Hirdetés

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Görögszéna

A görögszéna (Trigonella foenum-graecum L.) más néven: görög lepkeszeg, fenő grék (fenugreek) a legrégibb korok óta (Ebers papiruszok, i. e. 2000–3000) ismert gyógynövények egyike. A görögök thliz vagy boukeraz, a rómaiak siligua, silicula vagy silicia néven ismerték. A törökök çemen otunak hívják; náluk salátafűszer, pörkölt-őrölt magját néha a török kávéhoz keverik. Az ókori Egyiptomban a füstöléshez és balzsamozáshoz használt fűszerek egyike volt.

Élőhelye

A Földközi-tenger vidékén, Nyugat-Ázsiában honos növény. Már az ókorban is termesztették, (elsősorban Indiában és Marokkóban), ezért sokfelé elterjedt. Hazánkban nemcsak termesztik, de a termesztésből kivadulva is előfordul.

Jellemzői

A növény egyéves, szára 20–65 cm magas, 3,2–3,8 mm vastag, kör keresztmetszetű, elágazó, antociános színezésű. Az elágazások lehetnek terpedtek és felállóak. Ritkás, ezüstfehér szőrzet borítja. Hármasan összetett, szórt állású, középzöld levelei nyelesek, a levélkék lekerekített lándzsa alakúak, enyhén fogazottak, 2–3 cm hosszúak, 1–2 cm szélesek. A három levélke közül a legnagyobb a középső. A pálhalevelek kicsik, háromszög alakúak, épszélűek.

Sárgásfehér virágai a lomblevelek hónaljában fejlődnek. A pálhalevelek kicsik, háromszög alakúak, szélük ép. A virágzat 1–2 pillangós, fehér (később besárguló) virágból áll.

Termése sokmagvú, hosszú, kissé ívesen hajlott hüvely. A lapított, csőrszerűen elkeskenyedő hüvelyek 12–21 cm hosszúak, keskenyek, éretten sárgásbarnák. Egy-egy hüvelyben többnyire 12–17 db, 4–6 mm hosszú, kemény, vízben (magas nyálkatartalma miatt) erősen duzzadó magot találhatunk.

Gyógyhatása

Gyógyhatását elsősorban a szteroid jellegű szaponinoknak (dioszgenin, yamogenin, tigogenin, neotigogenin) és a nyálkás rostoknak tulajdonítják. A szaponinok gátolják a koleszterin felszívódását és szintézisét, a rostok a vércukorszint csökkentését segíthetik. Embereken végzett kutatások kimutatták, hogy mérsékelt érelmeszesedésben és nem inzulinfüggő (2-es típusú) cukorbetegségben szenvedő pácienseknél a görögszéna lejjebb viheti a vércukor- és a koleszterinszintet.

Termesztését és hatásait intenzíven kutatják a Nyugat-Magyarországi Egyetemen.

 • 2019-01-22 Ezt ne együnk reggelire, ha jót akarunk!

  Egy nagy pohár narancslé vagy egy bögre kakaó minden valamirevaló reggelinél ott díszeleg. Legyen szó reklámokról vagy fotókról, ezek elmaradhatatlan kellékei a reggelinek. De valóban egészségesek?

 • 2019-01-07 Zeller, a fogyókúrázók gyógynövénye

  Napi gyógynövény-határozónkban a zellert (Apium graveolens) mutatjuk be.

 • 2015-10-14 3 tévhit a koleszterinről

  2010–2014 között országszerte közel százezer ingyenes koleszterinszint-mérést végzett Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja: a vizsgált nők 39%-ánál, a férfiak 47%-ánál mértek határérték feletti koleszterinszintet.

 • 2015-10-13 A megemelkedett vércukorszint is rosszat tesz a babának

  A terhes nőkben már a cukorbetegség küszöbét el nem érő vércukorszint-emelkedés is növeli a magzat szívfejlődési rendellenességeinek kockázatát – állapították meg az amerikai Stanford Egyetem kutatói.

Hirdetés
 • 2015-07-08 Két gyógynövény a vércukorszint mérséklésére

  A fejlett országokban népbetegségnek számít a diabétesz. Kevesebbet mozgunk, többet eszünk, ráadásul egyre több finomított élelmiszert.

 • 2015-03-10 Hosszútávú betegségek jeleit mutatják a diabéteszes fiatalok

  Aggasztóan magas számú 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő fiatalnál tapasztalták hosszú távú egészségi komplikációk, egyebek közt szem-, szív- és vesebetegség korai jeleit a brit szakemberek, akik szerint ugyanakkor jó hír, hogy a korosztály körében egyre inkább ellenőrzés alatt tartják a vércukorszintet.

 • 2014-07-25 Görögszéna, a koleszterinszint-csökkentő

  A görögszéna az ókori Egyiptomban a füstöléshez és balzsamozáshoz használt fűszerek egyike volt. Magyarországon is termesztik. Vajon miért?

 • 2014-04-28 A HDL

  A HDL, vagyis a \"jó\" koleszterin magasabb vérszintje nemcsak a szívbetegség ellen véd, de a daganatos betegségek kockázatát is csökkenti - derült ki egy új elemzésből. \"A HDL-szint 10 pontos növekedése körülbelül harmadára csökkenti a rák kockázatát a következő 4,5 évben\" - mondta el Dr. Richard Karas, a Tufts Egészségügyi Központ Molekuláris Kardiológiai Kutatóintézetének ügyvezető igazgatója.

 • 2014-04-18 Morcos és kötözködő a párod? Etesd meg!

  Egy a Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban közzétett friss kutatás szerint, ha a párunk munkából hazatérve mindenért belénk köt és szokatlanul morcos, könnyen lehet, hogy valójában nem is dühös ránk, csupán majd’ éhen hal szegény, mivel egész nap nem volt ideje rendesen enni.

 • 2014-04-07 7 tévhit a koleszterinről

  A Magyar Szív Egyesület oktató-szűrő koleszterinkampánya sikerességét igazolja az is, hogy sokan tartják fontosnak a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzését. Egyre többet tudnak a magas koleszterinszintről, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezőjéről, és egyre többet a megelőzés lehetőségéiről is. Azonban még mindig sok, a koleszterinnel kapcsolatos tévhit tartja magát a köztudatban. Tisztázzuk őket együtt!

 • 2014-04-02 Miért egészséges a hal?

  A halban kevés a koleszterin, de bővelkedik ásványi anyagokban; magas az emberi szervezet számára fontos foszfor-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint az A-, D-, B2 és B6-vitamin-tartalma is. A magyarok egy főre eső halfogyasztása mégis messze uniós átlag alatti, alig három kiló évente.

 • 2014-03-27 Az epéről és az epebetegségekről

  Az epehólyag leggyakoribb megbetegedése az epekövesség. A nők 20, míg a férfiak 8%-ánál fordul elő. Nem minden esetben okoz panaszokat, gyakran csak mellékleletként derül ki megléte más céllal indított kivizsgálások során. A panaszokat nem okozó epeköveket az orvosi szakirodalom \"néma kövek\"-ként tartja nyilván.

 • 2014-02-22 A kóma kiváltó okai

  Az agy működésére utaló egyik jellemző tulajdonság az éberségi szint. Más azonban az éberségi szint egy unalmas értekezleten, és más a volánnál ülve, mondjuk egy vészhelyzet kikerülése után néhány pillanattal. Normális esetben - például külső ingerek hatására - az agy szemvillanásnyi idő alatt képes egy alacsonyabb éberségi szintről - például szunyókálásból - magasabb éberségi szintre váltani.

 • 2014-02-16 Koleszterinkérdés gyermekkorban

  Általánosan elfogadott tény, hogy a magas szérum-koleszterin szint megnöveli az érelmeszesedés, a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a kockázatát.

 • 2014-01-25 A gyümölcs, ami megállítja a hízást

  A vörös áfonya lehet a megoldás minden bajunkra? Legalább is, ami a súlyproblémákat és az egészségtelen táplálkozást illeti.

 • 2014-01-16 Akiknek egy megfázás is végzetes lehet

  A cukorbetegek mindennapjai eleve bonyolultak, hát még akkor, ha valamilyen betegség ledönti őket a lábukról. Kezeletlen esetben számukra egy egyszerű megfázás is komoly problémákat okozhat, hiszen a vírus vagy baktérium okozta fertőzés jelentős vércukorszint emelkedést idézhet elő. Dr. Bibok György, a Budai Endokrinközpont diabetológus főorvosa elárulja, mit érdemes meghűlés, komolyabb fertőzés esetén tenni.

 • 2014-01-14 Tanácsok idős cukorbetegeknek

  Felmérések szerint minden második idős embert, különösen a nőket, valamilyen formában és mértékben érinti a cukorbetegség. Szögezzük le, ugyan nem létezik speciális öregkori diabétesz, de téves felfogás, miszerint a késői életszakaszban jelentkező cukorbetegség \"jóindulatú\".

 • 2014-01-07 Az agyi érkatasztrófa megelőzhető

  A stroke a központi idegrendszer sejtjeinek pusztulása, melyet az agyi erek hirtelen elzáródása vagy az erek megrepedése okoz. A rák és a szívbetegségek után a harmadik leggyakoribb halálok Európában.

 • 2013-12-24 Édes ízek karácsonykor - bűntudat nélkül

  Karácsony közeledtével megindul a tervezgetés, mi kerüljön az ünnepi asztalra. A menüből sehol sem hiányozhatnak az édességek: a bejgli, az Advent időszaka alatt készülő házi aprósütemények, az ünnepi torták.

 • 2013-12-19 Fogyókúra, de okosan

  Könnyű elhatározni, hogy fogyni kell, de minden jóérzésű ember attól retteg, hogy a diétázás tompítja az agyműködést.

 • 2013-12-17 A nagy fenék csökkenti a cukorbetegség esélyét

  A csípő és fenék környékén felgyülemlett zsírréteg védelmet jelenthet a cukorbetegség ellen - vélik amerikai tudósok. Szerintük a testben raktározott zsírnak jótékony hatásai is lehetnek - csak éppen nem mindegy, hogy melyik testrészen halmozódik fel.

 • 2013-12-14 Az értékes rizs

  A rizs a búza után az emberiség legfontosabb növényi tápláléka, a világ összes konyhaművészetének fontos alapanyaga. Ismerkedjen meg a különböző rizsfajtákkal, gyógyító hatásaikkal és tápanyag-tartalmukkal!

 • 2013-12-02 A koleszterin és a mellrák kapcsolata

  Egy koleszterinszármazék az ösztrogénhez hasonló módon képes serkenteni a melldaganat növekedését egereknél, és talán az embereknél is - derült ki egy amerikai tanulmányból.

 • 2013-11-22 Hamburger mellé gyógyszerek

  Brit tudósok szerint a gyorséttermeknek ingyen biztosítaniuk kellene koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket, hogy semlegesítsék a szívbetegség kockázatát növelő hamburger és sültkrumpli hatásait. Egyes szakértők szerint azonban ezzel még várni kellene. A tanulmány szerint a koleszterinszint-csökkentő szerek a szívbetegségek tekintetében képesek ellensúlyozni a gyorséttermi ételek által okozott kárt.

 • 2013-11-21 A kissé magas vércukorszint is veszélyes

  A cukorbetegség önmagában évente egymillió ember haláláért felelős világszerte. Ha ehhez hozzáadjuk az optimálisnál - kissé - magasabb vércukorra visszavezethető halálozást, akkor a kapott szám már 3,2 millió.

 • 2013-11-18 Terhesség és diabétesz

  Régen nagy nehézséget jelentett a cukorbeteg számára a terhesség. A diabétesz 1-es típusában szenvedő nők sokszor nem érték meg azt az életkort, hogy gyermeket szülhessenek.  A magasra szökő vércukorértékek súlyos szövődményeket okoztak mind az anyánál, mind pedig a gyermeknél. Ma már a diabétesz miatt nem kell lemondani a gyermekvállalásról.

 • 2013-11-10 A néma veszély: cukorbetegség

  \"Mindig gyorsan megizzadtam. Nem aggódtam emiatt, még akkor sem gondoltam semmi bajra, mikor - úgy három éve - azt vettem észre, hogy sokkal hamarabb kimelegszem, mint korábban. Mivel sokat izzadtam, sokszor szomjas is voltam, ez is teljesen logikusnak tűnt.\"

 • 2013-11-10 Az edzés úgy hat, mint az inzulin

  A diabétesz ugyan súlyos betegség, mégsem jelenti azt, hogy a sportot el kell felejteni. Sőt, a komoly szövődmények megelőzésének leghatásosabb módszerei a személyre szabott étkezés és a - tervszerűen és felügyelettel végzett - mozgás.

 • 2013-11-10 Jót tesz a fogaknak a teljes kiőrlésű kenyér

  A teljes kiőrlésű pékáruk kedvező hatással vannak az egészségre. Az ontario-i McMaster Egyetem kutatói újabb indokot szolgáltatnak e termékek fogyasztására, véleményük szerint ugyanis jót tesznek az ínynek és a fogaknak.

 • 2013-11-06 Van-e jelentősége az étkezés gyakoriságának?

  A táplálkozástudományi kutatások több mint húsz éve arra a megállapításra jutottak, hogy az elfogyasztott táplálék mennyiségén és minőségén, energia- és tápanyagtartalmán kívül az étkezés gyakorisága is szerepet játszik a szervezet anyagcseréjében és jelentősége lehet az elhízás megelőzésében.

 • 2013-11-04 A koleszterinszint évszakonként változik?

  Néhány éve tudjuk, hogy a téli időszakban a koleszterinszint magasabb, mint a nyári hónapokban. Ennek oka azonban még tisztázatlan. Egy amerikai kutatás keretében 500 fő bevonásával vizsgálták a koleszterinszint és az évszakok változása közötti összefüggéseket.

 • 2013-11-01 Megszelidíthető a "rossz" koleszterin

  Egy 100 ezer embert felsorakoztató széles körű genomkutatás több tucat olyan génvariánst fedezett fel, amelyek a vérzsíroknak a szívbetegség kialakulásához közismerten hozzájáruló két típusát serkenthetik. Az összesen 95 variáns a genetikailag meghatározott koleszterin- és trigliceridszint közel egyharmadáért felelős.

 • 2013-10-18 A gyógyító vámpírűző

  Az a legenda, hogy fokhagymával elüldözhetjük a vámpírokat, nem bizonyított. Az azonban biztos, hogy a fokhagyma segít leküzdeni a fertőzéseket és a paraziták ellen is hatásos, emellett csökkenti a koleszterinszintet és a szívpanaszok kezelésében is segíthet. Ha valaki irtózik a fokhagymaszagtól, tabletta formájában is hozzájuthat a fokhagymában lévő gyógyító anyagokhoz.

 • 2013-10-16 Növeli a cukorbetegség kockázatát a fehér rizs

  A Harvard Egyetem kutatói kimutatták, hogy a fehér rizs meredek emelkedést okoz a vércukorszintben, és ezzel megnöveli a cukorbetegég kialakulásának esélyét.

 • 2013-10-15 A koleszterin és a háztartási vegyszerek kapcsolata

  Az élelmiszerek csomagolásában, papírokban és textilbevonatokban található vegyszerek befolyásolhatják a koleszterinszintet - állítják amerikai kutatók.

 • 2013-10-06 Csökkenő tápanyagbevitel, csökkenő koleszterin

  Egy enzim, mely több fontos szerepet is betölt az energia-metabolizmusban, szintén segíthet a szervezet zsír- és koleszterintermelésének leállításában még akkor is, ha az elhízás veszélye fenyeget - írja a ScienceDaily a Massachusetts Általános Kórház (MGH) kutatóinak legújabb felfedezéséről.

 • 2013-09-28 Vegán diétával visszafordítható a cukorbetegség?

  Tudjuk, hogy a II-es típusú diabétesz kialakulásában jelentős szerepe lehet a helytelen táplálkozási szokásoknak, az elhízásnak és a mozgásszegény életmódnak. Az utóbbi évek kutatási eredményei alapján úgy tűnik, hogy a vegán - az állati eredetű termékeket kizáró - étrend jelentős javulást hozhat a cukorbetegek állapotában. Vajon hogyan?

 • 2013-09-25 Erősítik a szívet az olajos magvak

  A mindennapos dió-, mandula- és pisztáciafogyasztás hozzátartozik a szívbarát étrendhez, állítják a Mayo Klinika kutatói.

 • 2013-09-17 Koncentrált energiaforrás

  A zsír a legkoncentráltabb energiaforrás, melyre a szervezetnek feltétlenül szüksége van. Az egészséges táplálkozás alapelvei szerint, jó, ha a felvett energiánk 30 százaléka zsírokból származik. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen zsírokat fogyasztunk.

 • 2013-09-16 A pisztácia véd a szívbetegségekkel szemben?

  Szakemberek úgy vélik, hogy a pisztácia olyan anyagokban gazdag, melyek csökkentik az érszűkület kialakulását. A legújabb kutatások szerint mindössze 90 gramm pisztácia elegendő lehet a szívbetegségek kialakulásának megelőzésére.

 • 2013-09-09 Napi gyógynövény tippünk: Görögszéna

  Napi gyógynövény-határozónkban a görögszénát (Trigonella foenum-graecum L.) mutatjuk be.

 • 2013-09-06 Együtt élni a cukorbetegséggel

  A cukorbetegséget gyakran emlegetjük népbetegségként. Szinte minden családban van cukorbeteg ember. Nem egy híres személyiségről tudunk, aki érintettje volt: egyes feljegyzések szerint Heródes, Cézanne és Puccini is. Jó tudni, hogy ma, bizonyos szabályok betartásával cukorbetegként is teljes értékű élet élhető.

 • 2013-09-03 A zöld tea kivonat csökkenti a koleszterinszintet?

  A zöld tea  gyógyszeres terápiával kiegészítve hamarosan fontos eleme lehet a magas koleszterinszinttel rendelkezők étrendjének.

 • 2013-09-01 Kövérebbek, akik nem reggeliznek

  Egy amerikai kutatás szerint azok a tinédzserek, akik minden reggel bőséges reggelit fogyasztanak, egészségesebbek, többet edzenek és általában soványabbak, mint azok a társaik, akik rendszeresen kihagyják ezt a fontos étkezést.

 • 2013-08-31 A fogyókúra fejben dől el

  Sokan döntenek a fogyókúra mellett, de minden épeszű ember aggódik amiatt, hogy a diéta rossz hatással lesz az agyműködésre. Valójában sok tanulmány kimutatta, hogy a kalória-, szénhidrát- és zsírszámlálgatás elvonja a figyelmet, akár olyan mértékben is, ami már a rövid távú memória rovására megy. Amit megeszünk, az sokkal elemibb szinteken is befolyásolhatja az értelmi képességeinket. Íme az agy táplálásával kapcsolatos öt legfontosabb tudnivaló.

 • 2013-08-29 Édes élet - cukorral vagy anélkül?

  Szeretjük az édes ízt - már az őseink is szerették, ez a vonzalom belénk van kódolva. Bizonyos kutatások kimutatták, hogy amikor a kismama édességet eszik, a magzat \"nyammog\" az anyaméhben! Nem véletlen, hogy az édes ízhez egész szimbólumrendszer is kapcsolódik - gondoljunk csak a mézeskalácsra vagy akár az \"édesem\" megszólításra.

 • 2013-08-24 A koleszterin a hallásra is hat

  A szőrsejtek membránjában található koleszterin mennyisége befolyásolja a hallást - állítják a Baylor Orvosi Egyetem (BCM), a Rice Egyetem és a Purdue Egyetem kutatói egy, a The Journal of Biological Chemistry című szaklapban megjelent cikkben.

 • 2013-08-24 A reggeli elengedhetetlen!

  A reggelizés nagyon fontos, hiszen nemcsak az egészséges, hanem a rendszeres táplálkozást is elősegíti. Hozzájárul, hogy fitten induljon a nap, növeli stressztűrő képességünket, továbbá az egészséges testsúly megőrzésében is segít. Írásunkban az egészséges reggelihez olvashat javaslatokat.

 • 2013-08-19 Genetikai oka is lehet a hipoglikémiának

  Genetikai oka van a nagyon alacsony vércukorszint, a hipoglikémia súlyos formájának - idézte brit kutatók megállapítását a BBC hírportálja .

 • 2013-07-27 Mozgásprogram cukorbetegeknek

  A cukorbetegeknek életmódjukban, étrendjükben, és a testedzés tekintetében is speciális szükségleteik vannak. Írásunkban a cukorbetegek számára hasznos testedzésről, a mozgás javasolt gyakoriságáról, időtartamáról, intenzitásáról, az edzés alatti pulzusszámról, és más egyéb, a mozgást érintő hasznos tanácsról olvashat.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend