Hirdetés
Tinikori tünetek

Tinikori tünetek

Tinikorban, vagyis 14-15 évesen az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig van legalább tíz ok is arra, hogy a kamaszok jobban figyeljenek egészségükre - következzen az a tíz legfontosabb tünet, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Hirdetés
Hirdetés

Duzzanatok

Minden tini ismeri a pattanásokat, a kamaszkor egyik jellemző tünete, hogy mindenféle kinövések, duzzanatok éktelenkednek a fiatalokon. Ezek a legtöbb esetben teljesen normálisak, maguktól elmúlnak, ám ha még napok múlva is látható, nem változó küllemű a duzzanat, akkor mindenképpen szakemberrel szükséges megnézetni, mivel ezekben az esetekben fertőzéssel lehet dolgunk, különösen akkor fontos az orvosi segítség, ha bőr alatti, vagy valamilyen nyirokmirigy duzzanattal találkozunk.

Kimaradt menstruáció

Kedves tinilányok, ha elmarad a menstruáció, akkor bizony nem csak az lehet az ok, hogy éppen egy (feltételezhetően nem kívánt) terhesség jeleit tapasztaljátok. Kezdetben ugyanis a legtöbb kamaszlánynak rendszertelen még a menzesze, de egy-két éven belül az első vérzés után már rendesen beáll a havi ciklus. Ha minden rendben van és késik a menstruáció, akkor a terhességen és stresszen kívül még számos komoly egészségügyi probléma is meghúzódhat a háttérben, ezért érdemes nőgyógyászhoz fordulni.

Makacs pattanások

A visszataszító pattanások minden tini életét megkeserítik, leginkább akkor tudnak bedurranni ezek a kis kiütések, amikor éppen randevúra készülne az először - vagy legalábbis, ha a korábbi tévedéseket nem számítjuk, akkor először - szerelmes kamasz.

Tinikori tünetek

Szerencsére ma már remek megoldások léteznek a makacsabb aknés panaszokra is, vagyis a legjobb megoldás, ha ilyenkor orvoshoz fordulunk, hiszen könnyen lehet, hogy remekül eltüntethetők a pattanások nagymennyiségű smink állandó használata nélkül is.

Irgalmatlan fejfájások

A fejfájás nagyon gyakori jelenség, nem létezik ember, akinek időnként ne lennének fejfájásos panaszai. A baj akkor kezdődik, ha ezek rendszeresen visszatérő fájdalmak és olyan mértékű fájdalommal járnak, amivel már nem lehet iskolába sem menni, illetve, ha már arra a szintre jutott a fejfájás, hogy a rendszeres fájdalomcsillapító használat elengedhetetlen.A fejfájás sokmindent jelezhet, a szemészeti problémáktól kezdve az allergiáig bezárólag számos egészségügyi ok húzódhat meg a hátterében, de általában van megoldás a panaszokra, így felesleges emiatt szenvedni.

Folyamatos köhögés

A folyamatos köhögés akkor nem meglepő szövődmény, ha egy nemrég lezajlot influenza után jelentkezik. Ám más esetben a szervezet ilyenkor több betegséget is jelezhet, lehet az ok tüdőgyulladás vagy akár TBC-is, de egész egyszerűen kimerültség is lehet a háttérben, na és persze adohányosoknál maga a cigaretta. Ha makacs köhögőrohamok jelentkeznek, mindenképpen érdemes orvost felkeresni.

Nehézlégzés, fulladás

Amikor a nehézlégzés jelentkezik, vagyis hirtelen olyan érzés fog el, mintha nem kapnánk levegőt, akkor valószínűleg asztmával állunk szemben vagy valamilyen allergiás reakcióval - ez a két leggyakoribb ok az ilyen panaszok mögött, de természetesen még számtalan lehetőség fennáll ebben az esetben is. Ami nagyon fontos, hogy ilyenkor ne késlekedjünk, azonnal forduljunk orvoshoz, mert akár fiatalon és egészségesen is bele lehet halni a kezeletlen asztmába.

Nemiszervi fertőzések

Ezek bizony szexuálisan terjedő betegségek jelei legtöbbször. Ilyenkor a tini jobb, ha felkeres egy szakrendelést vagy STD-centrumot (speciális nemibeteggondozó központok), és nagyívben kerüli a szexuális kontaktust mindaddig, míg a betegségét nem diagnosztizálták és nem kezelték ki maradéktalanul. A megelőzés legjobb eszköze pedig az óvszerhasználat.

Gyakori vizelés

A gyakori vizelés akkor problematikus, amennyiben ez a gyakoriság eléri a félóránként jelentkező vizelési ingert, illetve, ha az éjszakai alvást többször megszakítva jelentkezik a panasz. Az esetek többségében egy hólyaghurut, vagy húgyúti fertőzés áll a tünetek hátterében, de mindenképpen orvost szükséges felkeresni, mivel ezek a panaszok kamaszkorban akár a cukorbetegség kialakulását is jelezhetik - sajnos a legfrissebb adatok szerint ennek előfordulása, különösen a fejlett országokban egyre gyakoribb.

Eltűnő életkedv

Amennyiben egy kamasz azt érzi, már semmi nem érdekli, kimerült, és mindennel olyan nehéz foglalkozni, akkor depresszióval állhatunk szemben. Ezek az érzések egyébként teljesen normálisak tinédzserkorban, de amennyiben hosszabb ideig fennállnak, mint két hét, akkor feltétlenül  az iskolapszichológust vagy orvost kell felkeresni - annál is inkább, mivel már remek gyógyszerek léteznek a depresszió kezelésére.

Bőrfertőzések

Az égett vagy sérült bőrfelületet a tinik hajlamosak elbagatellizálni, vagyis nem foglalkozni vele pedig ez óriási hiba. Az olyan sebekkel ugyanis, amelyek néhány órán belül sem kezdenek varrasodni vagy behegedni, illetve folyadék vagy genny szivárog belőlük azonnal orvoshoz kell fordulni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend