Hirdetés
Vaspótlás az újszülötteknél

Vaspótlás az újszülötteknél

Ha vasat adunk az alacsonyabb születési súllyal (2000-2500 gramm között) született újszülötteknek, nagymértékben csökken a vashiány és a vérszegénység előfordulási gyakorisága. Nemrégiben kiderült ugyanis, hogy a születési súly és a csecsemőkori étrend-kiegészítők befolyásolják a felnőttkori megbetegedéseket.

Hirdetés
Hirdetés

Az alacsonyabb születési súllyal világrajött újszülötteknek több vasra van szükségük. A vér hemoglobinjának termeléséhez és az agy fejlődéséhez is szükséges a vas, de a vashiány következtében a neurológiai fejődés is gátlódik.

Jelen kísérletbe 285, 2000 és 2500 gramm közötti születési súlyú újszülöttet vontak be. Véletlenszerűen három csoportra osztották őket, és testtömegkilogrammonként 0,1 vagy 2 milligramm vasat adtak nekik 6 hetes koruktól 6 hónapos korukig. Azok között a gyerekek között, akik hatóanyag nélküli cseppeket kaptak 36 százalékban fordult elő vashiány és 10 százalékban vashiányos vérszegénység 6 hónapos korukban, míg a napi 2 milligrammot kapók között ugyanez 4 és 0 százalékban fordult elő. A kizárólagosan szoptatott újszülöttek között 6 hetes korukban is gyakoribb volt a vashiány, 6 hónapos korukban 18 százalékban fordult elő közöttük vashiányos vérszegénység.

A vasnak nincsenek káros hatásai, nem befolyásolta a növekedés ütemét, a fertőzések gyakoriságát és a megbetegedéseket. A 2000 és 2500 gramm közötti újszülötteket Svédországban egészségesnek gondolják, általában nem adnak nekik vasat, bár a szokások kórházról kórházra változnak. Svédországban a gyerekek 3,5 százaléka születik 2500 gramm alatti súllyal, a kérdés 300 ezer svéd gyermeket érint. Többségük 2000 és 2500 gramm közötti súllyal születik.

Még nem ismert hogyan befolyásolja a vas az idegrendszer fejlődését, ám a kísérletben résztvevő gyerekeket 7 éves korukig fogják követni. Ez idő alatt vizsgálják majd az intellektuális fejlődésüket, felmérik a viselkedési zavarok és figyelemzavarok előfordulási gyakoriságát, hogy kiderüljön, hosszú távon befolyásolja-e a vaspótlás az agyműködést. Az eredmények remények szerint befolyásolni fogják az egészségügyi protokollokat. A vizsgálatokat Magnus Domellöf és Staffan Berglund végezték az Ume Egyetemről.

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend