Hirdetés

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Csikófarkfű

A csikófark a leplesmagvúak (Gnetophyta) törzsébe tartozó csikófarkfélék (Ephedraceae) családjának egyetlen és névadó nemzetsége.

Rendszerezés

A modern rendszertanok szerint a leplesmagvúak törzsébe tartozik.

A csikófarkokat Soó Rezső rendszertanában még a fenyők altörzsében találjuk, mert ő a Cordaitopsida osztályból (nyitvatermő ősfák) vezeti le az csikófarkféléket (Ephedropsida), amelyek feltevése szerint hosszú redukciós úton alakultak ki a késő kréta végére.

Gyógyhatása

Pangáscsökkentő, fogyás, dohányzásról való leszokás, nőgyógyászati problémák. Teázásra nem használható, mert erős hatású anyagokat (efedrin és pszeudoefedrin alkaloidákat) tartalmaz.

Csikófark ellenjavallat: Kizárólag gyógynövényhez jól értő orvos javaslatára, az orvos által előírt adagban fogyasztható gyógyszerként!

Fokozottan védett! Eszmei értéke: 30 000 Ft

 • 2017-09-12 Akaraterő, lelki támogatás és patikaszerek

  Honfitársaink csaknem egyharmada dohányzik, amivel az európai uniós átlag előtt járunk. 10 emberből 9 nem halna meg, ha letenné a cigarettát! Ha készek vagyunk leszokni, alapozzuk stratégiánkat három pillérre: akaraterőre, patikaszerekre és a lelki támogatásra!

 • 2017-04-11 A dohányzás mellékhatása lehet a halál

  A világon minden tizedik halálozás oka a dohányzás - figyelmeztetett egy új tanulmány, amely a Lancet brit orvosi folyóirat aktuális számában jelent meg.

 • 2017-02-23 Most változtass, hogy tavaszra formába lendülj!

  Igaz, még kabátban járunk és fűteni kell, de pillanatok alatt beköszönt a tavasz, és ezzel lekerülnek rólunk a vastagabb ruhadarabok. Ha szeretnénk formába jönni a melegebb évszakra, ne habozzunk, ideje lendületet venni egy kis mozgással összekötött diétára. Íme néhány motiváló tanács!

 • 2016-11-28 Foggyilkos dohányzás

  A dohányzás veszélyezteti a fogak épségét, akár halálos szájüregi daganatot is okozhat. Erre szeretné felhívni a figyelmet egy fiatal designer is.

Hirdetés
 • 2016-09-20 Szokj le, és élj 10 évvel tovább!

  A világon több mint egymilliárd ember fújja nap mint nap a füstöt. E káros szenvedély jelenleg mintegy 6 millió ember halálát okozza évente. A dohányosok azt mondják, könnyebb leszokni akkor, amikor nem a megszokott hétköznapokat élik. Például nyáron? Kezdje el most!

 • 2016-05-31 Egyre több fiatal dohányzik

  Néhány év alatt csökkent a dohányzók száma Magyarországon, ugyanakkor a fiatalok körében nőtt a naponta rágyújtók aránya.

 • 2016-05-27 Mennyire veszélyesek a mindennapi nassolások?

  A táplálkozási napló rendszeres vezetése rengeteg fontos dologra rávilágít, ami segíthet abban, hogy végre leadjuk a plusz kilókat és egészségesebben éljünk! Szakértőnk, Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos szerint azonban az is fontos, hogy megkülönböztessük a kis étkezéseket a nassolástól! De hogyan is tehetjük ezt meg?

 • 2016-05-20 Csak ott e-cigizz, ahol dohányozni is lehet!

  Ahol nem szabad dohányozni, ott mától elektromos cigarettát (e-cigarettát) sem szabad használni, így például munkahelyeken és játszótereken. A szabályt megszegők bírságra számíthatnak.

 • 2016-05-17 5 szokás, ami nem is egészséges

  Hogy a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás egészségtelen szenvedély, már régóta tudjuk. Vannak azonban szokások, amelyeket egészségesnek hiszünk, pedig egyáltalán nem azok.

 • 2016-05-08 Fogyókúrában is barátunk a szénhidrát

  Ha fogyókúrázni kezdünk, általában komoly az elhatározásunk, és gyakran nem is az elszántságunkkal van gond, hanem azokkal a tévhitekkel, amelyek a fejünkben élnek a helyes táplálkozással kapcsolatban. Ezért fontos, hogy amikor diétázunk, legyünk tisztában azokkal az alapszabályokkal, amelyeket érdemes betartani ahhoz, hogy célunkat elérjük. A legnagyobb tévedések egyike, hogy a szénhidrátokat teljes mértékben mellőzni kell az étrendünkből. Barátunk, vagy ellenségünk a szénhidrát, ha fogyókúrázunk? Erről kérdeztük Varga Dórát, az Életmód Orvosi Központ dietetikusát.

 • 2016-04-29 Az e-cigi mégis jobb

  A dohányzóknak ajánlani kell az e-cigarettákat, ez segít a leszokásban – állítja a brit Royal College of Physicians, az ottani orvosi kamara.

 • 2016-04-28 A kiegyensúlyozott táplálkozás 7 szabálya

  Ki ne szeretne karcsúbb, egészségesebb és nagyobb önbizalommal megáldott lenni, különösen ilyenkor a tavasz kezdetével? A sikerhez vezető út első lépése, az elhatározás után a helyesen kivitelezett megvalósítás, melyet 70%-ban a táplálkozás és 30%-ban a testmozgás határoz meg. Mint bármi más elhatározás, ez is az agyban dől el, de ha tudjuk is a helyes táplálkozás alapjait, vajon mindig emlékszünk mindenre? Ehhez nyújt rövid segítséget a kiegyensúlyozott táplálkozás 7 lépésben összegzett szabálya.

 • 2016-04-27 Csak a trendi alak lehet vonzó?

  A zsírpárnák évezredeken át a gazdagságot, egészséget jelképezték, hiszen “vész-éléskamrát” biztosítottak éhínség esetére. Az utóbbi bő 100 évben azonban a divat globalizációja gyorsan változó alak-divat trendeket teremtett, melyek nagyjából 10 évenként változnak. Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász elárulja mennyire függünk az aktuális testsúlytrendektől!

 • 2016-04-16 „A vészharangot biztosan meg kell húzni“

  Immár sokadjára kapunk hírt arról, hogy Európa országai közül kiemelkedően sok nálunk a kövér ember. Korra és nemre való tekintet nélkül rakódik ránk a súly és ezzel együtt egészségügyi és társadalmi problémák sokasága. Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető elnöke szerint a 24. órában vagyunk, meg kell állítani a tendenciát. Kinek-kinek a saját eszközével.

 • 2016-04-06 A fogágygyulladás nagyon veszélyes a kismamákra nézve

  A fogágy gyulladása is növelheti a koraszülés kockázatát, valamint hatással lehet az újszülött súlyára, éppen úgy, mint az alkoholfogyasztás, a dohányzás, valamint a többszöri korábbi vetélés – mondja Dr. Gera István. A Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának egyetemi tanára szerint tévhit, hogy a magzat a csontszerkezete kialakításához az anya fogaitól vonja el a kalciumot és a foszfátot. A fogromlás mögött sokkal inkább a hormonok miatt megváltozott nyálösszetétel, az új táplálkozási szokások, valamint az immunrendszer gyengülése áll – teszi hozzá Dr. Gera István.

 • 2016-03-27 Élj sokáig, élj egészségesen

  Azt ma már mindenki tudja, hogy az egészség nemcsak a szerencsén múlik, és nemcsak az orvosoktól függ, hanem attól, hogy az egyes ember hogyan dönt. Vagyis egy döntésen múlhat, hogy milyen az életünk, hogy mit választunk: az egészséget vagy a betegséget.

 • 2016-03-22 Még mindig sokat isznak a magyar tinik

  Kevesebb alkoholt isznak és kevesebbet dohányoznak a magyar tinédzserek, mint 2010-ben, más országokkal összehasonlítva azonban még mindig kedvezőtlenek a magyar adatok.

 • 2016-03-21 A D-vitamin hiány hatása a testsúlyunkra

  Korunk egyik legnagyobb, mégis kevéssé ismert egészségügyi problémája a D-vitamin hiány. A D-vitamin, ami valójában nem is vitamin, hanem egy hormon előanyaga, a test több szövetére, például a zsírszövetre is hatással van, így akár még a testsúlyunkat is befolyásolhatja.

 • 2016-03-03 Ezek a gyógynövények segítenek a fogyókúrában

  Egyes gyógynövények képesek arra, hogy támogassák a fogyókúránkat, hiszen anyagcsere-gyorsító és zsírégető hatásokkal rendelkeznek.

 • 2016-03-01 Az egyetlen hatásos diéta a szénhidrátcsökkentés

  Képtelen vagy eligazodni a sok diéta között? Azt sem tudod, melyik mire jó, azt pedig végképp nem, hogy melyik hatásos? A Harvard kutatói tudományos szempontból vizsgálták a módszereket, és csak egyetlen hatásosat találtak.

 • 2016-02-23 Megcáfoljuk a diétamítoszokat

  A light termékek segítenek a fogyásban, este 6 után nem szabad enni, és ha egyáltalán nem eszem, akkor lefogyok? Górcső alá vettük a táplálkozással kapcsolatos mítoszokat.

 • 2016-01-19 Undorító fotók a cigis dobozon: valóban elrettent?

  Rothadó fogak, daganatos tüdő és torok – egy friss kutatás szerint valóban le akar szokni, aki meglátja a félelmetes képeket.

 • 2016-01-18 Székletkapszulával a fogyásért!

  A belünkben élő mikrobák fontos szerepet játszanak a szervezet egészséges működésében a táplálék lebontásától kezdve az anyagcserénk, hangulatunk, sőt a viselkedésünk befolyásolásáig. És valószínűleg abban is, hogy mennyire vagyunk túlsúlyosak.

 • 2016-01-12 Adele: szenvedélye meg is ölhette volna

  Az énekesnő éveken keresztül dohányzott, nem is keveset. Napi 25 szál cigarettát szívott el, ami már hangjának is megártott.

 • 2015-12-28 Kis lépésekkel a nagy változásokért

  Az apróbb étrendi vagy életmódbeli változtatásokra könnyebben szánjuk el magunkat, amelyeket betartani sem olyan nehéz. Mégis hatásos eredményre vezethetnek az egészséges testsúly megtartásában, mert amint a mindennapi életünk részévé válnak, hatni kezdenek.

 • 2015-12-14 A túl sok alvás olyan rossz, mint a túl sok pia

  Egy ausztrál tanulmány szerint az egészségtelen alvási szokások más összetevőkkel együtt jelentősen növelhetik a halálozás kockázatát. A tanulmány azt írja, a túl sok alvás, illetve a hosszas nappali ücsörgés legalább olyan káros az egészségre, mint a dohányzás vagy az ivás.

 • 2015-12-07 Fogyni szeretne? Aludjon többet!

  Akik szeretnék megőrizni ideális testsúlyukat, jó, ha nem csak az étrendjükkel és a testmozgással törődnek, de eleget alszanak is.

 • 2015-11-30 Öt évesen is látszik, ha az anya dohányzott

  Még ötéves korukban is találni a gyerekek vérében molekuláris bizonyítékot arra, ha anyjuk dohányzott a várandósság idején.

 • 2015-11-23 5 tipp, hogy elkerüld a felesleges kalóriákat a munkahelyen

  Az irodában töltött dolgos hétköznapok alatt néha nehéz ellenállni egy-egy finom falatnak. Olykor bizony előkerül a fiók mélyéről a „vészhelyzetre” félretett nassolnivaló is. Mindez a reggeltől estig tartó ülőmunkával pedig nem a legjobb kombináció, hiszen könnyen felszaladnak a pluszkilók. Ha szeretnénk fittebbek és egészségesebbek lenni a mindennapokban, fogadjuk meg a dietetikus tanácsait és jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben!

 • 2015-11-20 Lefogyni nem egyszerű, de egy kis segítséggel sikerülhet

  A magyar lakosság nagy része elhízott, ami nem csak esztétikailag jelent problémát, de következtében egy sor súlyos betegség is kialakulhat, mint az IR, a cukorbetegség, vagy éppen a magasvérnyomás.

 • 2015-11-12 Bizonyítottan fogyasztanak az édesítőszerek

  Az alacsony energiatartalmú édesítőszerek használata a cukor helyett gyerekeknél és felnőtteknél is csökkent kalóriabevitelhez és testsúlycsökkenéshez vezet, állapították meg brit kutatók.

 • 2015-11-04 Nehezíti a leszokást a dohányzás ellenes kampány

  A dohányosokat megcélzó, leszokásra buzdító kampányok egyes embereknél pont az ellenkező hatást váltják ki, állítja egy új tanulmány. Nem hogy segítenek a leszokást, hanem nehezítik azt.

 • 2015-11-03 Az igazság nyomában: tényleg impotenssé tesz a dohányzás?

  Az erekciós zavarokról egyetlen férfi sem beszél szívesen, pedig olyan egyszerű oka is lehet, mint a dohányzás.

 • 2015-10-13 Kis lépésekkel az elhízás ellen

  ,,Mozogj többet, egyél okosabban! Kis változtatásokkal lehet leghatékonyabban felvenni a harcot az elhízással szemben” – mondta Prof. James O. Hill, obezitológus az idei Európai Obezitológiai Kongresszuson.

 • 2015-10-01 Ha dohányzik a terhesség alatt, az unokái is bánni fogják

  A saját terhességük alatt dohányzó nagymamáknak nagyobb eséllyel lesznek asztmában szenvedő unokáik, állítja egy új tanulmány. Ez a kedvezőtlen hatás akkor is érvényesül, ha az unoka édesanyja egyébként soha nem vett a kezébe cigarettát.

 • 2015-09-24 Így alakul Európa egészsége a jövőben

  Az elhízásban, az alkoholfogyasztásban és a dohányzásban még mindig világelsők az európai polgárok. Évente átlagosan 11 liter tiszta alkoholt iszunk meg fejenként, a lakosok majdnem hatvan százaléka túlsúlyos, harminc százalékuk dohányzik. A várható élettartam nő, ez a folyamat azonban megfordulhat.

 • 2015-09-17 Kikre nem káros a dohányzás?

  A világ legidősebb emberei szinte egytől egyig kemény dohányosok voltak, pedig a csapból is az folyik, hogy a cigaretta mennyire ártalmas az egészségünkre. Akkor most hogy is van ez?

 • 2015-09-06 Fogyásom története: "Gyönyörű akartam lenni az esküvőmön"

  Amikor 83 kiló lett, Fruzsi úgy döntött, hogy ez nem mehet így tovább. Az addigi harmatgyenge fogyási kísérletek után elszántba kapcsolt, és egész élete megváltozott.

 • 2015-08-26 360 kilót fogyott egy nő - Fotók!

  Mintha két különböző embert látnál az előtte-utána fotókon, pedig ugyanarról a nőről beszélünk: Mayra Rosales majdnem ötszáz kilósan kezdte el a fogyókúrát.

 • 2015-08-19 Fogyni akar? Ne a szénhidrátot csökkentse, hanem a zsírt!

  A zsírokban szegény diéta hatásosabb a súlycsökkenés eléréséhez, mint a szénhidrátbevitel csökkentése.

 • 2015-07-14 12 tanács a fogyáshoz Danitól – 50 hét, 50 kiló

  Ahogy ígértük Dani megosztja hihetetlen fogyásának módszerét itt az Egészségtükör.hu oldalain. Dani 50 kilót fogyott 50 hét alatt. Lássuk, hogyan volt képes erre!

 • 2015-06-30 Mennyit kell sétálnod ahhoz, hogy fogyj?

  Attól függően, milyen gyakran és intenzíven sétálsz, hetente fél kilót vagy még ennél is többet fogyhatsz diétázás nélkül.

 • 2015-06-20 Fogyni akar? Aludjon többet!

  A túl kevés alvás befolyásolja a hormonműködést, emiatt táplálkozási zavar, túlevés alakulhat ki.

 • 2015-06-07 Harcban a testemmel – 50 hét, 50 kiló

  Ismerjék meg Dani történetét, aki egy nap arra ébredt, hogy a teste átvette élete irányítását. A túlsúlyos test azt akarta, hogy Dani folyamatosan egyen, ne mozogjon, zárkózzon el a hétköznapi világtól, s végül azt, hogy a 33 éves fiatalember elszakadjon a barátoktól, szerelmektől.

 • 2015-05-31 Ma ne gyújtson rá!

  Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta május 31. a Dohányzásmentes Világnap. Az évről-évre megrendezésre kerülő programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás veszélyeire.

 • 2015-05-29 Kire gondolsz, amikor rágyújtasz?

  A dohányfüstmentes környezethez mindenkinek joga van – ennek szellemében és a nemdohányzók egészségének védelmében 2012 januárjától hazánkban a zárt térben és munkahelyen való dohányzást törvény tiltja. Sajnos azonban számos egyéb helyzetben vagyunk kitéve a dohányfüstnek. A passzív dohányzás sokunk életminőségére káros hatással van; elsősorban a légúti megbetegedéssel küzdők tüneteit súlyosbítja a belélegzett dohányfüst.

 • 2015-05-27 45 százalékos súlyvesztést okoz ez a növénykivonat

  A Cellben megjelent amerikai tanulmány szerint a latin nevén tripterygium wilfordiinak hívott növényből készült koncentrátum, amit a hagyományos kínai orvoslás évszázadok óta használ, tényleg hatásos lehet a túlsúly ellen.

 • 2015-05-11 Mennyit fogyhatunk gondolkodással?

  Az ember agya az egyik legnagyobb energiaigényű szerve, a szervezet által elégetett kalóriák 20-25 százalékát használja el. Ami igencsak figyelemreméltó, főleg annak tükrében, hogy a testtömegünknek csak kb. a 2 százalékát teszi ki az agyunk.

 • 2015-04-24 Fogyni akarsz? Nem a mozgás a legfontosabb!

  Aki fogyni akar, annak a helyes étrend fontosabb a testmozgásnál - írta három tudós a British Journal of Sports Medicine című szaklap aktuális számában.

 • 2015-04-10 Mennyi kalóriát éget el egy orgazmus?

  A szenvedélyes evés hizlal, a szenvedélyes szerelem viszont fogyaszt – de vajon mennyivel leszünk könnyebbek az élvezettől?

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend