Hirdetés

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Kapor

A kapor (Anethum graveolens L.) közismert gyógy-, és fűszernövény. Népies elnevezései: fűszerkapor, kertikapor, kertikömény, uborkafű.

Jellemzői

Egyéves, kissé fásodó szárú növény. Karógyökere 40–60 cm mélyre hatol a talajba, a felső 20–30 cm-es részen egyenletes eloszlásban, de nem túl sűrűn indulnak ki belőle az oldalgyökerek. Gyengén fejlett gyökérrendszere miatt érzékenyen reagál a felső talajréteg vízforgalmára. Hengeres, mereven felálló szára finoman barázdált, a gyökérnyaktól kezdve bármelyik szakaszán elágazhat. Szárának hosszát (60–140 cm) a környezeti tényezők erősen befolyásolják. A száron végig található szórt állású levelek közül az alsók könnyen elszáradnak. A tő- és a szárlevelek többszörösen szárnyasan szeldeltek, a levélhüvely csúcsa kicsípett. Az ép szélű keskeny levélsallangok fonalasak. A szár és valamennyi oldalhajtás ernyős virágzatban végződik. A virágzat alatti 1-2 gallérlevél korán lehullik.

Az ernyős virágzaton belül az egyes virágok négykörösek, mert a belső porzókör hiányzik, egy-egy körön belül öt virágtag foglal helyet. A csésze erősen leegyszerűsödött, karimája is jellegtelen. Az öt sárga sziromlevél szabadon áll, az ugyancsak öt porzó kissé kiemelkedik a sziromlevélszintből. A két termőlevélből összenőtt alsó állású magház mindkét rekeszében egy-egy magkezdemény található. A kétágú bibe vastag bibevánkoson foglal helyet. Az alsó állású magház két termőlevélből nőtt össze. A magház és a termés kopasz, esetleg igen apró pelyhek találhatók rajta. Az ikerkaszat termés az érés folyamán két egymagvú résztermésre esik szét. A termés lencseszerűen összenyomott, széle szárnyas. A barna résztermések háti, domború oldalán 4, míg a hasi részen csak, 2 illóolajjárat húzódik a mezokarpiumban. A magban a fejlett táplálószövettel szemben kis embrió található.

Termesztése

Rövid, 3-4 hónapos tenyészideje, gyors növekedése miatt elő és utónövényként is termeszthető. Ritkán vetik főnövénynek, pedig nemcsak nagy zöld tömeget ad (6–8 kg/10 m2), hanem jó maghozó is (1-1,5 kg mag/10 m2). Bár hazánkban természetes úton nem fordul elő, termesztésből kivadulva, elhagyott kertekben, útszéleken az elszórt magokból évekig fenntartja magát.

Gyógyhatása

A Földközi-tenger környékén élő ókori népek általánosan használták gyógyszerként fejfájás és gyomorpanaszok ellen. Teája vízhajtóként, illetve felfúvódás, emésztési zavarok, bélpangás, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság, étvágytalanság esetén jó hatású. Magjából teát főzve gyors és kellemes ellenszere a csuklásnak.

Emésztést elősegítő, szélhajtó és köptető hatású, nőgyógyászati problémákaz is orvosolnak vele. Forrázata emésztést elősegítő, szélhajtó és köptető hatású. Magja elrágva leheletfrissítő és a hasmenést is megállítja. Húgyúti fertőzések megelőzésére a fürdővízbe magot kell áztatni, vagy egy teáskanálnyi magból préselt illóolajat.

Kapor ellenjavallat

Érzékeny embereknél esetleg bőrkiütést okozhat!

  • 2016-07-15 Könnyű lazackrém - Egészségséfünk ajánlja

    Ha egy-egy forró nap után valami könnyűre, de ízletesre vágysz, dobd össze gyorsan ezt a lazackrémet. Könnyű és egészséges.

  • 2015-03-02 Nem veszi be a gyomra?

    Fáj a hasa? Ég a gyomra? Görcsöl? Puffad? Székrekedéssel küzd? Az emésztési problémák mindenkinek okozhatnak kellemetlen pillanatokat, kortól, nemtől függetlenül. Tudnunk kell mit szabad fogyasztanunk, mennyit kell mozognunk, hogy egészségesek maradhassunk, illetve azt is, mikor kell orvoshoz fordulnunk a panaszokkal.

  • 2014-11-02 Düh? Önbizalomhiány? A hasfájás lelki okai

    Az emésztőrendszer, illetve az alhas olyan női szervei, mint a petefészkek visszatérő fájdalma nem minden esetben fizikai betegségre hívja fel a figyelmet.

  • 2014-10-11 Most miért fáj? A hasfájás ezer arca

    A hasi fájdalmak és betegségek okai, tünetei és kezelési módja a fájdalom helyétől, intenzitásától függhet.

Hirdetés
  • 2014-09-23 Ez történik a gyomrodban, ha sajtburger kerül bele

    Valahányszor elcsábulnál egy hamburgerre a szembejövő gyorsétteremben, jusson eszedbe ez a video!

  • 2014-08-15 Ételek, amik segítik vagy nehezítik az alvást

    Bizonyos ételek segíthetik, vagy gátolhatják a nyugodt éjszakai pihenést. Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológust, a JóAlvás Központ orvosát az elalvást segítő táplálkozási szokásokról kérdeztük.

  • 2014-07-18 A gyógyító kankalin

    A kankalin gyökeréből és virágából is készítenek teát, de külsőleg is használható.

  • 2014-06-10 Borsikafű: megszünteti a felfúvódást

    A borsikafű alapvetően egy fűszernövény, amit bécsi rozmaringnak is hívnak. Ám nem csak az ételekre van jó hatással, hanem egészségünkre is.

  • 2014-05-27 Kapor, a csuklás ellenszere

    A kapor a tavasz íze! Egy friss tökből készült főzelék, és az elmaradhatatlan kovászos uborka felejthetetlen ízét is ez a fűszer kölcsönzi.

  • 2014-04-22 Bazsalikom - Nem csak fűszer!

    Kertünkben vagy akár erkélyünkön már ott illatozhat a bazsalikom így áprilisban. Isteni íze mellett, azonban gyógyhatásokkal is rendelkezik!

  • 2014-04-14 Refluxos vagyok, mit tegyek?

    A mellkasi fájdalom nem mindig az infarktus jele. Az egészséges szívű és érrendszerű betegeknél is előfordulhat, oka gyakran a reflux betegség. A Gastro-oesophagealis reflux betegség sokakat érint, a gyógyuláshoz étrendi és életmódbeli változtatásokra van szükség.

  • 2014-04-14 13 + 1 tipp: Hogyan éljük túl a húsvéti traktát?

    A húsvét – a gyomrunk szempontjából – a nagy lakomák sorozata. A locsolkodóknak minden háznál illik koccintaniuk, és végigkóstolniuk mindazt, amivel a háziasszony már napok óta bíbelődik a konyhában. Nem csoda, hogy az ünnep egy hízókúrával is felér, és mire vége van, jó néhány kilóval nehezebbek vagyunk, a hasi panaszokról nem is beszélve. Biztos, hogy ennek így kell lennie? Vezessünk be új szokásokat!

  • 2014-03-25 Vízi mentát a gyomrbántalomra!

    Napi gyógynövény-határozónkban a vízi mentát (Mentha aquatica) mutatjuk be.

  • 2014-03-16 Ha fáj a hasa

    Szinte mindenki szenvedett már élete során valamilyen hasfájásban. Valaki azt mondja, hogy görcsöl a hasa, mások szerint szorító ez a fájdalom, és van, aki egyszerűen csak hasfájásnak nevezi a kellemetlen tüneteket.

  • 2014-03-07 A beszédes nevű gyógynövény: tüdőfű

    Napi gyógynövény-határozónkban a tüdőfüvet (Pulmonaria officinalis) mutatjuk be.

  • 2014-03-06 Miért romlik a baba foga?

    A fogak romlását nemcsak az elhanyagolt szájhigiéne, vagy a túl sok cukrozott üdítő, édesség okozhatja. A gyermekkorban jelentkező fogromlás reflux betegség jele is lehet.

  • 2014-02-28 Tengerihagyma: szívgyógyszer és patkányméreg

    Napi gyógynövény-határozónkban a tengerihagymát (Drimia maritima) mutatjuk be.

  • 2014-02-20 Szegfűborsot felfúvódás ellen!

    Napi gyógynövény-határozónkban a szegfűborsot (Pimenta officinalis) mutatjuk be.

  • 2014-01-20 Gyógyító fűszerek

    A fűszerek - fűszernövények - határozzák meg egy-egy nemzet konyhaművészetének alapjait, jellegét. E növények termesztése sokszor már évezredes múltra tekint vissza, s egyre többet tudunk azon anyagokról is, melyek hatása sokkal több, mint az ízesítés. A fűszereket úgy tartjuk nyilván, mint amelyeknek nem nagy a tápértékük (fehérje-, energiatartalom), szerepük ugyanakkor jelentős lehet speciális anyagaik, vitaminjaik vagy ásványi elemeik révén.

  • 2014-01-16 A római kömény nem csak a konyhában arat

    Napi gyógynövény-határozónkban a római köményt (Cuminum cyminum) mutatjuk be.

  • 2014-01-09 Ilyen még nem volt! 36 kg-os daganatot távolítottak el egy nőből

    Hatalmas, több mint 36 kilogrammos daganatot távolítottak el egy nő testéből Csehországban. A 47 éves asszonyt a zlíni Tomás Bata kórházban műtötték meg néhány napja, s az orvosok szerint remény van arra, hogy a rendkívül kockázatos, a világon példa nélküli műtétet túléli - közölte a Cseh Televízió.

  • 2013-12-28 Virágok lelke - Gyógyító illatok

    Levendula, kamilla, kapor, rozmaring, mirtusz, fahéj, fodormenta - a természet ajándékai, erdők, mezők virágai. Régóta ismertek, illatuk mindig elvarázsolta a kirándulókat, gyűjtőket. Ötezer évvel ezelőtt az ókori kultúrában az egyiptomiak, perzsák, görögök már nemcsak gyönyörködtek bennük, hanem sokféle módon fel is használták ezeket a növényeket.

  • 2013-12-28 Mit tegyünk, ha megy a hasunk?

    Számtalan oka lehet annak, ha a kellemetlen hasmenéssel kell megküzdenünk. Mitől alakulhat ki, mit ajánlatos ilyenkor enni, inni, mikor kell orvoshoz fordulni? A gyakori székelési ingernek - amellyel együtt jár a széklet állagának, színének változása is - számtalan egyértelmű és kevésbé kézenfekvő oka lehet. Az előbbiek közé tartozik: vírus- vagy baktérium okozta gyomor- vagy bélfertőzések, ételmérgezések, hashajtók túlzott fogyasztása, emésztési és felszívódási zavarok, egyes betegségek, amelyek leginkább a vékony- és a vastagbelet, vagy a májat, illetve a hasnyálmirigyet érintik.

  • 2013-12-27 Párbeszéd a testünkkel

    Napjaink egyik leggyakrabban használt fogalma az információ. Sokan azonban nem is sejtik, hogy nemcsak az irodákban, a háztartásokban, a hivatalokban, de az emberi szervezetben is elengedhetetlen a helyes információk pontos és gyors áramlása. A beteg vagy sérült sejtekre például jellemző, hogy megváltozik a normális kommunikációs képességük, károsodik az optimális információfogadás és -továbbítás.

  • 2013-12-25 Merre tart a karácsonyi vacsora?

    A karácsonyi vacsora sokak számára az ünnep megkoronázása. Együtt lenni és együtt enni jó. Élvezni az ízeket, ráérősen beszélgetni, igazán odafigyelni arra, ami lényeges: többek között ettől lesz igazán tartalmas az ünnep. Bármilyen finom legyen is, az étellel általában nemigen törődünk attól kezdve, hogy belapátoltuk a szánkba. Az emésztőrendszerünk azonban gondoskodik arról, hogy bizonyos idő elteltével a tápcsatorna megfelelő részén a táplálék átmenjen a szükséges folyamatokon.

  • 2013-12-17 Ismét népszerű a fűző

    A fűző a XIV. században vált divatos ruhadarabbá. Felsőtestük legkeskenyebb részét a nők ezzel a módszerrel tudták még karcsúbbá varázsolni, fokozva ezzel nőies kisugárzásukat. A fűzők megítélése az idők folyamán változatos volt, azonban tény: a fűző napjainkban is divatos viselet.

  • 2013-12-16 A curry-fűszer gyógyító hatása

    Egy apró kapszulát, mely a sárga curry összetevőjét, a kurkumint tartalmazza, jelenleg a vastagbélrák, a psoriasis és az Alzheimer-kór gyógyításában tesztelik.

  • 2013-12-13 Örvénygyökér, a gomba pusztítója

    Napi gyógynövény-határozónkban az örvénygyökeret (Inula helenium) mutatjuk be.

  • 2013-11-29 Mustármag - Elűzi a vírust és baktériumot

    Napi gyógynövény-határozónkban a fehér mustármagot (Sinapis alba) mutatjuk be.

  • 2013-11-22 Dr. Bende János: A sebészet sok sikerélményt ad!

    Ha a gyomorral kapcsolatos témában kell cikket írnom, mindig őt kérdezem meg. Jól tudom, mennyi dolga van egy osztályvezető főorvosnak, aki naponta számos komoly műtétet is végez, ám ebből egy-egy interjú alatt semmit nem érzékelek. Mindig pontos, és olyankor csak rám figyel. Most, amikor elmondom, hogy nemcsak a szakmáról, hanem saját magáról is fogom kérdezni, úgy tűnik, nem is érti, mi lehet rajta olyan érdekes...

  • 2013-11-12 Napi gyógynövény tippünk: Majoranna

    Napi gyógynövény-határozónkban a majorannát (Origanum majorana) mutatjuk be.

  • 2013-11-07 A csontritkulás és a fájdalom

    Testünk súlyát a csontrendszer hordozza. Ha a csontok megbetegszenek, azt az egész test megérzi, a többi szervrendszer működése is romlik. Amire azonban a legtöbben panaszkodnak, ami a leginkább zavarja az embereket, az a betegséggel együtt járó fájdalom.

  • 2013-10-17 Székrekedés gyermekkorban

    A NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence), mely intézet célja a jobb egészségügyi és klinikai gyakorlat kialakítása az Egyesült Királyságban, a napokban jelentette meg új kiadványát, amely először fogalmaz meg irányelveket a gyermekek szorulásos problémáival kapcsolatban. Bár a székrekedés nem életveszélyes, Angliában a gyermekek mintegy 30 százalékát érinti.

  • 2013-10-04 Napi gyógynövény tippünk: Kapor

    Napi gyógynövény-határozónkban a kaprot (Anethum graveolens L.) mutatjuk be.

  • 2013-09-24 Bírja a gyomra?

    Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus! - tartja a mondás. Bizony, ha az egészségünk, a jó alakunk, nem utolsósorban pedig az emésztőrendszerünk épségének megőrzése a cél, akkor jobb, ha így teszünk.

  • 2013-09-13 Itt van az ősz, indul a stresszszezon

    Szeptember elején újra teljes bedobással kell helytállnunk a munkában. Miközben megpróbáljuk újra felvenni a fonalat a munkahelyen, iskolában, talán nem is vesszük észre, hogy a hirtelen megszaporodott feladatok következtében fokozottan ki vagyunk téve a stressz káros hatásainak. Ilyenkor gyakran jelentkeznek kellemetlen emésztőrendszeri tünetek, melyek orvosolhatóak néhány életmódbeli tanács megfogadásával.

  • 2013-09-10 Nagydolog

    A székelés, a széklet mindennapjaink része, bár szinte egyáltalán nem beszélünk róla. Éppen ezért szükséges, hogy tisztában legyünk azzal, mikor, hányszor, mennyi, milyen a normális. Fontos, hogy ha változást veszünk észre - ami akár komolyabb bajra is utalhat -, ne szégyelljünk szakemberhez fordulni. Hogy mi mindenre kell figyelnünk, arra dr. Kovács Eszter háziorvos hívja fel a figyelmünket.

  • 2013-09-03 Örökletes rendellenességek

    A gyermekeknél előforduló súlyos, potenciálisan halálos emésztőszervi rendellenességnek, a gyomorkapu-szűkületnek (szakszóval pylorus stenosis) valószínűleg genetikai okai is vannak - derült ki egy új tanulmányból. A betegség jellemzően a kettő-nyolc hetes csecsemőknél jelentkezik, akiknél a táplálék nem tud a gyomorból a vékonybél első szakaszába, a patkóbélbe jutni.

  • 2013-08-21 A rossz lehelet

    Sokunk kel fel alkalmanként kellemetlen, rossz lehelettel (halitózis), ami a fogmosások hatására sem tűnik el egyszerűen. A legtöbb rossz lehelettel küszködő, sőt orvosok / fogorvosok is azt gondolják, hogy a halitózis oka a gyomorban és a vastagbélben keresendő, de a tudomány jelenlegi állása nem ezt igazolja.

  • 2013-06-01 Az emésztésünk

    Vajon tudjuk, hogy a megevett táplálék miként is bomlik le és épül be szervezetünkbe? Az ember szervezetében az emésztés a szájüregben kezdődik, ahol a fogak által szétzúzott táplálék nyállal keveredik. A nyálat a fültő, a nyelv és az állkapocs alatti mirigyek termelik. A nyál elősegíti a táplálék továbbhaladását a nyelőcsőben, és szénhidrátbontó enzimet (nyálamiláz) is tartalmaz. A nyálamiláz a táplálék keményítőjét dextrinekre és maltózra bontja. A táplálék a szájüregből a garaton át a nyelőcsőbe, onnan pedig a gyomorba jut.

  • 2013-05-19 Fogas kérdés

    \"Az én kisfiam még egyszer sem aludta át az éjszakát\" - panaszolja az egyik kismama a játszótéren, a homokozó szélén ülve - \"a frontokra is nagyon érzékeny, de a fogzás még annál is jobban megkínozza!\" Az ilyen panasz nem egyedi jelenség.

  • 2013-05-15 Napi gyógynövény tippünk: Acsalapu

    Napi gyógynövény-határozónkban ma az Acsalaput mutatjuk be.

  • 2012-03-26 Gyűjtsünk gyógynövényeket!

    Most már csalhatatlanul itt van az igazi tavasz, ami egy kis kora nyári időjárással mutatkozott be. A természetet járva élvezhetjük már ennek örömeit, a langyosodó hőmérsékletet, a levegő friss illatát, az ébredő természetet. A gyógynövények kedvelői már készülhetnek a növények gyűjtésére.

  • 2011-08-06 Ayurveda avagy az élet tudománya II. rész

    Az Ayurveda az élet tudománya ősi gyógyászati rendszer, melynek gyökerei Indiába nyúlnak vissza, tanai 5000 évvel ezelőtt keletkeztek a Védák részeként. Az Ayurveda megmutatja számunkra, hogyan élhetünk egészséges életet. Az egészség a test, a lélek és a szellem hármas egységén nyugszik.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend