 Okosabbak, fiatalosabbak és nyugodtabbak leszünk tőle - Na mi az?

  Az amerikai Society for Neuroscience konferenciáján fellebbentették a fátylat arról, hogyan segíti a mozgás új agysejtek kialakulását, a stressz és az öregedés elleni küzdelmet.

 • 2014-11-24 Van gyógyszer a májgyulladásra - csak gazdagoknak!

  Hamarosan törzskönyvezi az amerikai gyógyszerhatóság azt az új tablettát, amely hatékonyabban és mellékhatásmentesebben gyógyítja a C-típusú májgyulladást, mint korábban bármi. Ám a kezelés az ára miatt sokak számára elérhetetlen maradhat.

 • 2014-11-09 Milyen idős az agyad?

  Válaszolj az alábbi kérdésekre IGAZ vagy HAMIS válasszal, és tudd meg milyen idős az agyad!

 • 2014-11-05 Gyógyszerek, amik visszahozzák az elfeledett emlékeket

  Két cukorbetegség elleni gyógyszer visszafordíthatja az Alzheimer-kór hatásait: visszahozhatja az elveszett emlékeket - derült ki egy új brit kutatásból, amelyet egerekkel végeztek.

 • 2014-10-22 Ezt teszi a kávé a férfiak nemzőképességével

  A túl sok kávé árt a termékenységnek: napi kettő vagy több csésze erős kávé radikálisan csökkentheti a férfiak esélyét a gyermeknemzésre amerikai kutatók szerint.

 • 2014-09-22 30 éves korban is támadhat a demencia

  Egészséges táplálkozással, mozgással, a káros szenvedélyek mellőzésével megelőzhető a szellemi leépülés - hívta fel a figyelmet az Alzheimer Világnap alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Kálmán János szerint tévhit, hogy az idősek betegsége a demencia.

 • 2014-09-19 Kik fogyasztják a legtöbb kávét? Meg fogsz lepődni!

  Egy friss kutatás kiderítette, milyen foglalkozások esetén a legnagyobb a koffeinfüggőség kockázata. Az újságírók, a tanárok és a rendőrök naponta átlagosan négy-öt csésze kávét isznak. Az összes résztvevő 85 százaléka is legalább hármat, ráadásul 70 százalékuk állítja, hogy a munkateljesítménye koffein nélkül romlana.

 • 2014-08-15 Más betegségtől is szenvedett Robin Williams

  Robin Williams öngyilkossága idején józan volt, de a szorongáson és depresszión kívül a korai stádiumban lévő Parkinson-kórtól is szenvedett - közölte a színész felesége, Susan Schneder.

 • 2014-08-08 Ennek a vitaminnak a hiánya növelheti a memóriaromlás esélyét

  A D-vitamin hiánya növelheti a memóriaromlás esélyét - állapította meg a kérdésről készült eddigi legnagyobb szabású tanulmány.

 • 2014-07-16 Megelőzhető lehetne az Alzheimer-kór

  Életmódváltással megelőzhető az Alzheimer-kóros esetek egyharmada - állítják a Cambridge-i Egyetem kutatói.

 • 2014-07-01 Feledékenység vagy Alzheimer-kór?

  Teljesen természetes, hogy idősebb korban felejteni kezdenek szeretteink - de hogyan különböztethetnénk meg a még normálisnak számító feledékenységet az Alzheimer-kórtól?

 • 2014-06-06 Képesek az elveszett emlékeket visszaállítani az agyban

  Újabb áttörést értek el amerikai kutatók a memóriamódosításban. Nemcsak törölni sikerült egyes emlékeket a patkányok agyában, hanem a törölt emlékeket sikerült visszaállítani is.

 • 2014-06-05 Védőoltással talán megelőzhető az Alzheimer-kór

  A negyvenévesen vagy annál valamivel később kapott védőoltással talán megelőzhető az Alzheimer-kór - hangzott el egy brit tudományos ülésen.

 • 2014-05-29 Csodaműtét itthon! Parkinson-kórral remegés nélkül

  Aki találkozott valaha is Parkinson-kórral küzdő emberrel, tudja, milyen nehéz egy kávéfőzés, a borotválkozás, a munkavégzés s egy idő után bármilyen mozdulat. A Pécsi Tudományegyetemen húsz éve végeznek olyan műtéteket, amellyel a betegek visszatérhetnek a vágyott egyszerű, „normális” életbe. Dr. Balás István idegsebészt kérdezem a sikeres csapatmunkáról és eredményeikről.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend