Hirdetés
Változik a védőoltások rendje

Változik a védőoltások rendje

Az ősz beköszöntével elérkezett az influenza időszaka is. Már lehet kérni az orvosoknál, sokan azonban gondolkodnak, beadassák-e vagy sem. Gyermekes szülők azonban nemcsak ezen „vitatkoznak”, hanem más betegségek elleni védőoltások beadatásán is. 2014 január elsejétől változik az oltások rendje. Cikkünkben összefoglaltuk a hatályos oltási rendet és az oltások időpontjait

Hirdetés
Hirdetés

Kötelező védőoltások

A gyermekek elsősorban 5 éves koruk alatt különösen érzékenyek bizonyos betegségekre, hiszen a védekezésért felelős immunrendszer még éretlen. A különböző fertőzések leküzdésére még nem fejlődött ki a szükséges védekező rendszer. Az időben megadott védőoltásokkal meg tudjuk óvni a gyermekeinket a fertőző betegségek jelentős részétől. Egyúttal védjük azokat a gyermekeket is, akik valami ok miatt nem kaphatják meg az oltást. A gyerekeknek adandó, életkorhoz kötött kötelező védőoltásokat a gyerekek ingyen kapják meg a szakrendelőkben.

2014-től A pneumococcus elleni szérumot beemelik a kötelező védőoltások közé, a humán papilloma vírus elleni oltást pedig kötelezően ajánlottá teszik felmenő rendszerben a hatodik osztályos lányok számára.

A 2014 január elsejétől érvényes oltási rend:

OLTÁS

ÉLETKOR

MEGJEGYZÉS

Folyamatos oltások megnevezése

Kötelező

Önkéntes/ változás, már kötelező lesz

BCG

0-4. hét

általában szülészeti intézményben*

DTPa + IPV + Hib

PCV-13

2. hónap

A PCV-13 oltás a 2009. január 31. után születettekre vonatkozik

DTPa + IPV + Hib

3. hónap

DTPa + IPV + Hib

PCV-13

4. hónap

A PCV-13 oltás a 2009. január 31. után születettekre vonatkozik

MMR (1)

PCV-13

15. hónap

A PCV-13 oltás emlékeztető

DTPa + IPV + Hib

18. hónap

1. emlékeztető

DTPa + IPV

6. év

2. emlékeztető

Kampányoltások

(Az oltások végzésénél elsősorban nem az életkor, hanem az iskolai osztályok az irányadóak)

MMR revakcináció

11. év

szeptember hónapban az általános iskolák VI. osztályában (6. évfolyamot végzők)

dTap emlékeztető oltás

11. év

október hónapban az általános iskolák VI. osztályában (6. évfolyamot végzők)

HPV

11. év

az oltást még kétszer kell ismételni

Hepatitis B

13. év

az I. oltás szeptember hónapban az általános iskolák VII. osztályában (7. évfolyamot végzők)

13. év

a II. oltás 6 hónap múlva, az általános iskolák VII. osztályában (7. évfolyamot végzők)

BCG = Bacillus Calmette-Guérin/tuberculosis elleni oltóanyag

A BCG oltás a csecsemőket és kisgyermekeket védi meg a mycobaktérium (a TBC kórokozója) által okozott gennyes agyhártyagyulladástól és a miliáris (egész testre kiterjedő) TBC-től.

DTPa = diftéria-tetanusz-acellurális pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag. A diphtheria kórokozója a Corynebacterium diphtheriae a torokban, a gégében, ritkán más nyálkahártyákon és a bőrön fibrines gyulladást okoz, felszívódó exotoxinjával (méreganyag) a szívizmot, az idegrendszert, ritkábban a vesét károsítja. A betegség cseppfertőzéssel terjed. A diphtheria a szívizomzat érintettsége miatti keringési elégtelenség, gége-diphtheriában fulladás által okozhat halált.

Magyarországon a védőoltások bevezetése előtti időkben a diphtheria járványos volt.

A tetanus kórokozója a Clostridium tetani baktérium. A baktérium szaporodása helyi tüneteket nem okoz, de toxinja felszívódva az idegrendszert károsítja, ami súlyos, fájdalmas izomgörcsökben nyilvánul meg.

Változik a védőoltások rendje

A pertussist (szamárköhögés) a Bordetella pertussis okozza. A betegség cseppfertőzéssel terjed. A betegség jellemző tünete a rohamokban jelentkező köhögés. Halált szövődményei miatt főleg csecsemőkorban okozott.

a) Az alapimmunizálást betöltött 2, 3, 4 hónapos korban,

az első újraoltást betöltött 18 hónapos korban a DTPa, az IPV, és a Hib komponenseket együttesen tartalmazó vakcinával kell végezni.

b) A betöltött 6 éves korban esedékes diftéria-pertussis-tetanusz és poliomyelitis elleni második emlékeztető oltáshoz DTPa+IPV vakcinát kell alkalmazni.

IPV = inaktivált poliovírus vakcina

A poliomyelitis-szindróma jellegzetes, vírusok által okozott tünetegyüttes, amelynek lényege, hogy a gerincvelőben elhelyezkedő mozgató idegsejtek elpusztulnak. Korábban a poliovírus okozta gyermekbénulás (Heine-Medin-kór) járványos formában fordult elő, a járványos betegségek egyik legrettegettebb képviselője volt. A kötelező védőoltások bevezetése következtében Európában napjainkban ez a fertőzés már nem fordul elő.

Hib = Heamophilus influenzae b elleni oltóanyag

A Hib fertőzést egy baktérium, a Haemophilus influenzae „b” típusa okozza. A baktériumnak hatféle típusa ismert (a-tól f-ig). A leggyakoribb a „b” típus, mely felelős a súlyos betegség kialakulásáért. Direkt kontaktussal, főként cseppfertőzés útján terjed emberről emberre. A baktérium az orr- és torokváladékban tünetmentes állapotban hetekig, akár hónapokig jelen lehet. Ha a baktériumok a véráramba és/vagy az agyhártyákra, a tüdőbe, esetleg egyéb szervekbe kerülnek, életet veszélyeztető, súlyos betegséget okozhatnak.

MMR = morbilli-mumpsz-rubeola-elleni vakcina

A kanyaró (latinul morbilli) egy vírus által okozott emberi megbetegedés, cseppfertőzéssel terjed. A fertőződés után 9–11 nap múlva hirtelen fellépő nátha, láz, köhögés és kötőhártya-gyulladás jelentkezik, valamint a szájüregi nyálkahártyán úgynevezett Koplik-foltok jelennek meg. Később kiütések alakulnak ki a bőrön, egyúttal a láz csökken.

A betegség súlyos komplikációkkal járhat: kialakulhat agyvelőgyulladás (akár 15 évvel a fertőződés után), illetve felléphetnek bakteriális fertőzések.

A mumpsz egy fertőző vírusos betegség, ami elsősorban a nyálmirigyeket támadja meg. A gyerekek mellett a fogékony felnőtteket is megbetegíti. Leggyakoribb komplikációi az agyhártyagyulladás és a fiúknál, férfiaknál a heregyulladás. Ez utóbbi nemzőképtelenséget is eredményezhet.

A rózsahimlő, más néven rubeola, enyhe tünetekkel - mérsékelt lázzal, végtagfájdalmakkal, nyaki és a tarkótáji nyirokcsomók megduzzadásával és kiütéssel  - járó ragályos vírusfertőzés. A betegség köhögés, tüsszentés, és az orrváladékkal, ill. a nyállal kapcsolatba került, meg nem mosott kéz révén terjed. Különös jelentőségét a várandós nők megbetegedése adja, mivel a terhesség korai szakaszában történő fertőzés súlyos magzati károsodást okoz.

A fenti betegségek megelőzésére Magyarországon kötelező a védőoltás: a morbilli–mumps–rubeola (MMRIII.) egyadagos kiszerelésű élővírus tartalmú kombinált kanyaró-mumpsz-rubeola (MMR) oltóanyaggal kell oltani a 15 hónapos korukat betöltött kisgyermekeket, majd az általános iskola VI. osztályában újra megkapják az oltást.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Pneumococcus elleni védőoltás (Prevenar/Pneumovax)

A Streptococcus pneumoniae nevű baktérium cseppfertőzéssel terjed a felső légutakban, kifejezetten az orr és garat területén telepszik meg. Nagy számú kórokozó esetén, bizonyos, gyengébb immunállapotokban változó súlyosságú fertőzést okozhat. Gyermekek közül az 5, illetve még fokozottabban a 2 év alattiak érzékenyek. Súlyos fertőzést jelenthet az általa okozott vérmérgezés, tüdőgyulladás, mely mellhártyagyulladással szövődhet, az agyhártyagyulladás, középfül- és arcüreggyulladás. Gyakran hosszas kórházi kezelést igényelnek. A megfertőződés legnagyobb eséllyel a gyermekközösségekben (óvoda, bölcsőde) következik be.

A Streptococcus pneumoniae elleni védőoltás ma már kötelező. 2-6 hónapos kor között három, 7-23 hónapos kor között kettő, 2-5 éves kor között egy oltás adandó.

Hepatitis B

A betegség kórokozója a hepatitis B vírus (HBV). A HBV krónikus májbetegségek, a májzsugor és a májrák legfőbb okozója (a hepatitis C vírus mellett). A világon évente hatmillió ember hal meg a HBV okozta kór szövődményében, májzsugorban vagy májkarcinómában. Hazánkban a vírushordozók aránya 0,5-1 százalék közötti. A fertőzöttek kétharmadánál a betegség tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel (fejfájás, fáradékonyság, esetleg hőemelkedés) zajlik, ez főként a gyermekekre jellemző. Ekkor csak a vérmintából mutatható ki a fertőzés.

A legbiztosabb védelmet a HBV elleni védőoltás biztosítja. Magyarországon 1999. óta adják kampányoltás keretében, az általános iskolák 7. osztályában. Mindazok, akik korábban már megkapták a Hepatitis B vírus elleni oltást (az A vírussal kombinált oltás esetében is) az oltási rend dokumentációját kötelesek bemutatni az oltó orvosnak annak elbírálása végett, hogy szükséges-e az oltás megismétlése. (HBsAg-pozitív anyák gyermekei).

Ellenjavallatok:

• A védőoltásoknak abszolút ellenjavallata nincs. A mindenkori járványügyi helyzet és az oltással megelőzhető betegség veszélyessége határozza meg az ellenjavallat figyelembevételét.

• Az oltási ellenjavallatok: lázas betegség, immunológiai károsodás, súlyos oltást követő nem kívánatos esemény korábbi előfordulása (anafilaxiás reakció: generalizált urticaria, a száj és torok duzzanata, nehézlégzés, gégeödéma, hipotenzió, kollapszus, sokk,) encephalitis/encephalopathia, akkor az oltandó nem oltható ismét ugyanazon oltóanyaggal, a vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos túlérzékenységi, anafilaxiás reakciók.

• Élővírus tartalmú vakcina ill. BCG oltás nem adható: immundeficiens betegségben szenvedőknek, malignus betegség (lymphoma, Hodgkin-kór és más RES-t érintő tumorok, leukémia stb.) következményes immunszuppressziója illetve, terápiás immunszuppresszió esetén.

• Korábbi allergiás oltási reakciót illetve tojásfehérje érzékenységet oltás előtt szükséges jelezni az oltó orvosnak!

Nem kötelező védőoltások

Ezek olyan, fertőző betegségek elleni védelmet biztosító anyagok, amelyek a rendes, kötelező, ingyenesen járó oltási rendben nem szerepelnek, de a rizikócsoportba tartozó személyeknek, háziorvos tanácsára vagy a szülő kérésére felírhatók, megvásárolhatók és beadathatók.

A leggyakoribbakat foglalom össze:

•    Rotavirus elleni védőoltás (Rotateq/Rotarix)

A rotavirus cseppfertőzéssel terjed, fertőzés során emésztőrendszeri panaszok léphetnek fel. A fő tünet súlyos, vizes állagú hasmenés, esetleg hányással társulva, mely jelentős folyadékhiányhoz, kiszáradáshoz vezethet. A rotavirus fertőzést a gyermekek elsősorban közösségben kaphatják meg, ezért a nagyobb csecsemők, kisdedek a legérintettebbek.

Változik a védőoltások rendje

A rotavirus elleni védőoltás választható, nem kötelező, de választható, háziorvos által receptre felírható. A többi oltástól eltérően nem injekció formájában adandó be, hanem szájon át adagolandó. 2 alkalommal szükséges beadni.

•    A járványos agyhártyagyulladás elleni védőoltás (Meningitec, Menjugate)

A Neisseria meningitidis nevű baktériumnak több csoportja ismert. A baktérium cseppfertőzéssel terjed, közösségben fertőződhetnek vele a gyermekek.

A fertőzés súlyos következménye lehet az agyhártyagyulladás, mely hosszas kórházi kezeléssel járhat együtt. Az oltás három részből áll.

•    Kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni védőoltás (Encepur/FSME-Immun)

A hazai erdőkben, mezőkön találkozhatunk olyan kullancsokkal is, melyek hordozzák az agyvelőgyulladást okozó kórokozót. Ez viszonylag ritka, de a betegség nagyon súlyos lehet, tartós kórházi kezeléshez vezethet. Azoknak a gyerekeknek, akik olyan területen élnek, vagy olyan területre mennek (pl. nyaralni, táborozni), ahol ezek a kullancsok élnek, javasolt beadni az oltást. A teljes védettséghez 3 oltás szükséges, ezért érdemes idejében, 1 évvel előbb elkezdeni az oltásokat.

Fontos tudni, hogy ez az oltás a Lyme-kór ellen semmilyen védelmet nem ad, az védőoltással nem előzhető meg.

•  Bárányhimlő elleni védőoltás (Varilrix)

A bárányhimlő gyakori, szinte minden gyermeket érintő, fertőző vírusbetegség. Nagyon könnyen, cseppfertőzéssel terjed, egészen rövid ideig tartó kontaktus is elég a fertőződéshez. A bárányhimlő (a kiütéses betegség) önmagában általában nem súlyos, csak kellemetlen. Viszont néhány esetben (elsősorban immunhiányos betegekben, vagy agresszív betegség esetén) nagyon súlyos, életveszélyes, tartós kórházi kezelést igénylő szövődményekhez vezethet. Ilyenek a súlyos, elfertőződött bőrfertőzés, kisagyi gyulladás, agyvelőgyulladás, ún. Reye-szindróma (máj- és agykárosodás). A betegség felnőtt korban általában súlyos lefolyású.

Az oltás 9 hónapos kortól adható, 12 év alatt 1 alkalommal, 12 év fölött 2 alkalommal kell oltani.

•    HPV elleni védőoltás

A HPV vírus szexuális úton terjed, nőkben a méhnyakrák fokozott előfordulásával hozzák összefüggésbe. Beadását aktív szexuális életet élő nőknek, gyakori partnerváltás esetén javasolják. Az oltás 11 éves kor fölött adható, 3 oltás szükséges a védettséghez. Részletesen nőgyógyász szakorvosnál vagy a http://vedooltas.lap.hu/ címen tájékozódhatnak róla.

Ez a védőoltás is ingyenes lesz és kötelezően felajánlandó lesz az iskolai kampányoltások keretében!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend