Hirdetés

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Fahéj

A fahéj a fahéjfa és/vagy a kasszia kérgéből készült fűszer.

Már az ókorban is rendkívül keresett volt; Indiából és Srí Lankáról több mint 2000 éve exportálják. A fűszerkereskedők valóságos rémmeséket terjesztettek róla, hogy magasan tartsák az árát. Az efféle „hírek” alapján írta le Plinius, hogy csak szörnyű denevérektől védett, eldugott mocsarakban terem.

Három fajtáját ismerjük: ceyloni, kínai és malabári fahéj.

Alapanyagai

A fahéjfa Srí Lankán és a Szunda-szigeteken honos, a kasszia Kínában. A vadon is termő, de termesztésbe is vont trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérge a jellemző illatú, édeskés, csípős, kissé fanyar ízű fűszer (Cinnamomi cortex).

A két főbb variáns íze különböző. Az amerikai konyhában népszerű kínai (kasszia) fahéjban a csípős íz dominál, míg az Európában ismertebb ceyloni (zeylanicum) fajta enyhébb, pikánsabb ízű. Őrletlen állapotban kinézetük is könnyen megkülönböztethető: a ceyloni fahéj vékonyabb (papírszerű), a kínai 1 mm-nél vastagabb és fás.

A fűszer

Hazánkba a 15. században érkezett el, és gyorsan beépült a nemesi konyha fűszerei közé.

Mintegy 300 éven át harcoltak egymással portugálok, franciák és angolok a fahéj kereskedelmi monopóliumának megszerzéséért. Ez a fűszerháború számos emberáldozatot követelt.

1522-ben Magellán hajóiból csak egy tért vissza a Fűszer-szigetekről, ám több száz mázsa fűszerrel megrakodva. A hajó kapitánya jutalmul magas rangot és címerhasználati jogot kapott. Címerét két fahéjrúd, három szerecsendió és tizenkét szegfűszeg díszítette.

A fahéjat a 18. század végén hatalmas mennyiségben hozták be Európába. A hollandok valóságos fahéjhegyeket égettek el, hogy megakadályozzák árának zuhanását, ám az hamarosan így is annyira mérséklődött, hogy már mindenki asztalára jutott belőle.

Mára a fahéj egyáltalán nem drága fűszer – még akkor sem, ha a régi magyar konyhához hűen nemcsak az édes alapú recepteknél, hanem a levesekhez és a sültekhez kínált mártásokba is teszünk belőle egy-egy csipetnyit.

Gyógyhatása

A gyógyászatban emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő hatása miatt használják. A fahéj serkenti az emésztést, és hurutok ellen is kiváló, legalábbis a régi korok orvosai szerint. Talán ezért szerepelt régen a nehezen emészthető ételek sora végén az illatozó fahéjas sütemény.

A fahéj az emésztőszervekre gyakorolt hatásai mellett a szív- és érrendszerre, valamint a vércukorszintre is jótékonyan hat. A Brit Diabétesz szövetség lapjának októberi száma egy olyan, 12 hetes vizsgálatról számolt be, amelyben igazolták, hogy napi két gramm fahéj jelentősen csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást. A londoni Imperial College kutatói abból a korábbi eredményből indultak ki, mely szerint hogy napi fél teáskanál fahéj a II. típusú cukorbetegeknél jelentősen csökkenti a vércukorszintet, a triglicerid-szintet, az LDL (káros koleszterin) és a teljes koleszterin szintjét. Ezután megállapították, hogy két hónapig napi 2 g fahéj elfogyasztása jelentősen csökkenti a rosszul kontrollált II. típusú cukorbetegek HbA1c szintjét és magas vérnyomását.[forrás?] Ezért a fahéj étrend-kiegészítőként fogyasztása egy újabb lehetőség a vércukorszint és a vérnyomás szabályozására — természetesen a gyógyszeres kezelés mellett.

Fahéj ellenjavallat

A fahéj bizonyos összetevői nagy mennyiségben mérgezőek, ugyanis az őrölt fahéjban található olajok (eugenol, kumarin) irritálhatják a száj, a gyomor és a belek nyálkahártyáját vagy vérzékenységet okozhatnak. Így tehát a fahéj gyógyászati alkalmazása csak olyan speciális készítményekben engedélyezett, amelyekből ezeket az összetevőket már kivonták.

  • 2016-10-31 Tartanunk kell a magas vérnyomás szövődményeitől?

    Minél magasabb a vérnyomása valakinek, és minél hosszabb ideig nincs megfelelően kezelve, annál nagyobb a különböző krónikus betegségek kialakulásának kockázata. Ilyen súlyos szövődmény például a szívinfarktus, vagy a stroke. Arról kérdeztük Dr. Vaskó Pétert, hogy pontosan melyek ezek a veszélyes kórképek, és hogyan kerülhető el a kialakulásuk.

  • 2016-10-24 Az öregedéssel együtt jár a székrekedés?

    Ötven éves kor fölött nem ritkák az emésztési problémák, az idősebbek főként székletürítési gondokkal küzdenek. A székrekedés megnehezíti a mindennapokat, ráadásul a páciensek egy része a szorulás után hasmenéssel küzd.

  • 2016-05-16 Megoldások székrekedés ellen

    Az egyik leggyakoribb emésztőszervi panasz a székrekedés (obstipáció), főként a mozgásszegény életstílus és a rostszegény táplálkozás okozza. Az alkalomszerű székrekedésen túl figyelmet érdemel a tartós székürítési nehézség, amely minden egyes napot megkeseríthet. Dr. Bende János belgyógyászt a szorulásról kérdeztük.

  • 2016-03-29 Használj természetes szereket a fejfájásra

    Időjárásváltozás, nyaki görcs, menstruáció vagy folyadékhiány – rengeteg dolog okozhat fejfájást. Ilyenkor általában gyógyszerhez nyúlunk, pedig természetes fájdalomcsillapítót is használhatnánk.

Hirdetés
  • 2016-03-24 A cukormentes élet 5 előnye

    A cukor valójában önmagában nem ellenség – számos ételben természetes módon megtalálható, beleértve a tejet és a gyümölcsöt. Ám felesleges cukrot a táplálékkal szükségtelen a szervezetünkbe vinni. Mi történik, ha elhagyjuk?

  • 2015-12-02 A gluténmentes étrend nem csak a lisztérzékenyeknek jó

    A gluténmentes étrend fokozza az agy teljesítményét és csökkenti az emésztési panaszokat is. Legalábbis ezt állítja egy új brit tanulmány.

  • 2015-10-13 A megemelkedett vércukorszint is rosszat tesz a babának

    A terhes nőkben már a cukorbetegség küszöbét el nem érő vércukorszint-emelkedés is növeli a magzat szívfejlődési rendellenességeinek kockázatát – állapították meg az amerikai Stanford Egyetem kutatói.

  • 2015-10-09 Szilvás pite - Egészségséfünk receptje

    A szilvának most van a szezonja, ilyenkor érdemes olyan dolgokat sütni, főzni, amiket könnyedén beszerezhetjük a friss szilvát. Ilyen a szilvás pite is. Elkészíthető befőttből is, de annak már más íze lesz.

  • 2015-10-08 Életveszélyben a magyar lakosság!

    Magyarország a szív-és érrendszeri megbetegedéseket tekintve Európa nemzetei között dobogós helyet foglal el. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint azok az eredmények, amelyek az idei Szívünk Napja rendezvényen születtek. Az adatok feldolgozását követően kijelenthető, hogy a szűréseken részt vevők több mint fele fokozott kockázatú csoportba tartozik, és ha nem tesz ellene, akkor néhány év múlva szívinfarktus fenyegetheti.

  • 2015-07-28 Potenciazavar? Élvezze újra szexuális életét!

    A hazánkban még újdonságnak számító módszert a világ számos pontján, biztonsággal alkalmazzák. A fájdalmatlan eljárásnak köszönhetően a páciens visszanyeri a spontán nemi élet képességét.

  • 2015-07-22 Ezt ne együnk reggelire, ha jót akarunk!

    Egy nagy pohár narancslé vagy egy bögre kakaó minden valamirevaló reggelinél ott díszeleg. Legyen szó reklámokról vagy fotókról, ezek elmaradhatatlan kellékei a reggelinek. De valóban egészségesek?

  • 2015-07-16 Fahéjas, mazsolás tejberizs - Egészségséf

    A házi tejberizsnél nincs finomabb, és igazán elrontani sem lehet, csak a folyamatos kevergetésre kell ügyelni. Bármivel felturbózható, most nézzünk egy mazsolás, fahéjas változatot.

  • 2015-07-15 Gyorsítsd az anyagcseréd ezzel a 7 tippel!

    Kis odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy minden napunk jókedvűen induljon.

  • 2015-07-08 Két gyógynövény a vércukorszint mérséklésére

    A fejlett országokban népbetegségnek számít a diabétesz. Kevesebbet mozgunk, többet eszünk, ráadásul egyre több finomított élelmiszert.

  • 2015-04-26 A rossz fogak hizlalnak

    A magyar felnőttek legtöbbjének van valamilyen foghiánya. Sokan gondolják úgy, hogy ha hátul hiányzik egy-két foguk, még nem baj, nem pótolják mert úgysem látszik. Pedig a fogatlanság akár elhízáshoz is vezethet.

  • 2015-03-10 Hosszútávú betegségek jeleit mutatják a diabéteszes fiatalok

    Aggasztóan magas számú 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő fiatalnál tapasztalták hosszú távú egészségi komplikációk, egyebek közt szem-, szív- és vesebetegség korai jeleit a brit szakemberek, akik szerint ugyanakkor jó hír, hogy a korosztály körében egyre inkább ellenőrzés alatt tartják a vércukorszintet.

  • 2015-03-02 Nem veszi be a gyomra?

    Fáj a hasa? Ég a gyomra? Görcsöl? Puffad? Székrekedéssel küzd? Az emésztési problémák mindenkinek okozhatnak kellemetlen pillanatokat, kortól, nemtől függetlenül. Tudnunk kell mit szabad fogyasztanunk, mennyit kell mozognunk, hogy egészségesek maradhassunk, illetve azt is, mikor kell orvoshoz fordulnunk a panaszokkal.

  • 2014-12-23 Almás-narancsos piskóta - Karácsonyi menü

    A karácsony elképzelhetetlen a finom sütemények nélkül. Bejgli, zserbó, kuglóf szinte minden családban készül. Ezek sokszor önmagukban is felérnek egy étkezéssel. Most egy olyan receptet mutatok, amely teljesen hétköznapi, azonban az ízesítéssel, a díszítéssel igazi karácsonyi, könnyű csoda lehet az ünnepi asztalon.

  • 2014-11-05 Savanyú káposzta - Fűben-fában orvosság

    Napjaink rohanó életformája közepette sokan megfeledkeznek illetve elhanyagolják ezeknek a természetes módszereknek az alkalmazását. Ilyen például a savanyúkáposzta-lé is. Az egyik legértékesebb zöldségfélénket, a káposztát táplálkozásukból a legtöbben méltatlanul hanyagolják. Pedig a savanyú káposzta számtalan jótékony hatással rendelkezik.

  • 2014-11-02 Düh? Önbizalomhiány? A hasfájás lelki okai

    Az emésztőrendszer, illetve az alhas olyan női szervei, mint a petefészkek visszatérő fájdalma nem minden esetben fizikai betegségre hívja fel a figyelmet.

  • 2014-10-25 Meleg víz mézzel - És megmarad az egészség!

    A méz egészségügyi előnyei mindenki számára jól ismertek, de sokan nem tudják milyen csodálatos hatást gyakorol a méz és víz kombinációja a szervezetre. A méz ugyanis nem csak kozmetikai célokra jó, nemcsak finom, hanem képes különleges módon védeni a szervezetet.

  • 2014-10-11 Most miért fáj? A hasfájás ezer arca

    A hasi fájdalmak és betegségek okai, tünetei és kezelési módja a fájdalom helyétől, intenzitásától függhet.

  • 2014-09-23 Ez történik a gyomrodban, ha sajtburger kerül bele

    Valahányszor elcsábulnál egy hamburgerre a szembejövő gyorsétteremben, jusson eszedbe ez a video!

  • 2014-08-15 Ételek, amik segítik vagy nehezítik az alvást

    Bizonyos ételek segíthetik, vagy gátolhatják a nyugodt éjszakai pihenést. Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológust, a JóAlvás Központ orvosát az elalvást segítő táplálkozási szokásokról kérdeztük.

  • 2014-07-29 Megvan! Így lehet elnyomni az étvágyat

    Az étvágy elnyomására képes agyi idegsejteket azonosítottak amerikai kutatók egy rágcsálókon végzett kísérlet során.

  • 2014-07-09 Dr. Pemetefű - Milyen bajokat gyógyít?

    Az orvosi pemetefű az útszélen is virágzik, így mindenki számára elérhető orvosságot nyújt. De mire is?

  • 2014-05-12 A földkerekség 5 legegészségesebb tápláléka

    A Stanford Egyetem professzorai arra vállalkoztak, hogy összeállítsák a világ öt legegészségesebb táplálékának listáját.

  • 2014-05-12 Fehér árvacsalán, a mezei doktor

    A fehér árvacsalán egy évelő gyógynövény, ami az irtásokon virít már ilyenkor május táján.

  • 2014-05-02 Spenót, a csontképző zöld

    Hamarosan már a kertből legelhetjük a friss, zsenge spenótot! Salátának, főzeléknek kiváló, de nem csak íze miatt érdemes fogyasztani.

  • 2014-05-01 Koriander - Megelőzi a fertőzést

    A koriander nem csak a konyhában tesz jó szolgálatot, hanem ha megsebesülünk, akkor is hasznát vehetjük.

  • 2014-04-29 A bélflóra és az antibiotikumok

    Emésztőrendszerünkben rengeteg mikroorganizmus található: ezek összessége a bélflóra, amelynek jelentős szerepe van az emésztésben. Ám a bélflóra egyensúlya sajnos felborulhat többek között a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a stressz, a helytelen táplálkozás, fertőzések és bizonyos gyógyszerek - például antibiotikumok - szedésének következtében.

  • 2014-04-18 Morcos és kötözködő a párod? Etesd meg!

    Egy a Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban közzétett friss kutatás szerint, ha a párunk munkából hazatérve mindenért belénk köt és szokatlanul morcos, könnyen lehet, hogy valójában nem is dühös ránk, csupán majd’ éhen hal szegény, mivel egész nap nem volt ideje rendesen enni.

  • 2014-04-17 Húsvét - gyomorbántalmak nélkül

    Egy ünnepi, például a húsvéti étkezés több mint pusztán egy fiziológiás szükséglet kielégítése. Társasági, családi esemény, örömforrás, szeretetfürdő. Hajlamosak is vagyunk kissé túlzott jelentőséget tulajdonítani neki: túl sok ételt készíteni, túl sokat enni, túl sokat inni. Pedig másképp is lehet!

  • 2014-04-14 Refluxos vagyok, mit tegyek?

    A mellkasi fájdalom nem mindig az infarktus jele. Az egészséges szívű és érrendszerű betegeknél is előfordulhat, oka gyakran a reflux betegség. A Gastro-oesophagealis reflux betegség sokakat érint, a gyógyuláshoz étrendi és életmódbeli változtatásokra van szükség.

  • 2014-04-14 13 + 1 tipp: Hogyan éljük túl a húsvéti traktát?

    A húsvét – a gyomrunk szempontjából – a nagy lakomák sorozata. A locsolkodóknak minden háznál illik koccintaniuk, és végigkóstolniuk mindazt, amivel a háziasszony már napok óta bíbelődik a konyhában. Nem csoda, hogy az ünnep egy hízókúrával is felér, és mire vége van, jó néhány kilóval nehezebbek vagyunk, a hasi panaszokról nem is beszélve. Biztos, hogy ennek így kell lennie? Vezessünk be új szokásokat!

  • 2014-04-10 Méregtelenítés

    Napjainkban kevés olyan népszerű táplálkozási önterápia él a mindennapi gyakorlatban, mint a méregtelenítés, a böjt. Sokan - főleg a tavasz közeledtével - úgy döntenek, hogy nem evésbe kezdenek. Azonban az effajta próbálkozás sokszor ájuláshoz, akár életveszélyes állapothoz is vezethet. Eredményessége csak szigorú orvosi felügyelet mellett valósítható meg.

  • 2014-04-09 Tavaszi méregtelenítés homeopátiával

    A tavasz beköszöntével érdemes méregtelenítő kúrába kezdenünk. Bizonyos homeopátiás gyógyszerekkel a méregtelenítést végző szervek, a máj és a vese, valamint a nyirokrendszer munkája megkönnyíthető. A homeopátiás gyógyszerek a tavasszal legyengült immunrendszer működését is segítik, valamint javasoltak allergiában szenvedőknek is.

  • 2014-04-03 Nem is olyan ritka a koszorúér repedése

    A korábban véltnél gyakrabban fordul elő a koszorúérfal repedése, leginkább fiatal nők esetében - mutatták ki kanadai kutatók egy tanulmányban.

  • 2014-04-02 Zeller, a fogyókúrázók gyógynövénye

    Napi gyógynövény-határozónkban a zellert (Apium graveolens) mutatjuk be.

  • 2014-03-16 Ha fáj a hasa

    Szinte mindenki szenvedett már élete során valamilyen hasfájásban. Valaki azt mondja, hogy görcsöl a hasa, mások szerint szorító ez a fájdalom, és van, aki egyszerűen csak hasfájásnak nevezi a kellemetlen tüneteket.

  • 2014-03-11 Savas? Lúgos?

    Emlékszünk még a lakmuszpapírra a kémiaórákról? Kékre vagy pirosra színeződött el attól függően, hogy az adott oldatnak lúgos vagy savas volt-e a kémhatása. Bár a kémiaórákon erről nem túl sok szó esett, a sav-bázis kérdés az emberi szervezet egészsége szempontjából is fontos. Manapság szinte divat \"lúgosítani\" - de azért nem árt tudni, mit miért (t)eszünk.

  • 2014-03-08 Puffadás, evés után. Mi a hibás?

    Gyengíti az emésztést, ha vizet iszunk evés közben? Kutatók szerint igen! Elegendő folyadékot kell inni, de nem mindegy, hogy mikor!

  • 2014-03-06 Miért romlik a baba foga?

    A fogak romlását nemcsak az elhanyagolt szájhigiéne, vagy a túl sok cukrozott üdítő, édesség okozhatja. A gyermekkorban jelentkező fogromlás reflux betegség jele is lehet.

  • 2014-02-27 Tárnics, a gyomorbántalmak enyhítője

    Napi gyógynövény-határozónkban a tárnicsot (Gentiana lutea) mutatjuk be.

  • 2014-02-22 A kóma kiváltó okai

    Az agy működésére utaló egyik jellemző tulajdonság az éberségi szint. Más azonban az éberségi szint egy unalmas értekezleten, és más a volánnál ülve, mondjuk egy vészhelyzet kikerülése után néhány pillanattal. Normális esetben - például külső ingerek hatására - az agy szemvillanásnyi idő alatt képes egy alacsonyabb éberségi szintről - például szunyókálásból - magasabb éberségi szintre váltani.

  • 2014-02-19 Így teszi tönkre az ereket a stressz

    Már régóta ismert tény, miszerint lelkiállapotunk nagy hatással van vérnyomásunkra. Igenám, de a stressz a mindennapok szerves része, így nem meglepő, hogy néha kiugró értéket produkálunk. Hogy mikor kell mégis ezzel orvoshoz fordulni, arról dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája beszélt.

  • 2014-02-13 Miért jó banánt enni?

    Az emésztési zavarok egyik legjobb ellenszere a banán. Hogy miért, az most kiderül!

  • 2014-02-02 Ezt teszi a testeddel a vizsgadrukk

    Hamuszürke, sápadt arc, kiszáradt száj, szapora szívverés: nem nehéz e \"kórképet\" azonosítani. Talán nincs is olyan ember, aki életében legalább egyszer ne élte volna át a vizsgadrukk kínzó érzését. Mindannyian másként reagálunk a vizsga okozta stresszhelyzetre.

  • 2014-01-31 A spenót jót tesz az emésztésnek

    Napi gyógynövény-határozónkban a spenótot (Spinacia oleracea) mutatjuk be.

  • 2014-01-25 A gyümölcs, ami megállítja a hízást

    A vörös áfonya lehet a megoldás minden bajunkra? Legalább is, ami a súlyproblémákat és az egészségtelen táplálkozást illeti.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend