Hirdetés
Illatos turbolya

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Illatos turbolya

A zamatos/illatos turbolya (Anthriscus cerefolium) a turbolya (Anthriscus) nemzetség Magyarországon leggyakoribb faja. Termesztik is.

Jellemzése

Az ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű, egynyári növényt már a rómaiak is használták. Levele a petrezselyem zöldjéhez hasonlít, ernyős virágzata kis fehér virágokból áll. A levelek szárnyasan összetettek. A levélhüvely éle szőrös. A virágzat összetett ernyő. Gallérlevél nincs, csak gallérkalevelek. A termés éretten nem bordás. A szirom fehér. Gyors növekedésű növény, leveleit már vetés után 4–5 héttel vághatjuk.

Felhasználása

A francia konyha kedvelt fűszere, zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg báránysültek, tojásételek fűszerezésére is. Mindenféle gomba, gombás ételek és gombás mártások elengedhetetlen füszere. Kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból salátát is készítenek, később a levelek már keserűvé és rágóssá válnak. Íze erősen eltér a petrezselyemétől, mivel gyenge, zamatos levelei édeskések és ánizsillatúak – ezért édespetrezselyemnek is nevezik. A francia konyha által használt „fines herbes”, azaz finom fűszernövények egyike.

Illóolaj tartalma 0,3%: főként entragolt, apiin-glikozidot, keserűanyagot tartalmaz.

Gyógyhatása

Gyomorerősítő és vértisztító hatású. Teája vese-, hólyag-, légző- és emésztőszervi megbetegedések ellen használatos. Zsenge hajtásai salátaként fogyaszthatók. Az összetört növényt véraláfutások, zúzódás eloszlatására, a sebre kell kötözni.

  • 2015-03-02 Nem veszi be a gyomra?

    Fáj a hasa? Ég a gyomra? Görcsöl? Puffad? Székrekedéssel küzd? Az emésztési problémák mindenkinek okozhatnak kellemetlen pillanatokat, kortól, nemtől függetlenül. Tudnunk kell mit szabad fogyasztanunk, mennyit kell mozognunk, hogy egészségesek maradhassunk, illetve azt is, mikor kell orvoshoz fordulnunk a panaszokkal.

  • 2014-11-02 Düh? Önbizalomhiány? A hasfájás lelki okai

    Az emésztőrendszer, illetve az alhas olyan női szervei, mint a petefészkek visszatérő fájdalma nem minden esetben fizikai betegségre hívja fel a figyelmet.

  • 2014-10-11 Most miért fáj? A hasfájás ezer arca

    A hasi fájdalmak és betegségek okai, tünetei és kezelési módja a fájdalom helyétől, intenzitásától függhet.

  • 2014-09-23 Ez történik a gyomrodban, ha sajtburger kerül bele

    Valahányszor elcsábulnál egy hamburgerre a szembejövő gyorsétteremben, jusson eszedbe ez a video!

Hirdetés
  • 2014-08-15 Ételek, amik segítik vagy nehezítik az alvást

    Bizonyos ételek segíthetik, vagy gátolhatják a nyugodt éjszakai pihenést. Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológust, a JóAlvás Központ orvosát az elalvást segítő táplálkozási szokásokról kérdeztük.

  • 2014-06-08 Cseresznye, az egészséges szomjoltó

    Az első nyári gyümölcsök közé tartozik a ropogós cseresznye. Rengeteg fajtáját ismerjük, idényben érdemes rendszeresen enni, mert nyersen nagyon egészséges.

  • 2014-04-14 Refluxos vagyok, mit tegyek?

    A mellkasi fájdalom nem mindig az infarktus jele. Az egészséges szívű és érrendszerű betegeknél is előfordulhat, oka gyakran a reflux betegség. A Gastro-oesophagealis reflux betegség sokakat érint, a gyógyuláshoz étrendi és életmódbeli változtatásokra van szükség.

  • 2014-04-14 13 + 1 tipp: Hogyan éljük túl a húsvéti traktát?

    A húsvét – a gyomrunk szempontjából – a nagy lakomák sorozata. A locsolkodóknak minden háznál illik koccintaniuk, és végigkóstolniuk mindazt, amivel a háziasszony már napok óta bíbelődik a konyhában. Nem csoda, hogy az ünnep egy hízókúrával is felér, és mire vége van, jó néhány kilóval nehezebbek vagyunk, a hasi panaszokról nem is beszélve. Biztos, hogy ennek így kell lennie? Vezessünk be új szokásokat!

  • 2014-03-16 Ha fáj a hasa

    Szinte mindenki szenvedett már élete során valamilyen hasfájásban. Valaki azt mondja, hogy görcsöl a hasa, mások szerint szorító ez a fájdalom, és van, aki egyszerűen csak hasfájásnak nevezi a kellemetlen tüneteket.

  • 2014-03-06 Mi mindenre jó a medvehagyma?

    A hosszú téli hónapok után igazi felüdülést jelent, amikor a piacokon, bioboltokban megjelenik a medvehagyma élettel teli, harsány zöld levele. Az idén már eljött ez az idő! Talán kicsit korábban, mint máskor.

  • 2014-03-06 Miért romlik a baba foga?

    A fogak romlását nemcsak az elhanyagolt szájhigiéne, vagy a túl sok cukrozott üdítő, édesség okozhatja. A gyermekkorban jelentkező fogromlás reflux betegség jele is lehet.

  • 2014-01-09 Ilyen még nem volt! 36 kg-os daganatot távolítottak el egy nőből

    Hatalmas, több mint 36 kilogrammos daganatot távolítottak el egy nő testéből Csehországban. A 47 éves asszonyt a zlíni Tomás Bata kórházban műtötték meg néhány napja, s az orvosok szerint remény van arra, hogy a rendkívül kockázatos, a világon példa nélküli műtétet túléli - közölte a Cseh Televízió.

  • 2014-01-09 Rozmaring, a klimax tüneteinek enyhítője

    Napi gyógynövény-határozónkban a rozmaringot (Rosmarinus officinalis) mutatjuk be.

  • 2013-12-28 Mit tegyünk, ha megy a hasunk?

    Számtalan oka lehet annak, ha a kellemetlen hasmenéssel kell megküzdenünk. Mitől alakulhat ki, mit ajánlatos ilyenkor enni, inni, mikor kell orvoshoz fordulni? A gyakori székelési ingernek - amellyel együtt jár a széklet állagának, színének változása is - számtalan egyértelmű és kevésbé kézenfekvő oka lehet. Az előbbiek közé tartozik: vírus- vagy baktérium okozta gyomor- vagy bélfertőzések, ételmérgezések, hashajtók túlzott fogyasztása, emésztési és felszívódási zavarok, egyes betegségek, amelyek leginkább a vékony- és a vastagbelet, vagy a májat, illetve a hasnyálmirigyet érintik.

  • 2013-12-27 Párbeszéd a testünkkel

    Napjaink egyik leggyakrabban használt fogalma az információ. Sokan azonban nem is sejtik, hogy nemcsak az irodákban, a háztartásokban, a hivatalokban, de az emberi szervezetben is elengedhetetlen a helyes információk pontos és gyors áramlása. A beteg vagy sérült sejtekre például jellemző, hogy megváltozik a normális kommunikációs képességük, károsodik az optimális információfogadás és -továbbítás.

  • 2013-12-25 Karácsonykor a dió, de jó!

    Számos karácsonyi finomság töltelékét adja ez a dió, ám felhasználási területe ennél jóval sokrétűbb.

  • 2013-12-25 Merre tart a karácsonyi vacsora?

    A karácsonyi vacsora sokak számára az ünnep megkoronázása. Együtt lenni és együtt enni jó. Élvezni az ízeket, ráérősen beszélgetni, igazán odafigyelni arra, ami lényeges: többek között ettől lesz igazán tartalmas az ünnep. Bármilyen finom legyen is, az étellel általában nemigen törődünk attól kezdve, hogy belapátoltuk a szánkba. Az emésztőrendszerünk azonban gondoskodik arról, hogy bizonyos idő elteltével a tápcsatorna megfelelő részén a táplálék átmenjen a szükséges folyamatokon.

  • 2013-12-17 A pacsirtafű meghozza az étvágyadat!

    Napi gyógynövény-határozónkban a pacsirtafüvet (Polygala) mutatjuk be.

  • 2013-12-16 A curry-fűszer gyógyító hatása

    Egy apró kapszulát, mely a sárga curry összetevőjét, a kurkumint tartalmazza, jelenleg a vastagbélrák, a psoriasis és az Alzheimer-kór gyógyításában tesztelik.

  • 2013-11-22 Dr. Bende János: A sebészet sok sikerélményt ad!

    Ha a gyomorral kapcsolatos témában kell cikket írnom, mindig őt kérdezem meg. Jól tudom, mennyi dolga van egy osztályvezető főorvosnak, aki naponta számos komoly műtétet is végez, ám ebből egy-egy interjú alatt semmit nem érzékelek. Mindig pontos, és olyankor csak rám figyel. Most, amikor elmondom, hogy nemcsak a szakmáról, hanem saját magáról is fogom kérdezni, úgy tűnik, nem is érti, mi lehet rajta olyan érdekes...

  • 2013-11-07 A csontritkulás és a fájdalom

    Testünk súlyát a csontrendszer hordozza. Ha a csontok megbetegszenek, azt az egész test megérzi, a többi szervrendszer működése is romlik. Amire azonban a legtöbben panaszkodnak, ami a leginkább zavarja az embereket, az a betegséggel együtt járó fájdalom.

  • 2013-11-04 Napi gyógynövény tippünk: Lestyán

    Napi gyógynövény-határozónkban a lestyánt (Levisticum officinale) mutatjuk be.

  • 2013-10-16 Napi gyógynövény tippünk: Kökény

    Napi gyógynövény-határozónkban a kökényt (Prunus spinosa) mutatjuk be.

  • 2013-09-24 Bírja a gyomra?

    Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus! - tartja a mondás. Bizony, ha az egészségünk, a jó alakunk, nem utolsósorban pedig az emésztőrendszerünk épségének megőrzése a cél, akkor jobb, ha így teszünk.

  • 2013-09-13 Itt van az ősz, indul a stresszszezon

    Szeptember elején újra teljes bedobással kell helytállnunk a munkában. Miközben megpróbáljuk újra felvenni a fonalat a munkahelyen, iskolában, talán nem is vesszük észre, hogy a hirtelen megszaporodott feladatok következtében fokozottan ki vagyunk téve a stressz káros hatásainak. Ilyenkor gyakran jelentkeznek kellemetlen emésztőrendszeri tünetek, melyek orvosolhatóak néhány életmódbeli tanács megfogadásával.

  • 2013-09-10 Nagydolog

    A székelés, a széklet mindennapjaink része, bár szinte egyáltalán nem beszélünk róla. Éppen ezért szükséges, hogy tisztában legyünk azzal, mikor, hányszor, mennyi, milyen a normális. Fontos, hogy ha változást veszünk észre - ami akár komolyabb bajra is utalhat -, ne szégyelljünk szakemberhez fordulni. Hogy mi mindenre kell figyelnünk, arra dr. Kovács Eszter háziorvos hívja fel a figyelmünket.

  • 2013-09-03 Örökletes rendellenességek

    A gyermekeknél előforduló súlyos, potenciálisan halálos emésztőszervi rendellenességnek, a gyomorkapu-szűkületnek (szakszóval pylorus stenosis) valószínűleg genetikai okai is vannak - derült ki egy új tanulmányból. A betegség jellemzően a kettő-nyolc hetes csecsemőknél jelentkezik, akiknél a táplálék nem tud a gyomorból a vékonybél első szakaszába, a patkóbélbe jutni.

  • 2013-08-21 A rossz lehelet

    Sokunk kel fel alkalmanként kellemetlen, rossz lehelettel (halitózis), ami a fogmosások hatására sem tűnik el egyszerűen. A legtöbb rossz lehelettel küszködő, sőt orvosok / fogorvosok is azt gondolják, hogy a halitózis oka a gyomorban és a vastagbélben keresendő, de a tudomány jelenlegi állása nem ezt igazolja.

  • 2013-06-01 Az emésztésünk

    Vajon tudjuk, hogy a megevett táplálék miként is bomlik le és épül be szervezetünkbe? Az ember szervezetében az emésztés a szájüregben kezdődik, ahol a fogak által szétzúzott táplálék nyállal keveredik. A nyálat a fültő, a nyelv és az állkapocs alatti mirigyek termelik. A nyál elősegíti a táplálék továbbhaladását a nyelőcsőben, és szénhidrátbontó enzimet (nyálamiláz) is tartalmaz. A nyálamiláz a táplálék keményítőjét dextrinekre és maltózra bontja. A táplálék a szájüregből a garaton át a nyelőcsőbe, onnan pedig a gyomorba jut.

  • 2012-02-19 Lefogyhatunk-e a patikai készítményektől?

    Cikkünkben a fogyókúrás gyógyszertári készítményeket, eszközöket vettük górcső alá. Dr. Tóth Mária szakgyógyszerésztől, a Tükör Patika munkatársától azt kérdeztük, hogyan segíthetnek ezek a kilók elleni harcban.

  • 2011-08-06 Ayurveda avagy az élet tudománya II. rész

    Az Ayurveda az élet tudománya ősi gyógyászati rendszer, melynek gyökerei Indiába nyúlnak vissza, tanai 5000 évvel ezelőtt keletkeztek a Védák részeként. Az Ayurveda megmutatja számunkra, hogyan élhetünk egészséges életet. Az egészség a test, a lélek és a szellem hármas egységén nyugszik.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend