Hirdetés

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Fűszerkömény

A fűszerkömény (Carum carvi) az ernyősvirágzatúak rendjébe és a zellerfélék családjába tartozó faj.

A legelterjedtebb és legkedveltebb fűszerek közé tartozik, már a Biblia is említi nagyszerű tulajdonságait. Európában a 13. században terjedt el.

Az erősen fűszeres ízű mag (carvi fructus) hatóanyaga az illóolajában levő karvon. Zsíros olajat és fehérjét is tartalmaz.

Egyéb nevei: konyhakömény, keménymag, régikömény, hasznos kömény.

Felhasználása

Fanyar, érdekes íze miatt más fűszerekkel ritkán kombinálják. Bizonyos ételekbe (saláták, körözött) beleszórjuk, másokba (kelkáposztafőzelék, húsok) belefőzzük, a rántott levesnél (köménymagleves) viszont a rántásba tesszük. Levesek, saláták, főzelékek, sültek, káposztás, burgonyás, sajtos, túrós ételek, kolbászfélék, körözöttek, puha sajtok, péksütemények, pogácsák ízesítője; a savanyúságok és a savanyú káposzta elengedhetetlen fűszere.

Fűszerkeverékek és -kivonatok alapanyaga. Egészben és őrölt formában is kapható. Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó, görcsoldó hatása miatt teának is ajánlott.

Gyógyhatása

A fűszerkömény elősegíti a gyomornedv-elválasztást, s ennélfogva enyhítheti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. A szélhajtó teakeverékek fontos alkotórésze. Jótékony hatással van a levegőnyelésre, a felfúvódásra és a bélgörcsökre. Végezetül, karvontartalmának köszönhetően, a köménynek bélfertőtlenítő, baktérium-és gombaölő hatása van.

  • 2016-10-24 Az öregedéssel együtt jár a székrekedés?

    Ötven éves kor fölött nem ritkák az emésztési problémák, az idősebbek főként székletürítési gondokkal küzdenek. A székrekedés megnehezíti a mindennapokat, ráadásul a páciensek egy része a szorulás után hasmenéssel küzd.

  • 2016-05-16 Megoldások székrekedés ellen

    Az egyik leggyakoribb emésztőszervi panasz a székrekedés (obstipáció), főként a mozgásszegény életstílus és a rostszegény táplálkozás okozza. Az alkalomszerű székrekedésen túl figyelmet érdemel a tartós székürítési nehézség, amely minden egyes napot megkeseríthet. Dr. Bende János belgyógyászt a szorulásról kérdeztük.

  • 2016-03-24 A cukormentes élet 5 előnye

    A cukor valójában önmagában nem ellenség – számos ételben természetes módon megtalálható, beleértve a tejet és a gyümölcsöt. Ám felesleges cukrot a táplálékkal szükségtelen a szervezetünkbe vinni. Mi történik, ha elhagyjuk?

  • 2015-12-02 A gluténmentes étrend nem csak a lisztérzékenyeknek jó

    A gluténmentes étrend fokozza az agy teljesítményét és csökkenti az emésztési panaszokat is. Legalábbis ezt állítja egy új brit tanulmány.

Hirdetés
  • 2015-07-15 Gyorsítsd az anyagcseréd ezzel a 7 tippel!

    Kis odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy minden napunk jókedvűen induljon.

  • 2015-04-26 A rossz fogak hizlalnak

    A magyar felnőttek legtöbbjének van valamilyen foghiánya. Sokan gondolják úgy, hogy ha hátul hiányzik egy-két foguk, még nem baj, nem pótolják mert úgysem látszik. Pedig a fogatlanság akár elhízáshoz is vezethet.

  • 2014-11-05 Savanyú káposzta - Fűben-fában orvosság

    Napjaink rohanó életformája közepette sokan megfeledkeznek illetve elhanyagolják ezeknek a természetes módszereknek az alkalmazását. Ilyen például a savanyúkáposzta-lé is. Az egyik legértékesebb zöldségfélénket, a káposztát táplálkozásukból a legtöbben méltatlanul hanyagolják. Pedig a savanyú káposzta számtalan jótékony hatással rendelkezik.

  • 2014-11-02 Düh? Önbizalomhiány? A hasfájás lelki okai

    Az emésztőrendszer, illetve az alhas olyan női szervei, mint a petefészkek visszatérő fájdalma nem minden esetben fizikai betegségre hívja fel a figyelmet.

  • 2014-10-25 Meleg víz mézzel - És megmarad az egészség!

    A méz egészségügyi előnyei mindenki számára jól ismertek, de sokan nem tudják milyen csodálatos hatást gyakorol a méz és víz kombinációja a szervezetre. A méz ugyanis nem csak kozmetikai célokra jó, nemcsak finom, hanem képes különleges módon védeni a szervezetet.

  • 2014-07-09 Dr. Pemetefű - Milyen bajokat gyógyít?

    Az orvosi pemetefű az útszélen is virágzik, így mindenki számára elérhető orvosságot nyújt. De mire is?

  • 2014-06-24 Oregánó: nem csak fűszer, hanem gyógyszer is

    A szurokfű ismertebb neve az oregánó. Nem csak fűszerezésre kiváló, hanem tea is készíthető belőle.

  • 2014-06-10 Borsikafű: megszünteti a felfúvódást

    A borsikafű alapvetően egy fűszernövény, amit bécsi rozmaringnak is hívnak. Ám nem csak az ételekre van jó hatással, hanem egészségünkre is.

  • 2014-05-12 Fehér árvacsalán, a mezei doktor

    A fehér árvacsalán egy évelő gyógynövény, ami az irtásokon virít már ilyenkor május táján.

  • 2014-05-02 Spenót, a csontképző zöld

    Hamarosan már a kertből legelhetjük a friss, zsenge spenótot! Salátának, főzeléknek kiváló, de nem csak íze miatt érdemes fogyasztani.

  • 2014-05-01 Koriander - Megelőzi a fertőzést

    A koriander nem csak a konyhában tesz jó szolgálatot, hanem ha megsebesülünk, akkor is hasznát vehetjük.

  • 2014-04-29 A bélflóra és az antibiotikumok

    Emésztőrendszerünkben rengeteg mikroorganizmus található: ezek összessége a bélflóra, amelynek jelentős szerepe van az emésztésben. Ám a bélflóra egyensúlya sajnos felborulhat többek között a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a stressz, a helytelen táplálkozás, fertőzések és bizonyos gyógyszerek - például antibiotikumok - szedésének következtében.

  • 2014-04-22 Bazsalikom - Nem csak fűszer!

    Kertünkben vagy akár erkélyünkön már ott illatozhat a bazsalikom így áprilisban. Isteni íze mellett, azonban gyógyhatásokkal is rendelkezik!

  • 2014-04-17 Húsvét - gyomorbántalmak nélkül

    Egy ünnepi, például a húsvéti étkezés több mint pusztán egy fiziológiás szükséglet kielégítése. Társasági, családi esemény, örömforrás, szeretetfürdő. Hajlamosak is vagyunk kissé túlzott jelentőséget tulajdonítani neki: túl sok ételt készíteni, túl sokat enni, túl sokat inni. Pedig másképp is lehet!

  • 2014-04-10 Méregtelenítés

    Napjainkban kevés olyan népszerű táplálkozási önterápia él a mindennapi gyakorlatban, mint a méregtelenítés, a böjt. Sokan - főleg a tavasz közeledtével - úgy döntenek, hogy nem evésbe kezdenek. Azonban az effajta próbálkozás sokszor ájuláshoz, akár életveszélyes állapothoz is vezethet. Eredményessége csak szigorú orvosi felügyelet mellett valósítható meg.

  • 2014-04-09 Tavaszi méregtelenítés homeopátiával

    A tavasz beköszöntével érdemes méregtelenítő kúrába kezdenünk. Bizonyos homeopátiás gyógyszerekkel a méregtelenítést végző szervek, a máj és a vese, valamint a nyirokrendszer munkája megkönnyíthető. A homeopátiás gyógyszerek a tavasszal legyengült immunrendszer működését is segítik, valamint javasoltak allergiában szenvedőknek is.

  • 2014-03-25 Vízi mentát a gyomrbántalomra!

    Napi gyógynövény-határozónkban a vízi mentát (Mentha aquatica) mutatjuk be.

  • 2014-03-11 Savas? Lúgos?

    Emlékszünk még a lakmuszpapírra a kémiaórákról? Kékre vagy pirosra színeződött el attól függően, hogy az adott oldatnak lúgos vagy savas volt-e a kémhatása. Bár a kémiaórákon erről nem túl sok szó esett, a sav-bázis kérdés az emberi szervezet egészsége szempontjából is fontos. Manapság szinte divat \"lúgosítani\" - de azért nem árt tudni, mit miért (t)eszünk.

  • 2014-03-08 Puffadás, evés után. Mi a hibás?

    Gyengíti az emésztést, ha vizet iszunk evés közben? Kutatók szerint igen! Elegendő folyadékot kell inni, de nem mindegy, hogy mikor!

  • 2014-02-27 Tárnics, a gyomorbántalmak enyhítője

    Napi gyógynövény-határozónkban a tárnicsot (Gentiana lutea) mutatjuk be.

  • 2014-02-20 Szegfűborsot felfúvódás ellen!

    Napi gyógynövény-határozónkban a szegfűborsot (Pimenta officinalis) mutatjuk be.

  • 2014-02-14 Szeder, az érvédő

    Napi gyógynövény-határozónkban a szedret (Rubus) mutatjuk be.

  • 2014-02-13 Miért jó banánt enni?

    Az emésztési zavarok egyik legjobb ellenszere a banán. Hogy miért, az most kiderül!

  • 2014-02-02 Ezt teszi a testeddel a vizsgadrukk

    Hamuszürke, sápadt arc, kiszáradt száj, szapora szívverés: nem nehéz e \"kórképet\" azonosítani. Talán nincs is olyan ember, aki életében legalább egyszer ne élte volna át a vizsgadrukk kínzó érzését. Mindannyian másként reagálunk a vizsga okozta stresszhelyzetre.

  • 2014-01-31 A spenót jót tesz az emésztésnek

    Napi gyógynövény-határozónkban a spenótot (Spinacia oleracea) mutatjuk be.

  • 2014-01-16 A római kömény nem csak a konyhában arat

    Napi gyógynövény-határozónkban a római köményt (Cuminum cyminum) mutatjuk be.

  • 2013-12-30 Pemetefű, a makacs köhögés ellenszere

    Napi gyógynövény-határozónkban a pemetefüvet (Marrubium vulgare) mutatjuk be.

  • 2013-12-25 Merre tart a karácsonyi vacsora?

    A karácsonyi vacsora sokak számára az ünnep megkoronázása. Együtt lenni és együtt enni jó. Élvezni az ízeket, ráérősen beszélgetni, igazán odafigyelni arra, ami lényeges: többek között ettől lesz igazán tartalmas az ünnep. Bármilyen finom legyen is, az étellel általában nemigen törődünk attól kezdve, hogy belapátoltuk a szánkba. Az emésztőrendszerünk azonban gondoskodik arról, hogy bizonyos idő elteltével a tápcsatorna megfelelő részén a táplálék átmenjen a szükséges folyamatokon.

  • 2013-12-22 Karácsonyi gyomorproblémák

    Az evés nem csupán egy fiziológiás szükséglet kielégítése, hanem örömforrás és társasági esemény is egyben. A karácsonyi terített asztalnál talán semmi sem szimbolizálja ezt jobban: ünnepi hangulat, gyönyörű teríték, ínyencségek roskadásig, szeretteink körében. Nem véletlenül szoktuk mondani: jobban esik az étel, ha mások is esznek. Ám bizonyos gyomorproblémákra éppen karácsony táján, a nagy evészet-ivászat időszakában derül fény.

  • 2013-12-19 A papaja segít az emésztési problémákon

    Napi gyógynövény-határozónkban a papaját (Carica papaya) mutatjuk be.

  • 2013-12-17 Ismét népszerű a fűző

    A fűző a XIV. században vált divatos ruhadarabbá. Felsőtestük legkeskenyebb részét a nők ezzel a módszerrel tudták még karcsúbbá varázsolni, fokozva ezzel nőies kisugárzásukat. A fűzők megítélése az idők folyamán változatos volt, azonban tény: a fűző napjainkban is divatos viselet.

  • 2013-12-13 Örvénygyökér, a gomba pusztítója

    Napi gyógynövény-határozónkban az örvénygyökeret (Inula helenium) mutatjuk be.

  • 2013-12-08 Testi-lelki felfrissülés jógával

    A jógagyakorlatok nem csupán testmozgást jelentenek. A jóga segítségével elsajátíthatjuk a pozitív életszemléletet, a helyes légzést, kordában tarthatjuk feszültségünket.

  • 2013-12-05 Térképnyelv, málnanyelv, afta - Nyelvünk betegségei

    A nyelv az egyik legsokoldalúbb szervünk, amely többek között az evésben, az ízérzékelésben és a beszédhangok képzésében is részt vesz. Szerepéről és elváltozásairól dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész, onkológus adjunktust kérdeztük.

  • 2013-11-29 Mustármag - Elűzi a vírust és baktériumot

    Napi gyógynövény-határozónkban a fehér mustármagot (Sinapis alba) mutatjuk be.

  • 2013-11-29 Gyógyítható a Crohn-betegség?

    A Crohn-betegség olyan kór, amellyel ugyan együtt lehet élni, de nagyon megkeserítheti a mindennapjainkat. Dr. Bende János sebész, gasztroenterológus, klinikai onkológus főorvos segítségével utánajártunk, mit kell tudnunk erről a krónikus bélbetegségről.

  • 2013-11-12 Napi gyógynövény tippünk: Majoranna

    Napi gyógynövény-határozónkban a majorannát (Origanum majorana) mutatjuk be.

  • 2013-11-05 Elképesztő átalakulás! Ezt teszi napi 3 liter folyadék

    Az angol Daily Mail újságírónője kipróbálta, hogy milyen hatással van szervezetére, ha egy hónapon át megnöveli az addig napi 1 literes folyadékbevitelét 3 literre. A képeken látható változás elképesztő!*

  • 2013-10-28 Napi gyógynövény tippünk: Kutyabenge

    Napi gyógynövény-határozónkban a kutyabengét (Frangula) mutatjuk be.

  • 2013-10-25 Napi gyógynövény tippünk: Kurkuma

    Napi gyógynövény-határozónkban a kurkumát (Curcuma longa) mutatjuk be.

  • 2013-09-24 Bírja a gyomra?

    Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus! - tartja a mondás. Bizony, ha az egészségünk, a jó alakunk, nem utolsósorban pedig az emésztőrendszerünk épségének megőrzése a cél, akkor jobb, ha így teszünk.

  • 2013-09-10 Nagydolog

    A székelés, a széklet mindennapjaink része, bár szinte egyáltalán nem beszélünk róla. Éppen ezért szükséges, hogy tisztában legyünk azzal, mikor, hányszor, mennyi, milyen a normális. Fontos, hogy ha változást veszünk észre - ami akár komolyabb bajra is utalhat -, ne szégyelljünk szakemberhez fordulni. Hogy mi mindenre kell figyelnünk, arra dr. Kovács Eszter háziorvos hívja fel a figyelmünket.

  • 2013-09-05 Az órák ritmusa

    Életünk, tudatos irányítás nélkül is folyamatosan működik születésünktől halálunkig. Hasznos lehet, ha ismerjük, milyen ütemben segíthetjük működését, hogyan alkalmazkodhatunk természetes bioritmusunkhoz.

  • 2013-08-27 Napi gyógynövény tippünk: Fűszerkömény

    Napi gyógynövény-határozónkban a fűszerköményt (Carum carvi) mutatjuk be.

  • 2013-08-09 10 hasznos tanács az egészséges emésztés érdekében

    Cikkünkben 10 hasznos tanácsot olvashat az egészséges emésztés megőrzése érdekében

  • 2013-07-12 Nanotechnológia az élelmiszeriparban

    A nanotechnológia az egészséges élelmiszerek előállításának egyik alapköve lehet, de vannak tudósok, akik szerint jobb az óvatosság. A nanotechnológia alkalmazása az élelmiszeriparban nem csupán gyártástechnológiai előnyökkel járhat. Egyes tudósok szerint a nanotechnológia segítségével az élelmiszer-ipari termékekkel lehetne eredményesen küzdeni az olyan népegészségügyi problémákkal szemben, mint amilyenek a szív- és érrendszeri panaszok vagy az egyre inkább globális veszéllyé váló elhízás.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend