Hirdetés

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Kálmos

A kálmosvirágúak (Acorales) az egyszikűek osztályának (Liliopsida) egyik rendje. Egyetlen család, a kálmosfélék (Acoraceae) és egyetlen nemzetség, az Acorus nemzetség tartozik a rendbe. A kladogramról leghamarabb levált egyszikű-csoport, a többi testvércsoportja. Korábban torzsavirágzata miatt a kontyvirágfélék (Araceae) közé sorolták. A genetikai és molekuláris biológiai elemzések azonban bizonyítják: nincs közelebbi rokonságuk a kontyvirágokkal, a torzsavirágzat csak konvergens jelleg.

Jellemzői

Leveleik kard alakúak, két sorba rendeződnek. A rizóma hát-hasi irányban erősen lapított, a felső oldalból erednek a levelek, a hasiból a gyökerek. Belsejét nagy mennyiségű átszellőztető alapszövet béleli, belőle régebben kálmosolajat vontak ki (parfümipar, gyógyászat). A kálmosok ivartalanul a rizómájának elágazásaival szaporodnak. A torzsavirágzat elhajlik a kihegyesedő, egyenesen folytatódó buroklevél elől. A virágok hímnősek, 6 porzóval, 6 lepellel, 3 üregű termőlevéllel.

Az Acorus nemzetségnek 4 faja van. Kivétel nélkül mocsári, vízi növények, de hajtásuk a víz színe fölé emelkedik. A Kárpát-medencében él az orvosi kálmos (Acorus calamus).

Gyógyhatása

Étvágygerjesztő, élénkítő hatású. Alacsony vérnyomás, vérszegénység ellen alkalmazható. A gyökértörzs étvágygerjesztő, emésztésserkentő, vértisztító és erősítő teakeverékek alkotórésze. Alacsony vérnyomás és vérszegénység ellen is alkalmazzák. Emésztési zavarok elleni epekőhajtó teakeverékekben is megtalálható. Fürdőként is alkalmazható.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend