Hirdetés

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Csikófarkfű

A csikófark a leplesmagvúak (Gnetophyta) törzsébe tartozó csikófarkfélék (Ephedraceae) családjának egyetlen és névadó nemzetsége.

Rendszerezés

A modern rendszertanok szerint a leplesmagvúak törzsébe tartozik.

A csikófarkokat Soó Rezső rendszertanában még a fenyők altörzsében találjuk, mert ő a Cordaitopsida osztályból (nyitvatermő ősfák) vezeti le az csikófarkféléket (Ephedropsida), amelyek feltevése szerint hosszú redukciós úton alakultak ki a késő kréta végére.

Gyógyhatása

Pangáscsökkentő, fogyás, dohányzásról való leszokás, nőgyógyászati problémák. Teázásra nem használható, mert erős hatású anyagokat (efedrin és pszeudoefedrin alkaloidákat) tartalmaz.

Csikófark ellenjavallat: Kizárólag gyógynövényhez jól értő orvos javaslatára, az orvos által előírt adagban fogyasztható gyógyszerként!

Fokozottan védett! Eszmei értéke: 30 000 Ft

 • 2019-02-07 Hízom, de nem tudom, miért! Íme a lehetséges okok

  Ha több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint általában, vagy elhagyjuk a mozgást, nem lehetünk meglepve azon, hogy hízunk. No de mi a helyzet, ha semmin sem változtattunk, mégis szaporodnak a kilók...?

 • 2019-01-07 Zeller, a fogyókúrázók gyógynövénye

  Napi gyógynövény-határozónkban a zellert (Apium graveolens) mutatjuk be.

 • 2018-12-04 Elhízás, depresszió, pánikroham - A pajzsmirigy nem játék

  Hízás, fogyást, fáradtságot, idegességet, hajhullást és még számtalan tünetet okozhat a pajzsmirigy – amennyiben felborul működésének egyensúlya.

 • 2018-03-22 A kismama dohányzás súlyos következményei

  Tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy a várandós nőket érő környezeti hatások a magzat fejlődését jelentősen befolyásolják. Kifejezetten negatív a dohányfüst szerepe: hátráltatja az emésztésért felelős szervek, a szív-érrendszer és a tüdők egészséges fejlődését. Ráadásul ez nemcsak közvetlenül a magzatban mutatható ki, hanem az ő gyermekeiben is. Vagyis egy dohányzó, illetve dohányfüstöt elszenvedő nő unokái is \"öröklik\" a káros hatásokat még akkor is, ha a köztes generáció, tehát a megszületendő gyermek később egyáltalán nem dohányzik. - mondta Horváth Ildikó tüdőgyógyász professzor.

Hirdetés
 • 2018-01-22 Az elnököt fogyókúrára fogják?

  A szokatlanul hosszú, több mint egyórás sajtóértekezleten az orvos részletesen beszámolt Donald Trump egészségügyi állapotáról. A 71 éves elnök 190 centiméter magas és 108 kilós. A vérnyomása 122/74, ami a normális értékek között van, viszont kicsit magas a koleszterinszintje. Kérésére kognitív vizsgálatot is végeztek rajta, amelyeknek célja annak feltárása volt, vajon van-e bármiféle mentális problémája, kezdődő Alzheimer-kórja vagy szenved-e demenciában. Ehhez harminc kérdésből álló tesztet végeztettek vele, s mint Ronny Jackson elmondta: \"a harmincból harmincat kiválóan oldott meg\".

 • 2018-01-22 Hatékony a dohányzási tilalom bevezetése

  A dohányzási tilalom bevezetése a leghatékonyabban a felsőfokú végzettségűek körében csökkentette a dohányzás kockázatát. A szakemberek a fiatal és középkorú dohányosok egészségére vonatkozó adatokat gyűjtötték össze 25 évre visszamenőleg és vetették össze az Amerikai Nemdohányzók Jogainak Alapítványa által a dohányzási tilalomról összegyűjtött adatokkal.

 • 2018-01-11 Az első cigaretta után nincs megállás

  Sokan úgy gondolják, hogy a dohányzás egy rossz szokás és akaraterővel könnyű leküzdeni, pedig a cigarettáról nehéz leszokni. A dohányzás során a függőséget elsősorban a nikotin alakítja, de a használók felvett szokásokat is magukévá tesznek. Az első cigarettát elszívók kétharmada naponta rá fog gyújtani, ha csak ideiglenesen is - állapította meg egy új tanulmány.

 • 2017-11-30 A dohányzásról leszokás javítja az életminőséget

  Az anyai dohányzás hatása nemcsak az utódban vált ki káros hatást, hanem öröklődik is. Számos vizsgálat foglalkozik az úgynevezett transzgenerációs öröklődéssel, amikor olyan fejlődési program öröklődik olyan generáción keresztül, amely nem volt kitéve az \"indító\" környezeti hatásnak. A dohányzás tüdőkárosító hatása ilyen példa, ezért tud a nagymamától az unokáig hatással lenni.

 • 2017-09-12 Akaraterő, lelki támogatás és patikaszerek

  Honfitársaink csaknem egyharmada dohányzik, amivel az európai uniós átlag előtt járunk. 10 emberből 9 nem halna meg, ha letenné a cigarettát! Ha készek vagyunk leszokni, alapozzuk stratégiánkat három pillérre: akaraterőre, patikaszerekre és a lelki támogatásra!

 • 2017-04-11 A dohányzás mellékhatása lehet a halál

  A világon minden tizedik halálozás oka a dohányzás - figyelmeztetett egy új tanulmány, amely a Lancet brit orvosi folyóirat aktuális számában jelent meg.

 • 2017-02-23 Most változtass, hogy tavaszra formába lendülj!

  Igaz, még kabátban járunk és fűteni kell, de pillanatok alatt beköszönt a tavasz, és ezzel lekerülnek rólunk a vastagabb ruhadarabok. Ha szeretnénk formába jönni a melegebb évszakra, ne habozzunk, ideje lendületet venni egy kis mozgással összekötött diétára. Íme néhány motiváló tanács!

 • 2016-11-28 Foggyilkos dohányzás

  A dohányzás veszélyezteti a fogak épségét, akár halálos szájüregi daganatot is okozhat. Erre szeretné felhívni a figyelmet egy fiatal designer is.

 • 2016-09-20 Szokj le, és élj 10 évvel tovább!

  A világon több mint egymilliárd ember fújja nap mint nap a füstöt. E káros szenvedély jelenleg mintegy 6 millió ember halálát okozza évente. A dohányosok azt mondják, könnyebb leszokni akkor, amikor nem a megszokott hétköznapokat élik. Például nyáron? Kezdje el most!

 • 2016-05-31 Egyre több fiatal dohányzik

  Néhány év alatt csökkent a dohányzók száma Magyarországon, ugyanakkor a fiatalok körében nőtt a naponta rágyújtók aránya.

 • 2016-05-27 Mennyire veszélyesek a mindennapi nassolások?

  A táplálkozási napló rendszeres vezetése rengeteg fontos dologra rávilágít, ami segíthet abban, hogy végre leadjuk a plusz kilókat és egészségesebben éljünk! Szakértőnk, Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos szerint azonban az is fontos, hogy megkülönböztessük a kis étkezéseket a nassolástól! De hogyan is tehetjük ezt meg?

 • 2016-05-20 Csak ott e-cigizz, ahol dohányozni is lehet!

  Ahol nem szabad dohányozni, ott mától elektromos cigarettát (e-cigarettát) sem szabad használni, így például munkahelyeken és játszótereken. A szabályt megszegők bírságra számíthatnak.

 • 2016-05-17 5 szokás, ami nem is egészséges

  Hogy a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás egészségtelen szenvedély, már régóta tudjuk. Vannak azonban szokások, amelyeket egészségesnek hiszünk, pedig egyáltalán nem azok.

 • 2016-05-08 Fogyókúrában is barátunk a szénhidrát

  Ha fogyókúrázni kezdünk, általában komoly az elhatározásunk, és gyakran nem is az elszántságunkkal van gond, hanem azokkal a tévhitekkel, amelyek a fejünkben élnek a helyes táplálkozással kapcsolatban. Ezért fontos, hogy amikor diétázunk, legyünk tisztában azokkal az alapszabályokkal, amelyeket érdemes betartani ahhoz, hogy célunkat elérjük. A legnagyobb tévedések egyike, hogy a szénhidrátokat teljes mértékben mellőzni kell az étrendünkből. Barátunk, vagy ellenségünk a szénhidrát, ha fogyókúrázunk? Erről kérdeztük Varga Dórát, az Életmód Orvosi Központ dietetikusát.

 • 2016-04-29 Az e-cigi mégis jobb

  A dohányzóknak ajánlani kell az e-cigarettákat, ez segít a leszokásban – állítja a brit Royal College of Physicians, az ottani orvosi kamara.

 • 2016-04-28 A kiegyensúlyozott táplálkozás 7 szabálya

  Ki ne szeretne karcsúbb, egészségesebb és nagyobb önbizalommal megáldott lenni, különösen ilyenkor a tavasz kezdetével? A sikerhez vezető út első lépése, az elhatározás után a helyesen kivitelezett megvalósítás, melyet 70%-ban a táplálkozás és 30%-ban a testmozgás határoz meg. Mint bármi más elhatározás, ez is az agyban dől el, de ha tudjuk is a helyes táplálkozás alapjait, vajon mindig emlékszünk mindenre? Ehhez nyújt rövid segítséget a kiegyensúlyozott táplálkozás 7 lépésben összegzett szabálya.

 • 2016-04-27 Csak a trendi alak lehet vonzó?

  A zsírpárnák évezredeken át a gazdagságot, egészséget jelképezték, hiszen “vész-éléskamrát” biztosítottak éhínség esetére. Az utóbbi bő 100 évben azonban a divat globalizációja gyorsan változó alak-divat trendeket teremtett, melyek nagyjából 10 évenként változnak. Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász elárulja mennyire függünk az aktuális testsúlytrendektől!

 • 2016-04-16 „A vészharangot biztosan meg kell húzni“

  Immár sokadjára kapunk hírt arról, hogy Európa országai közül kiemelkedően sok nálunk a kövér ember. Korra és nemre való tekintet nélkül rakódik ránk a súly és ezzel együtt egészségügyi és társadalmi problémák sokasága. Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető elnöke szerint a 24. órában vagyunk, meg kell állítani a tendenciát. Kinek-kinek a saját eszközével.

 • 2016-04-06 A fogágygyulladás nagyon veszélyes a kismamákra nézve

  A fogágy gyulladása is növelheti a koraszülés kockázatát, valamint hatással lehet az újszülött súlyára, éppen úgy, mint az alkoholfogyasztás, a dohányzás, valamint a többszöri korábbi vetélés – mondja Dr. Gera István. A Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának egyetemi tanára szerint tévhit, hogy a magzat a csontszerkezete kialakításához az anya fogaitól vonja el a kalciumot és a foszfátot. A fogromlás mögött sokkal inkább a hormonok miatt megváltozott nyálösszetétel, az új táplálkozási szokások, valamint az immunrendszer gyengülése áll – teszi hozzá Dr. Gera István.

 • 2016-03-27 Élj sokáig, élj egészségesen

  Azt ma már mindenki tudja, hogy az egészség nemcsak a szerencsén múlik, és nemcsak az orvosoktól függ, hanem attól, hogy az egyes ember hogyan dönt. Vagyis egy döntésen múlhat, hogy milyen az életünk, hogy mit választunk: az egészséget vagy a betegséget.

 • 2016-03-22 Még mindig sokat isznak a magyar tinik

  Kevesebb alkoholt isznak és kevesebbet dohányoznak a magyar tinédzserek, mint 2010-ben, más országokkal összehasonlítva azonban még mindig kedvezőtlenek a magyar adatok.

 • 2016-03-21 A D-vitamin hiány hatása a testsúlyunkra

  Korunk egyik legnagyobb, mégis kevéssé ismert egészségügyi problémája a D-vitamin hiány. A D-vitamin, ami valójában nem is vitamin, hanem egy hormon előanyaga, a test több szövetére, például a zsírszövetre is hatással van, így akár még a testsúlyunkat is befolyásolhatja.

 • 2016-03-03 Ezek a gyógynövények segítenek a fogyókúrában

  Egyes gyógynövények képesek arra, hogy támogassák a fogyókúránkat, hiszen anyagcsere-gyorsító és zsírégető hatásokkal rendelkeznek.

 • 2016-03-01 Az egyetlen hatásos diéta a szénhidrátcsökkentés

  Képtelen vagy eligazodni a sok diéta között? Azt sem tudod, melyik mire jó, azt pedig végképp nem, hogy melyik hatásos? A Harvard kutatói tudományos szempontból vizsgálták a módszereket, és csak egyetlen hatásosat találtak.

 • 2016-02-23 Megcáfoljuk a diétamítoszokat

  A light termékek segítenek a fogyásban, este 6 után nem szabad enni, és ha egyáltalán nem eszem, akkor lefogyok? Górcső alá vettük a táplálkozással kapcsolatos mítoszokat.

 • 2016-01-19 Undorító fotók a cigis dobozon: valóban elrettent?

  Rothadó fogak, daganatos tüdő és torok – egy friss kutatás szerint valóban le akar szokni, aki meglátja a félelmetes képeket.

 • 2016-01-18 Székletkapszulával a fogyásért!

  A belünkben élő mikrobák fontos szerepet játszanak a szervezet egészséges működésében a táplálék lebontásától kezdve az anyagcserénk, hangulatunk, sőt a viselkedésünk befolyásolásáig. És valószínűleg abban is, hogy mennyire vagyunk túlsúlyosak.

 • 2016-01-12 Adele: szenvedélye meg is ölhette volna

  Az énekesnő éveken keresztül dohányzott, nem is keveset. Napi 25 szál cigarettát szívott el, ami már hangjának is megártott.

 • 2015-12-28 Kis lépésekkel a nagy változásokért

  Az apróbb étrendi vagy életmódbeli változtatásokra könnyebben szánjuk el magunkat, amelyeket betartani sem olyan nehéz. Mégis hatásos eredményre vezethetnek az egészséges testsúly megtartásában, mert amint a mindennapi életünk részévé válnak, hatni kezdenek.

 • 2015-12-14 A túl sok alvás olyan rossz, mint a túl sok pia

  Egy ausztrál tanulmány szerint az egészségtelen alvási szokások más összetevőkkel együtt jelentősen növelhetik a halálozás kockázatát. A tanulmány azt írja, a túl sok alvás, illetve a hosszas nappali ücsörgés legalább olyan káros az egészségre, mint a dohányzás vagy az ivás.

 • 2015-12-07 Fogyni szeretne? Aludjon többet!

  Akik szeretnék megőrizni ideális testsúlyukat, jó, ha nem csak az étrendjükkel és a testmozgással törődnek, de eleget alszanak is.

 • 2015-11-30 Öt évesen is látszik, ha az anya dohányzott

  Még ötéves korukban is találni a gyerekek vérében molekuláris bizonyítékot arra, ha anyjuk dohányzott a várandósság idején.

 • 2015-11-23 5 tipp, hogy elkerüld a felesleges kalóriákat a munkahelyen

  Az irodában töltött dolgos hétköznapok alatt néha nehéz ellenállni egy-egy finom falatnak. Olykor bizony előkerül a fiók mélyéről a „vészhelyzetre” félretett nassolnivaló is. Mindez a reggeltől estig tartó ülőmunkával pedig nem a legjobb kombináció, hiszen könnyen felszaladnak a pluszkilók. Ha szeretnénk fittebbek és egészségesebbek lenni a mindennapokban, fogadjuk meg a dietetikus tanácsait és jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben!

 • 2015-11-20 Lefogyni nem egyszerű, de egy kis segítséggel sikerülhet

  A magyar lakosság nagy része elhízott, ami nem csak esztétikailag jelent problémát, de következtében egy sor súlyos betegség is kialakulhat, mint az IR, a cukorbetegség, vagy éppen a magasvérnyomás.

 • 2015-11-12 Bizonyítottan fogyasztanak az édesítőszerek

  Az alacsony energiatartalmú édesítőszerek használata a cukor helyett gyerekeknél és felnőtteknél is csökkent kalóriabevitelhez és testsúlycsökkenéshez vezet, állapították meg brit kutatók.

 • 2015-11-04 Nehezíti a leszokást a dohányzás ellenes kampány

  A dohányosokat megcélzó, leszokásra buzdító kampányok egyes embereknél pont az ellenkező hatást váltják ki, állítja egy új tanulmány. Nem hogy segítenek a leszokást, hanem nehezítik azt.

 • 2015-11-03 Az igazság nyomában: tényleg impotenssé tesz a dohányzás?

  Az erekciós zavarokról egyetlen férfi sem beszél szívesen, pedig olyan egyszerű oka is lehet, mint a dohányzás.

 • 2015-10-13 Kis lépésekkel az elhízás ellen

  ,,Mozogj többet, egyél okosabban! Kis változtatásokkal lehet leghatékonyabban felvenni a harcot az elhízással szemben” – mondta Prof. James O. Hill, obezitológus az idei Európai Obezitológiai Kongresszuson.

 • 2015-10-01 Ha dohányzik a terhesség alatt, az unokái is bánni fogják

  A saját terhességük alatt dohányzó nagymamáknak nagyobb eséllyel lesznek asztmában szenvedő unokáik, állítja egy új tanulmány. Ez a kedvezőtlen hatás akkor is érvényesül, ha az unoka édesanyja egyébként soha nem vett a kezébe cigarettát.

 • 2015-09-24 Így alakul Európa egészsége a jövőben

  Az elhízásban, az alkoholfogyasztásban és a dohányzásban még mindig világelsők az európai polgárok. Évente átlagosan 11 liter tiszta alkoholt iszunk meg fejenként, a lakosok majdnem hatvan százaléka túlsúlyos, harminc százalékuk dohányzik. A várható élettartam nő, ez a folyamat azonban megfordulhat.

 • 2015-09-17 Kikre nem káros a dohányzás?

  A világ legidősebb emberei szinte egytől egyig kemény dohányosok voltak, pedig a csapból is az folyik, hogy a cigaretta mennyire ártalmas az egészségünkre. Akkor most hogy is van ez?

 • 2015-09-06 Fogyásom története: "Gyönyörű akartam lenni az esküvőmön"

  Amikor 83 kiló lett, Fruzsi úgy döntött, hogy ez nem mehet így tovább. Az addigi harmatgyenge fogyási kísérletek után elszántba kapcsolt, és egész élete megváltozott.

 • 2015-08-26 360 kilót fogyott egy nő - Fotók!

  Mintha két különböző embert látnál az előtte-utána fotókon, pedig ugyanarról a nőről beszélünk: Mayra Rosales majdnem ötszáz kilósan kezdte el a fogyókúrát.

 • 2015-08-19 Fogyni akar? Ne a szénhidrátot csökkentse, hanem a zsírt!

  A zsírokban szegény diéta hatásosabb a súlycsökkenés eléréséhez, mint a szénhidrátbevitel csökkentése.

 • 2015-07-14 12 tanács a fogyáshoz Danitól – 50 hét, 50 kiló

  Ahogy ígértük Dani megosztja hihetetlen fogyásának módszerét itt az Egészségtükör.hu oldalain. Dani 50 kilót fogyott 50 hét alatt. Lássuk, hogyan volt képes erre!

 • 2015-06-30 Mennyit kell sétálnod ahhoz, hogy fogyj?

  Attól függően, milyen gyakran és intenzíven sétálsz, hetente fél kilót vagy még ennél is többet fogyhatsz diétázás nélkül.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend