Hirdetés

Torokbaj

A mandulaeltávolítás napjainkban már rutinműtétnek számít, ám mint minden ilyen jellegű beavatkozás, ez is kellemetlenségekkel jár. Az alábbiakban a mandulaműtéttel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglaljuk össze.

Hirdetés
Hirdetés

A mandulák eltávolítására különböző betegségek miatt gyakran sor kerül.

Ilyenek például:

  • Ha a betegnek évente többször van magas lázzal járó tüszős mandulagyulladása.

  • Ha a mandula körül tályog volt.

  • Ha idült gyulladás miatt a mandulák gócként szerepelnek. Vannak olyan betegségek, melyek jobb kezelhetősége érdekében a gócként szereplő mandulák eltávolítását a társszakmák (belgyógyászat, szemészet, bőrgyógyászat) javasolják.

  • Néhány műtét esetében - mint a szürkehályog miatt végzett szemműtét, szív- és érműtétek, ízületi protézisek behelyezése - igen fontos, hogy a páciensnek ne legyen olyan betegsége, mely baktériumforrás lehet, tehát ne legyen gócos mandulája vagy foga.

  • Legritkább műtéti indok a mandulák nagysága. A mandula túltengése csak akkor ok a műtétre, ha a légzést vagy táplálkozást nehezíti.

Mandulaműtétet hároméves kor alatt csak kivételes esetben végzünk, és negyvenéves kor felett is csak akkor, ha nincs belgyógyászati ellenjavallata a beavatkozásnak.

A mandulaműtét legtöbbször ún. elektív műtét, melyet választott időpontban, a beteg jó általános állapotában végzünk el, ha a vizsgálati leletek (vérkép, süllyedés, vizeletvizsgálat) aktív folyamatra nem utalnak, és ha a betegnek nincs olyan belgyógyászati betegsége, ami kockázatossá tenné a műtétet. Ilyen betegség lehet a kezeletlen magas vérnyomás, pajzsmirigy-diszfunkció, tüdőbetegség, stb. Heveny folyamat alatt csak mandulakörüli tályogok bizonyos esetében történik mandulaműtét, ettől a ritka kivételtől eltekintve a mandulaműtét ideje a heveny gyulladás lezajlása után négy-hat hét.

A mandulaműtét mindig kórházi körülmények között történik. A kórházi felvételt a beteg kivizsgálása, előkészítése előzi meg. A műtétet gyermekkorban mindig általános érzéstelenítésben, azaz altatásban végezzük. Felnőttkorban történhet a műtét altatásban vagy helyi érzéstelenítésben. Érzékeny torkú vagy szorongó beteg esetében előnyösebb a műtétet altatásban végezni. A helyi érzéstelítés előnye, hogy a műtét technikájából adódóan nem kell szájterpesztőt és -szívót használni, ezért a beteg ajka és nyelve nem kerül nyomás alá a műtét alatt. Altatásban végzett műtét után, a műtét során alkalmazott a szájterpesztő és -szívó miatt a beteg ajka és nyelve kissé megduzzad és érzékeny, ezek a panaszok néhány nap alatt elmúlnak.

A műtét után a mandulák helyén nyitott seb marad, melyet lepedék fed. A műtétet követően 3-4 órával ihat először a beteg, ha a sebágy rendben van. Műtét után infúzióra is szükséges lehet. A műtét után 24-48 óra múlva távozhat a beteg a kórházból, a teljes sebgyógyulás azonban két hét. Ennek a két hétnek jellegzetes kellemetlenségei vannak. Ezek közül a legjellemzőbb a fájdalom, mely nyeléskor a legkínzóbb és tipikusan a fülbe sugárzik. Emiatt rendszeres fájdalomcsillapításra van szükség. A fájdalom a műtétet követő 5-7. napon a legerősebb. Az állandó fájdalom miatt a beteg nem szívesen eszik, emiatt rossz a közérzete. A rossz közérzetet fokozzák a sebágyakról felszívódó bomlástermékek. A fájdalom ellenére is törekedni kell a bőséges folyadékfogyasztásra és megfelelő táplálkozásra. A bő folyadékfogyasztás csökkenti a fájdalmat és elősegíti a jobb gyógyulást. A műtét utáni időszakot hőemelkedés is kíséri, de a hőmérséklet nem szokott 38 fok fölé emelkedni.

A gyógyulás két hete alatt a betegnek kímélő életmódra és meghatározott étrendre van szüksége. Gyermek nem mehet közösségbe, iletve iskolába, és otthoni ápolásra van szüksége. Felnőtt nem járhat dolgozni. A műtét utáni időt lakásban, pihenéssel kell tölteni, nem szabad a városban járkálni, kirándulni vagy vendégségbe menni, de otthon sem tanácsos vendéget fogadni. Nyáron csábító lehet a strand és a napozás, de egyik sem tesz jót a gyógyulásnak. A torokseb kímélete céljából pépes ételeket kell fogyasztani, nem szabad sem durva darabos, sem csípős ételt enni vagy inni. A műtét utáni időszak két hetében a tipikus panaszokon kívül ellátást igénylő események is előfordulhatnak.

Ezek a következők lehetnek:

  • utóvérzés,

  • 38 fok feletti láz,

  • a mandula környéki nyirokcsomók gyulladása.

Ezek sürgős ellátást igényelnek, a műtétet végző osztályt vagy a legközelebbi kórházi fül-orr-gégészetet haladéktalanul fel kell keresni. Szerencsére ezek a folyamatok a kórházi osztályokon jól kontrollálhatók, és a beteg teljes gyógyulása csak keveset késik.

Dr. Tóta Julianna

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend