Hirdetés
Gyűszűviráglevél

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Gyűszűviráglevél

A gyapjas gyűszűvirág (Digitalis lanata), az útifűfélék (Plantaginaceae) családjába tartozó fokozottan védett növényfaj.

Jellemzői

Virágzati tengelye és csészelevelei szőrösek, gyapjas-molyhosak. Kétéves növény, első évben tőrózsát alkotótő leveleket fejleszt, dús füzért alkotó virágait a második évben hozza. A virágok pártája fehér vagy sárgásfehér színű, vörösbarnán erezett. Magassága kb 50–130 cm, a szár alján nagy, hosszúnyelű, lándzsa alakú tőlevelei vannak. Erősen mérgező növény, levelei gyógyhatású anyagokat tartalmaznak, ezért a növényt termesztik is.

Élőhelye

A gyapjas gyűszűvirág Délkelet-Európából származó, a világon sokfelé elterjedt növényfaj. Leginkább száraz sztyepréteken, sziklagyepeken, pusztafüves lejtőkön, karsztbokorerdőkben terjedt el, a világ szinte minden kontinensén (az Antarktiszt kivéve).

Felhasználása

Bár mérgező növény, leveleinek gyógyhatása miatt termesztik. Szárított levelét használják fel szívelégtelenség kezeléséhez fontos gyógyszeralapanyag, hatóanyagai pl: Digoxin, Isolanid, Neoadigan.

Gyógyhatása

Termesztett növény, melynek a drogját, főként az első évben kifejlődött levelek adják. A drog házi szerként nem alkalmazható, erős hatású, szívműködést serkentő glikozidákat tartalmaz, belőle szívgyógyszereket állítanak elő.

 • 2017-03-09 100 elképesztő dolog: Mindent a szívről és szupererőről

  10 cikkből álló sorozatunkban megtudhatsz néhány érdekességet, többek között mi történik az aggyal pubertás idején, mi befolyásolja a súlyt a bevitt kalóriákon kívül, a nők hogy állnak a csokihoz és szexhez, mi lassítja az anyagcserét, mire jó a bölcsességfog, milyen sűrűn kell futócipőt cserélni. Íme a harmadik rész.

 • 2017-03-06 Mozogjon (óvatosan) akkor is, ha szívbeteg

  Máté 45 évesen, mellkasi fájdalmak és karzsibbadás miatt ment az orvoshoz, de néhány apróbb vizsgálat után hazaküldték, és életmódváltást javasoltak neki. Nem vette komolyan, továbbra sem lazított, a cigarettát nem tette le, és három hónap múlva szívinfarktussal vitték kórházba, katéterezni kellett. Az akut szakaszon most már túl van, épp itt az ideje, hogy változtasson életén. Szakértőinktől kértünk ismét segítséget, mit sportolhat, ehet, hogyan élhet, aki szív- és érrendszeri problémákkal küzd.

 • 2017-01-12 Az állandó stressz szívinfarktust okoz

  Az állandó stressz hatása az agy mélyen fekvő régiójára kulcsszerepet játszik a szívinfarktus megnövekedett kockázatában - tárták fel amerikai kutatók a The Lancet című orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmányukban.

 • 2016-12-19 Omega-3, a szíve őre

  Az emberi szervezet működéséhez bizonyos zsírsavak elengedhetetlenül szükségesek, ilyen például az omega-3 és az omega-6. Mivel a szervezet nem képes ezeket előállítani, táplálékunkkal kell bevinnünk a szükséges mennyiséget.

Hirdetés
 • 2016-10-31 Tartanunk kell a magas vérnyomás szövődményeitől?

  Minél magasabb a vérnyomása valakinek, és minél hosszabb ideig nincs megfelelően kezelve, annál nagyobb a különböző krónikus betegségek kialakulásának kockázata. Ilyen súlyos szövődmény például a szívinfarktus, vagy a stroke. Arról kérdeztük Dr. Vaskó Pétert, hogy pontosan melyek ezek a veszélyes kórképek, és hogyan kerülhető el a kialakulásuk.

 • 2016-06-28 Recept nélkül adtak nyugtatót Vizsolyban

  Visszavonta a vizsolyi Attila Patika működési engedélyét és ötmillió forint bírságot szabott ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a gyógyszertárat működtető cégre, mivel az súlyosan megsértette a gyógyszerek forgalmazására vonatkozó jogszabályokat, szakmai szabályokat.

 • 2016-03-09 Agykárosodást szenvedtek a törökszentmiklósi csecsemők

  Súlyos agykárosodást szenvedtek a törökszentmiklósi drogügyben érintett csecsemők, mindketten ápolásra szorulnak majd a kórházból kikerülve is - tájékoztatta Lippai Norbert, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet megbízott orvosigazgatója kedden az MTI-t.

 • 2016-02-19 10 szívjavító tipp!

  Most megmutatjuk, hogy – a rendszeres testmozgás mellett – milyen ételeket fogyasszon ahhoz, hogy ez a kis ketyere még hosszú-hosszú évekig egészségesen dobogjon a mellkasában! Íme a szív 10 legjobb tápláléka!

 • 2015-12-22 Hordható defibrillátort kapnak az amerikai szívbeteg gyerekek

  Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA) engedélyezte a viselhető külső defibrillátort olyan gyermekeknek, akik súlyos szívritmuszavarral élnek.

 • 2015-10-27 Már 18 éve testén kívül dobog a szíve

  Bár nagyon ritka rendellenességnek számít, évente több csecsemő is születik úgy, hogy bizonyos szervei testén kívül helyezkednek el. Aprit Gohilnak a szíve dobog a mellkasán kívül, s bár nem sok esélyt adtak neki az életre, nemrég ünnepelte 18. születésnapját.

 • 2015-09-23 Hány éves a szíved?

  Ha valaki dohányzik, magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, könnyen előfordulhat, hogy a szíve „öregebb”, mint a valós életkora. Dr. Marton Anna, az Oxygen Medical kardiológusa az összefüggésekre és a tennivalókra hívta fel a figyelmet.

 • 2015-07-17 Őssejtekből készítettek dobogó szívet

  A kaliforniai Berkeley egyetem kutatóinak sikerült működőképes, dobogó szívet építeniük őssejtekből. A mesterséges szerv csak fél milliméter átmérőjű, szabad szemmel nem is lehet látni, ahogy ver.

 • 2014-08-06 Kukoricától lettek betegek a munkások

  Kukoricaföldön dolgozó, a növényt címerező munkások betegedtek meg az elmúlt héten Tiszaburán és Tiszaszőlősön, hányinger, hasmenés és magas láz miatt heten kerültek kórházba - írta szerdai számában az Új Néplap.

 • 2014-07-21 Pacemakert növesztenek a szívben

  Génterápiával készült, a szervezeten belül magától kialakuló \"biológiai pacemakert\" teszteltek sertéseken amerikai tudósok.

 • 2014-05-19 Figyelem! Így megy rá az egészsége a munkára

  Egy nemrégiben készült tanulmányban bebizonyították, hogy a stressz lényegesen megnöveli a vérnyomás értékét. Hogy pontosan milyen folyamatok mennek végbe ekkor a szervezetben, arról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája beszélt, aki néhány életmódbeli tanáccsal is szolgált.

 • 2014-05-14 Új, veszélyes drog terjed a magyar fiatalok körében

  Újabb veszélyes designer drog tűnt fel a hazai drogpiacon. A cigarettában szívott új kábítószer miatt már sok, orvosi beavatkozást is igénylő rosszullétet regisztráltak, és kilenc megyében 79 büntetőeljárást indítottak az ügyben - írja a Police.hu.

 • 2014-04-07 Jót tesz a szívnek a házasság

  Egy nagyszabású kutatás kimutatta, hogy a házas emberek a szívpanaszok alacsonyabb kockázatának vannak kitéve.

 • 2014-04-04 Veszélyben a szív! Étrend változókorban lévő hölgyeknek

  Ma még meglehetősen kevés változókorú nő számára ismert az a tény, hogy a menopauza nemcsak hangulatváltozásokat, hőhullámokat, átmeneti tüneteket válthat ki.

 • 2014-04-03 Nem is olyan ritka a koszorúér repedése

  A korábban véltnél gyakrabban fordul elő a koszorúérfal repedése, leginkább fiatal nők esetében - mutatták ki kanadai kutatók egy tanulmányban.

 • 2014-03-28 Varjúháj, csökkenti az agy elöregedését

  Napi gyógynövény-határozónkban a varjúhájat (Sedum) mutatjuk be.

 • 2014-03-20 A réz jót tesz a szívnek

  A Louisville-i Egyetem Orvosi Központja és a USDA Humán Táplálkozástani Kutatóintézet közösen publikált tanulmánya szerint a réz jó hatással van a szívműködésre. Egereken végzett kutatások bebizonyították, hogy a táplálékhoz hozzáadott réz enyhíti a szív terhelését, megakadályozza a szívmegnagyobbodást. Az alacsony rézbevitel ugyanakkor növeli a koleszterinszintet, a vérrögképződést és szívelégtelenséget okozhat.

 • 2014-03-03 A nők szíve szívósabb, mint a férfiaké

  Ha bármilyen betegség következtében romlik a szív teljesítménye, szívelégtelenség alakul ki, egy új vizsgálat igazolta, hogy a női szív ugyanolyan mértékű károsodás esetén is jobban bírja a megpróbáltatásokat, mint az erősebb nem tagjaié.

 • 2014-03-02 Magas vérnyomás

  A német Duisburg-Essen Egyetem kutatói szerint azoknál, akik városban, szennyezett levegőjű területen élnek, magasabb vérnyomás alakulhat ki, mint azoknál, akik tisztább levegőjű környezetben laknak. A kutatók azt elemezték, hogy 2000 és 2005 között a levegő szennyezettsége milyen hatással volt az ott élők vérnyomására.

 • 2014-02-20 A korral összemegy a szív

  Szívünk mérete életünkben évről évre csökken, ahogyan az a képessége is, hogy keringesse a vért a szervezetben - derül ki egy amerikai egyetemi kutatásból.

 • 2014-02-17 Potencianövelés és szívritmuszavar

  Zavart okoz a szív elektromos rendszerében és ezért akár szívritmuszavarokhoz is vezethet egy népszerű, potencianövelő hatású amerikai étrend-kiegészítő. A szakértők azt javasolják, senki ne vásároljon a készítményből, amíg további vizsgálatokat nem végeznek.

 • 2014-01-29 Így teszi tönkre a szerveket a magas vérnyomás

  Szinte mindenki tisztában a magas vérnyomás főbb veszélyeivel, azonban kevesen tudják, hogy pontosan miket is eredményez egyes szervek esetében. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája elárulja, hogy mikor érdemes hipertóniára gyanakodni, illetve mik a főbb kezelési elvei.

 • 2013-12-17 A futás örömei

  Számtalanszor ismételt és örökérvényű igazság, hogy a rendszeres sportolás és az egészség összefügg egymással. Napjainkra ez a mondás még inkább igaz. A magánélet és a munka okozta stresszforrások, a magas vérnyomás és az elhízás mind-mind arra késztet bennünket, hogy mozogjunk, sportoljunk, hiszen az egészségünkért ezzel tehetünk a legtöbbet. Az egyik erre alkalmas sportág a futás. A futás a legkönnyebben végezhető sport, ráadásul talán ennek a mozgásformának van a legtöbb jótékony hatása.

 • 2013-12-11 Szíves tanácsok télre

  Magyarországon a szív- és érrendszer elváltozásai vezetnek a megbetegedések és a halálozások terén. Összeállításunkkal szeretnénk egy kis segítséget adni ahhoz, hogy miként előzhetjük meg ezeknek a betegségeknek a kialakulását és térhódítását.

 • 2013-12-09 Közös hallucináció

  60 évvel ezelőtt egy francia kisváros lakói egyszerre kezdtek hallucinálni, melynek végeredménye az lett, hogy a lakók közül öten meghaltak, sokan pedig súlyosan megsebesültek. Régóta terjedt a szóbeszéd, hogy a hirtelen jött hallucinációkat pszichedelikus gombával fertőzött kenyér okozta - ez az elképzelés azonban most megdőlni látszik.

 • 2013-12-03 A szívbeteg mama legtöbbször kislányt szül

  A világstatisztika szerint minden 100 kislányra 102 fiúcska látja meg a napvilágot. A Szív Világszövetség kongresszusán egyik előadás arról a szokatlan megfigyelésről számolt be, hogy az anya szívbetegsége befolyásolja azt, hogy kisfia vagy kislánya születik.

 • 2013-11-17 Saját szívükből vett őssejtekkel gyógyították betegek szívét

  A páciensek saját szívéből vett őssejteket használtak fel első alkalommal arra, hogy helyreállítsák a károsodott szívszöveteket - idézte amerikai kutatók eredményét a BBC hírportálja

 • 2013-11-14 Árulkodó görbék

  A szívpanaszával a beteg először háziorvosát keresi meg, aki - indokolt esetben - továbbküldi kardiológiai kivizsgálásra. Cikkünk a legfontosabb vizsgálati módszereket mutatja be.

 • 2013-11-10 Az edzés úgy hat, mint az inzulin

  A diabétesz ugyan súlyos betegség, mégsem jelenti azt, hogy a sportot el kell felejteni. Sőt, a komoly szövődmények megelőzésének leghatásosabb módszerei a személyre szabott étkezés és a - tervszerűen és felügyelettel végzett - mozgás.

 • 2013-11-07 Ápold a fogad, hogy védd a szíved!

  A New York-i Columbia Egyetem kutatása azt mutatja, hogy a fogínyünk ápolásával a szívbetegség kockázatát is csökkenthetjük. A kutatók szerint a szájápolással lelassíthatjuk a plakklerakódást a vérerekben.

 • 2013-10-27 Szívszorító problémák

  Mára a szívinfarktus a szív- és érrendszeri betegségek között az első helyen szerepel. Érdemes megvizsgáltatni magunkat Cardio-CT géppel, mert a koszorúerek gyors, pontos, fájdalommentes vizsgálata, még a tünetek előtt kimutatja, ha baj van.

 • 2013-10-21 Veszélyes a szívre a horkolás

  A horkolással és légzési zavarokkal járó alvási apnoé nem pusztán kellemetlen, hanem egy friss tanulmány szerint összefüggésben állhat a szívelégtelenség és a szívbetegségek megnövekedett kockázatával középkorú és idős férfiakban. A vizsgálat ugyanakkor nem mutatott kapcsolatot az alvási apnoé és a szívkoszorúér-betegség között nők illetve 70 éven felüli férfiak esetében.

 • 2013-10-16 Cardio-CT vizsgálattal megelőzhető az infarktus!

  A Cardio CT jelentősége felbecsülhetetlen a koszorúér betegség korai diagnosztikájában, többek között azért is, mert beavatkozás nélkül képes a szív és a koszorúerek állapotának felmérésére, mellyel előre jelezhető a szívinfarktus kialakulása

 • 2013-10-13 Könnyű drog - Gonosz vagy megváltó?

  A könnyűdrogok társadalmi megítélése vitatott: vannak, akik előnyös hatásait, mások az egészséget romboló mellékhatásait hangsúlyozzák. Írásunkban a könnyűdrogok fajtáiról, valamint pozitív és negatív hatásaikról olvashat.

 • 2013-10-11 A diagnózis új iránya: szív-MRI

  A kardiológia legújabb segítsége a szív mágneses rezonanciavizsgálata (CMR), amely pontosságával és érzékenységével hatalmas segítség orvos és beteg számára. Egy belga és egy ausztráliai kutató a Presse Medicale legújabb számában írt összefoglaló referátumot az eljárásról.

 • 2013-09-28 Duzzadt ízületek

  Artritisz. Az ízületek gyulladását nevezzük így. Ilyenkor az ízületi folyadék felgyülemlik az ízületekben, melyek fájdalmasan megduzzadnak. A betegségnek különböző típusai vannak a gyulladt ízületek száma, a betegség lefolyása és időtartama szerint.

 • 2013-09-25 Erősítik a szívet az olajos magvak

  A mindennapos dió-, mandula- és pisztáciafogyasztás hozzátartozik a szívbarát étrendhez, állítják a Mayo Klinika kutatói.

 • 2013-09-24 A halolaj segíthet néhány szívbetegen

  A standard kezelésben részesülő szívbetegek állapotán javítani látszik az omega-3 zsírsavakat tartalmazó táplálék-kiegészítő.

 • 2013-09-24 A csokoládé 4 pozitív egészségügyi hatása

  A csokoládé nemcsak finom, de mértékkel fogyasztva egészséges is – derül ki a Neurology című szakfolyóirat legutóbbi számából.

 • 2013-09-20 Csokoládé az egészséges szívért

  A csokoládék jót tehetnek a szívünknek és csökkenthetik a vérnyomást, amennyiben naponta csak kis mennyiséget fogyasztunk, és tej illetve fehér csokoládé helyett inkább keserűcsokoládét választunk. Német táplálkozási szakértők 19 357, harmincöt és hatvanöt év közötti felnőttet vizsgáltak legalább egy évtizeden keresztül, összehasonlítva a kedvezőtlen egészségi állapotú szakaszokat életmódjukkal.

 • 2013-09-12 A szívritmus őre

  Egy mai pacemaker olyan diszkréten működik, hogy a beteg szinte el is feledkezhet róla, pedig talán az életét köszönheti neki. A szívritmus-szabályozó készülékről dr. Vértes Andrással, az egyesített Szent István és Szent László Kórház kardiológiai osztályának vezető főorvosával beszélgettünk.

 • 2013-09-12 Napi gyógynövény tippünk: Gyűszűviráglevél

  Napi gyógynövény-határozónkban a gyűszűviráglevelet (Digitalis lanata) mutatjuk be.

 • 2013-09-01 Alvászavar

  Fáradtság, ingerlékenység és feszültség - ezek az álmatlanság következményei. Hosszú távon pedig agyi károsodáshoz vezethet az alváshiányos életmód. Szakember segítségével azonban megelőzhetőek a szövődmények. Magyarországon minden harmadik felnőtt ember küzd azzal a ténnyel, hogy nehezen tud elaludni, vagy képtelen átaludni az éjszakát. Pedig az álmatlanság következményei amellett, hogy rontják az életminőséget, halálhoz is vezethetnek.

 • 2013-08-31 Örökölhető a hirtelen szívhalál?

  Mind több betegségről igazolják, hogy a háttérben meghatározó szerepe van örökletes tényezőknek. Fiatal, tökéletesen egészségesnek tartott élsportolók hirtelen szívhalálának föltételezett genetikai okairól számolt be az European Heart Journal.

 • 2013-08-27 Elég-e a megfelelő táplálkozás az egészséges szívhez?

  Vajon megelőzhetők-e a legtöbb halálos áldozatot szedő szív- és érrendszeri betegségek megfelelő étrenddel, vagy a a biztos eredményhez gyógyszerek is szükségesek? Ezt a kérdést tették fel a párizsi Európai Kardiológusok Társaságának kongresszusának ülésén, amelyen együtt vettek részt a táplálkozástudomány képviselői a szív- és érbetegségek gyógyszeres kezelésének egyik legjobb szakértőjével.

 • 2013-08-27 Kardiológiai problémák már gyermekkorban

  A világ minden országához hasonlóan sajnos Magyarországon is magas azon gyermekeknek a száma, akik valamilyen veleszületett szívbetegséggel kell, hogy együtt éljenek. Ezeknél a fejlődési rendellenességeknél majdnem mindig szükség van orvosi beavatkozásra. A fejlett orvosi technikának köszönhetően ma már a gyermek kardiológiai problémák többsége gyógyítható.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend