Hirdetés

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Agávé

Az agávé (agavé, Agave) a spárgafélék (Asparagaceae) családjában az agávéformák (Agavoideae) alcsalád névadó nemzetsége számos, jól ismert sivatagi és száraz égövi fajjal.

Származása, elterjedése

Amerikában honos Dél-Amerikától Észak-Amerika déli részéig; a legtöbb faj Mexikóban, illetve az USA-ban él. Dísz-, illetve haszonnövénynek valamennyi kontinensre áthozták a trópusi, szubtrópusi és mérsékelt meleg régiókba, ahol aztán több faja is kivadult.

Mexikó őslakói egyes források szerint már 9000 éve termesztették. Ma is használnak olyan recepteket, amelyekről azt állítják, hogy az aztékoktól származnak. A fajok jelenlegi változatossága valószínűleg legalább részben az ősi nemesítők munkájának eredménye.

Megjelenése, felépítése

Tőlevélrózsás, levél pozsgás évelő. Levelei lándzsásak, az élük szúrós, a hegyük tövisesen szúrós; színük a világoszöldtől a hamvaskékig terjedhet — ez utóbbi árnyalat a párolgást csökkentő viaszos bevonatnak köszönhető.

Zömök szára másodlagosan elfásodik.

Végálló virágzata felálló virágszáron fejlődik ki. A virágok többnyire fehérek, némely fajok virágai sárgás vagy zöldes árnyalatúak.

Felhasználása

Szapogenin- és szaponinvegyületeik hatnak az állatok hormonális szabályozására, így fogamzásgátló tabletták gyártására használják őket.

Több faja kedvelt dísznövény.

A közönséges agávé (Agave americana) levelektől megtisztított torzsájának tiszta vagy cukrozott cefréjéből párolják a mezcalt, a tequilát pedig ugyanígy készítik a kék agávéból (Agave tequilana). A kivágott virágszárból kicsorgó nedvből erjesztett ital a pulque, amit már az aztékok is nagyon kedveltek.

Oaxaca államban az indiánok a levelek legkülső rétegét tapadófóliaszerű csomagolóanyagnak használták a munkahelyükre magukkal vitt ételeiket védelmére. A leveleket és a bugavirágzatot állati takarmánynak is hasznosították.

A növény szára és a levelek töve a nem zöld rész ehető, meglehetősen sok szénhidrátot tartalmaz; az alkoholos italok erjesztésénél is ezt a sajátosságát használják ki. A tápanyagtartalom és egyúttal a növény élvezeti értéke is a növény korával javul. A pH 5–6 savtartalmú agávélé tápértéke 100 ml-enként mintegy 300 kalória. A tápanyagok 90-93%-a fruktóz és glükóz, de vannak benne más egyszerű cukrok is és egy kevés vas. A fiatal virágzó tövek és a virágok is ehetők sütve vagy főzve, de akár nyersen is.

 • 2014-04-11 Agávé, a tequila és a fogamzásgátló alapja

  Napi gyógynövény-határozónkban az agávét (Agave) mutatjuk be.

 • 2014-03-26 Újabb remény a hajhullás megállítására

  A hajhullás nőket, férfiakat egyaránt érzékenyen érintő jelenség. Bizonyos mértékű hajhullás minden egészséges ember esetében természetes, ugyanakkor időnként komoly kórképek kísérője, vagy figyelmeztető jele is lehet: ilyenek például a pajzsmirigybetegségek.

 • 2013-12-17 Nem kívánt terhességek

  A terhességmegszakítások száma Magyarországon magasabb, mint a születések száma. A nem kívánt terhességek megszakítása a tinédzsereknél és a 38-42 év körüli nőknél a leggyakoribb. A fiatal lányoknál azért, mert úgy gondolják, az első alkalommal még nem lehet teherbe esni, az idősebb nők pedig úgy vélekednek, már nem tudnak teherbe esni, ezért nem foglalkoznak kellőképpen a védekezéssel. Pedig sokféle védekezési módszer létezik, csak fogamzásgátló tablettából 21-féle van forgalomban, nem beszélve a védekezés egyéb módszereiről.

 • 2013-12-06 Végre egy teljesen biztonságos férfi fogamzásgátló!

  A napokban bejelentett tudományos áttörés végre valósággá teheti a férfi fogamzásgátló tabletta megjelenését.

Hirdetés
 • 2013-11-04 A méhen kívüli terhesség

  Méhen kívüli terhességről akkor beszélünk, ha a megtermékenyített petesejt nem a méh belső felszínén ágyazódik be, hanem a petevezetékben, a petefészekben, vagy a hasüregben, és ott kezd fejlődni. Az ilyen rendellenesség szerencsére nagyon ritkán következik be, kb. az összes terhesség egy százalékánál fordul elő.

 • 2013-10-30 Fogamzásgátló férfiak számára

  A jövőben fény derülhet a here androgén hormonjainak a normál spermiumtermelésre és a férfitermékenységre kifejtett hatásaira. A részletek megismerése hozzásegítheti a tudósokat, hogy a jövőben a női fogamzásgátló tablettához hasonló gyógyszert fejleszthessenek ki férfiak számára is.

 • 2013-10-29 Miért szőrösödnek a nők?

  Napjainkban teljesen természetessé vált, hogy a nők feleslegesnek ítélt szőrzetüket eltávolítják. Ennek oka egyrészt a divat, másrészt a nő \"piacképessé\" válásának kérlelhetetlen velejárója: ma mindenkinek el kell tudni adnia magát. Bárhová is jelentkezik egy hölgy munkát keresve, szépnek, okosnak, nőiesnek kell lennie. S ehhez hozzátartozik a szép, szőrtelen láb, az ápolt haj és a sima, pattanásmentes arcbőr.

 • 2013-10-28 A trombózis okairól

  A vérerekben kialakuló véralvadékot nevezzük trombózisnak. A mélyvénás trombózis veszélye, hogy egy leszakadó vérrög eljut a tüdő artériába, és ott elakadva tüdőelhalást okozhat. Kialakulásának oka lehet a fokozott véralvadási hajlam, melyet különféle tényezők, például fogamzásgátló tabletta szedése is okozhat.

 • 2013-10-27 Vonzódás és fogamzásgátlás

  Az antibébi tabletták, és egyéb születésszabályozó anyagok szedése kevésbé vonzóvá teheti a nőket a férfiak számára - adják tudtunkra a szakértők. Akármilyen szexi is egy nő, ha fogamzásgátlót szed, a férfiaknak tényleg elmehet a kedve tőle - áll egy most közölt tanulmányban.

 • 2013-10-22 10 tévhit a védekezésről

  Elmélkedés a téves védekezésről. A védekezés kérdését körüllengő tévhitekről nem árt lerántani a leplet, és megfelelően tájékozódni a témát illetően.

 • 2013-07-26 Gátolt fogamzás

  A fogamzásgátlás az a téma, amelyről soha nem lehet eleget és elégszer beszélni. Bár hazánkban az utóbbi 3-4 évben csökkent a terhességmegszakítások száma, ám ez az érték még mindig meghaladja a szülésszámot. Ráadásul igen elkeserítő az az adat, mely szerint az abortuszok 16 százaléka 18 év alatti leányoknál történik.

 • 2013-05-24 A méhnyakrák és a HPV

  Az utóbbi 20 év kutatási eredményei sorra bizonyították, hogy a rosszindulatú daganatok legalább 20 százalékát vírusok okozzák. A világszerte a nőket fenyegető második leggyakoribb rosszindulatú daganat, a méhnyakrák hátterében - az esetek döntő többségében - a HPV kóroki szerepe ma már bizonyított.

 • 2011-08-10 A fogamzásgátlók szedése növeli a trombózis kockázatát

  A nem kívánt terhesség elkerülésének egyre szélesebb körben használt módja a fogamzásgátló tabletták szedése. A készítmények alkalmazása azonban nem csak a különböző nemi úton terjedő fertőzések ellen nem nyújt védelmet, de nagymértékben növeli a trombózis kialakulásának kockázatát is.

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend