Hirdetés
Ürömfű (fekete)

Gyógynövény lexikon

A B C D E F G H I J K L M N O Ö P Q R S T TY U Ü V W Z
Ürömfű (fekete)

A fekete üröm (Artemisia vulgaris) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó növényfaj. Európában és Észak-Afrikában a legelterjedtebb. Magyarországon gyakori gyomnövény az útszéli és szántóföldi, félszáraz vagy üde gyomtársulásokban, s gyógy- és fűszernövényként is felhasználják. Népies nevei: anyafű, közönséges üröm, mátrafű, taplóüröm, veres üröm.

Fűszerként virágzó hajtásának felső, legfeljebb 40 cm hosszú részét (esetleg a gyökerét) gyűjtik. A majdnem mindenhol előforduló növény virágzó hajtását (Artemisiae herba) sültek készítésénél használják a majoránna pótlására. Illóolajat, keserűanyagot, gyantát tartalmaz.

Virágpora az arra érzékenyekből allergén reakciót vált ki.

Felhasználása

A fekete üröm illóolajában tujon található, ami nagy mennyiségben vagy hosszas fogyasztás esetén mérgező. Mivel a növény igen kevés illóolajat tartalmaz, általában biztonságosnak tekintik.[2] Ennek ellenére terhesség alatt nem javasolt nagyobb mennyiségű fekete ürmöt fogyasztani. A növényt a történelem során sokszor használták konyhában, gyógyászatban és füstölőként.

Bár a magyar importőrök gyakran tévesen az abszint összetevőjeként tüntetik fel, az italok eredeti címkéjén soha nem szerepel. A fekete üröm az 1920-as években – az akkoriban betiltott abszint helyett – elterjedő italoknak és utódjaiknak volt gyakori összetevője, például a pastisnak.

Konyhában

A július és szeptember közötti virágzást megelőzően leszedett leveleket és hajtásokat kesernyés ízük miatt használták zsírosabb szárnyasok (liba, kacsa), disznó-, vaddisznósültek, valamint káposzta- és gombaételek ízesítésére. Emésztést segítő hatása miatt a nehezen emészthető ételek általános fűszere.

A sör ízesítésére is használták a komló elterjedése előtt, vagy komló helyett.

Gyógyászatban

A fekete üröm különböző illóolajokat tartalmaz (például cineolt, tujont, flavonoidokat, triterpéneket és kumarinszármazékokat). Bélféregűzőként is használták, ezért időnként összetévesztik a fehér ürömmel. Az ájurvédában szívpanaszok, nyugtalanság, rosszullét és rossz közérzet ellen alkalmazzák.

Egyes diétás ételek elkészítésére ajánlható, mert zsírok semlegesítésére, az étel könnyebb emésztésére, az étel ízletesebbé tételére is alkalmas. Gyógynövényként teája étvágyjavító, epeműködést serkentő, görcscsillapító, idegerősítő hatású, főzetét népgyógyászatban még vitustánc, epilepszia és hisztéria ellen használják.

 • 2016-10-20 „Kis fényeket látok, aztán elhomályosul minden”

  Ma is sokakat riadalommal tölt el, pedig most már tudjuk: az epilepszia egy idegrendszeri betegségről, amely rendszerint tünetileg jól kontrollálható, és amellyel teljes értékű élet lehet élni.

 • 2016-04-04 Ötvenkilenc gyógyszer ára csökkent

  Április 1-jével rengeteg gyógyszer ára csökken, és sokan közülük jelentős mértékben.

 • 2016-01-03 Gyógyulásom: Az epilepszia inkább szociális probléma

  Sok ember a gyengeség jelének veszi az epilepsziát. Amikor megkapják a diagnózist, először mindig azon gondolkoznak el, hogy ezek után mit nem tudnak majd csinálni. De miután nyitottabbak lesznek, sok mindenben meg tudnak változni. Én már csak tudom, hiszen 15 éves voltam, amikor kimondták a diagnózist.

 • 2015-10-08 Az epilepsziával élők legnagyobb problémája

  Annak ellenére, hogy hazánkban jelenleg több mint 150 ezer ember él epilepsziával, még mindig hatalmas az információhiány, és rengeteg tévhit és előítélet él a társadalomban az epilepsziával kapcsolatban. Sokszor maguk az epilepsziával élők is nehezen jutnak érdemi és hiteles információhoz a mindennapjaikat érintő legalapvetőbb kérdéseket illetően.

Hirdetés
 • 2014-07-08 A gyógyító napraforgó

  A napraforgó talán az egyik legvidámabb virág, és hát a szotyit is szeretjük. Most gyógyhatásaival is megismerkedhetünk.

 • 2014-07-05 Édesgyökér, a természet görcsoldója

  Az édesgyökér nevében is benne van, hogy rendkívül édes, azért ízjavítóként is használják, ezen kívül pedig hivatalos drog.

 • 2014-06-01 A természet görcsoldója - Szagos müge

  A szagos müge kétélű fegyver. Egyrészt gyógyhatású, másrészt mérgező.

 • 2014-05-05 Bármikor belehalhat az izgalomba az 5 éves kislány

  Neve Dandy egy nagyon ritka betegségben szenved. A Dravet-szindróma egy nagyon súlyos epilepszia, amit egy nevetőgörcs is kiválthat.

 • 2014-04-02 Zeller, a fogyókúrázók gyógynövénye

  Napi gyógynövény-határozónkban a zellert (Apium graveolens) mutatjuk be.

 • 2014-03-29 Epilepszia, a "szent betegség"

  Az epilepszia története egyidős az emberiséggel, s mindig is sokféle hiedelem övezte. Ma is sokakat riadalommal tölt el, pedig most már tudjuk: egy idegrendszeri betegségről van szó, amely rendszerint tünetileg jól kontrollálható, és amellyel akár teljes értékű élet élhető. Dr. Káposzta Zoltán neurológus szakfelügyelő főorvos segítségével összefoglaltuk, mit tudunk az epilepsziáról.

 • 2014-03-22 Epilepsziás hölgyek

  Az epilepsziás nőket kezelő orvosoknak a nők speciális hormonális helyzetét is figyelembe kell venniük. Ez a megközelítés csökkentheti a betegséggel kapcsolatos komplikációkat. Erre a következtetésre jutott legújabb közleményében Sabine Weil, a Müncheni Egyetem kutatója. Németországban nagyjából 400 000 nő szenved epilepsziában. Minden 1000 gyermekből 3-4 születik epilepsziás anyától.

 • 2014-03-19 A fekete ürömfű serkenti az epeműködést

  Napi gyógynövény-határozónkban a fekete ürömfüvet (Artemisia vulgaris) mutatjuk be.

 • 2014-03-18 Fehér üröm, a világ legkeserűbb növénye

  Napi gyógynövény-határozónkban a fehér ürömfüvet (Artemisia absinthium) mutatjuk be.

 • 2014-02-05 Szagos müge, a görcsoldó

  Napi gyógynövény-határozónkban a szagos mügét (Galium odoratum) mutatjuk be.

 • 2014-01-24 Az epilepsziáról

  Váratlanul jelentkező rohamszerű eszméletvesztés, melyet rángógörcs és szájhabzás kísér. Magyarországon az epilepsziás megbetegedés a lakosság 0,5-1 százalékát érinti. A betegség lehet genetikai eredetű, de bármely életkorban bekövetkező agysérülés nyomán is kialakulhat.

 • 2014-01-11 Bizonyos fehérjék segítik az agyműködést

  A SUMO-nak nevezett fehérje szintjének emelkedése segíthet az agy bizonyos rendellenségeinek - pl. az epilepszia és a skizofrénia - gyógyításában, állítják a nagy-britanniai Bristol Egyetem kutatói.

 • 2014-01-09 Rozmaring, a klimax tüneteinek enyhítője

  Napi gyógynövény-határozónkban a rozmaringot (Rosmarinus officinalis) mutatjuk be.

 • 2013-12-29 Lassabban növekszik az epilepsziások agya

  Egy közlemény szerint az epilepsziás gyerekeknek szignifikánsan lassabb agyuk fehérállományának növekedése, mint az egészséges gyerekeknek - derült ki egy két éves megfigyelési időszakot követően. A megkisebbedett fehérállomány befolyásolja az agyi összeköttetéseket, ezáltal a kognitív funkciókat.

 • 2013-12-24 Pasztinák, a természetes görcsoldó

  Napi gyógynövény-határozónkban a pasztinákot (Pastinaca sativa) mutatjuk be.

 • 2013-12-03 Napraforgó, a görcsoldás mestere

  Napi gyógynövény-határozónkban a napraforgót (Helianthus annuus) mutatjuk be.

 • 2013-11-27 Mit tudunk ma az epilepsziáról?

  Dr. Káposzta Zoltán segítségével összefoglaltuk, mit tudunk ma az epilepsziáról, amely egy jól kezelhető idegrendszeri betegség. Szakértőnk a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház – Rendelőintézet Neurológiai Osztályának vezető főorvosa.

 • 2013-11-21 A fájdalomcsillapításról

  Sokak életét nap mint nap megkeseríti a fájdalom. Noha kellemetlen, a fájdalom biológiai szempontból mégis egyértelműen hasznosnak mondható. A szervezetünket ért olyan káros hatásra hívja fel a figyelmet, ami általában a szövetek sérülésével jár.

 • 2013-11-14 Árulkodó görbék

  A szívpanaszával a beteg először háziorvosát keresi meg, aki - indokolt esetben - továbbküldi kardiológiai kivizsgálásra. Cikkünk a legfontosabb vizsgálati módszereket mutatja be.

 • 2013-11-11 A szent betegség

  Nyavalyatörés, nehézkór, frász - e neveken is illette a magyar nyelv az epilepsziát. Azt a betegséget, amelyet már az ókori orvosok is ismertek, s morbus sacernek, azaz szent betegségnek nevezték.

 • 2013-11-07 Roham az agyban

  Bizonyára csak kevesen tudnának felelni arra a kérdésre, mi az, ami közös Nagy Sándorban, Julius Caesarban, Dosztojevszkijben, Van Goghban és Raszputyinban.

 • 2013-11-05 Napi gyógynövény tippünk: Levendula

  Napi gyógynövény-határozónkban a levendulát (Levisticum officinale) mutatjuk be.

 • 2013-10-30 Napi gyógynövény tippünk: Legyezőfű

  Napi gyógynövény-határozónkban a legyezőfüvet (Filipendula ulmaria) mutatjuk be.

 • 2013-10-18 A gyógyító vámpírűző

  Az a legenda, hogy fokhagymával elüldözhetjük a vámpírokat, nem bizonyított. Az azonban biztos, hogy a fokhagyma segít leküzdeni a fertőzéseket és a paraziták ellen is hatásos, emellett csökkenti a koleszterinszintet és a szívpanaszok kezelésében is segíthet. Ha valaki irtózik a fokhagymaszagtól, tabletta formájában is hozzájuthat a fokhagymában lévő gyógyító anyagokhoz.

 • 2013-09-24 Mi a keresztallergia?

  Dr. Balogh Katalin allergológus, klinikai immunológus, fül-orr-gégész segítségével tisztáztuk, mi a keresztallergia, amelyet sok tévhit övez.

 • 2013-09-21 A tibetiek és a magaslat

  Egy tanulmány szerint a tibetiek alig 3000 év alatt alkalmazkodtak a nagy tengerszint feletti magassághoz. Az eredménynek köszönhetően nagyobb rálátás nyílhat a születést megelőző oxigénhiányos állapottal összefüggő betegségekre, például az epilepsziára.

 • 2013-08-13 Carbamazepin

  Azok között a kismamák között, akik terhességük alatt is carbamazepinet szednek azért, hogy ne alakulhassanak ki epilepsziás rohamaik, megemelkedik a nyitott gerinccel született magzatok száma. Aggodalomra azért nincs ok, az abszolút kockázat nagyon alacsony, a terhesség első harmadában szedve a gyógyszert ezen fejlődési rendellenességek gyakorisága csak 3,3 százalék.

 • 2013-08-03 Öröklődő migrén

  Genetikusok bejelentették, hogy felfedezték az első örökletes összefüggést a migrén leggyakoribb típusaival kapcsolatban. Az eredmény reményt ad arra, hogy új gyógyszerek kifejlesztésével vissza lehet szorítani ezt a fájdalmas és költséges betegséget. Negyven orvosi központ kutatója vizsgálta több, mint 50 ezer ember genetikai profilját, összehasonlítva a migrénben szenvedők adatait az egészségesekével.

 • 2013-06-08 Az epilepszia

  Talán meglepő, hogy Szent Valentin nemcsak a szerelmesek védőszentje, hanem az epilepsziásoké is. Dr. Káposzta Zoltán segítségével összefoglaltuk, mit tudunk ma az epilepsziáról, amely egy jól kezelhető idegrendszeri betegség. Szakértőnk a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház - Rendelőintézet Neurológiai Osztályának vezető főorvosa.

 • 2013-05-22 Napi gyógynövény tippünk: Akác (fehér)

  Napi gyógynövény-határozónkban a fehér akácot mutatjuk be.

 • 2013-05-21 Izomgörcsök

  Szövettani felépítésüket és működésüket tekintve szervezetünkben háromféle izomszövet található. A vázizomzatot harántcsíkolt izomzat építi fel. Akaratlagos, erőteljes mozgásra képes. A simaizmok, amelyek többek között a gyomor, a belek és a húgyvezeték falában, a hörgőkben, az érfalban, a méhben találhatók meg, akaratunktól függetlenül működnek.

 • 2013-05-20 Diagnózis vérvétellel

  A sürgősségin alkalmazott egyik közönséges vérvizsgálattal az egészségesnek látszó páciensekben kimutatható a szívbetegség - derül ki egy amerikai tanulmányból. \"Ez a teszt a halálozás eddigi legkiválóbb előrejelzője az általános népesség körében\" - nyilatkozta James de Lemos, a Texas Southwestern Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

 • 2013-05-15 Napi gyógynövény tippünk: Acsalapu

  Napi gyógynövény-határozónkban ma az Acsalaput mutatjuk be.

 • 2012-12-19 Értékes kamillánk

  A Tiszántúl szikes területein növő sziki kamilla értékes illóolaja számos gyógyhatással rendelkezik. Ismerkedjünk meg a növénnyel és kedvező hatásaival!

 • 2012-12-07 Értékes gyógynövények: a bodza és a menta

  Ismerkedjen meg a fekete bodza és a borsos menta gyógyhatásaival és felhasználási módjaival!

Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend