Hirdetés
Tényleg egész nap iskolában kell lenni?

Tényleg egész nap iskolában kell lenni?

Elérkezett az új iskolaév vele együtt a sok kérdés, hogy hogyan is lesz idén? Szigorúan kell venni az új köznevelési törvényt? Vagy esetleg van, amiről az iskola maga dönthet? Valóban jó az egész napos iskola a gyerekeknek? Tele vagyunk kételyekkel, kérdésekkel. Ezekre keressük most a választ.

Hirdetés
Hirdetés

Már 4 napja iskola van, de szinte mindenhol nagy a káosz és a fejetlenség. Sem az igazgató, sem a tanárok nem tudják, hogyan kell eljárniuk, hogy eleget tegyenek az előírtaknak.

Az új köznevelési törvény szerint a gyermekeknek délután 4 óráig az iskolában kel maradniuk. Ha a szülő mégis elhozza a gyermeket, arról igazolást kell beszereznie. Minden félévben 3 napot igazolhat a szülő, a többiről orvosi igazolás szükséges. Ha egy szülő minden nap tanítás után el kívánja hozni a gyermekét, ez nem megoldás.

Akkor mégis mit tehetünk?

Szintén a törvény szerinte a szülő kérvényezheti az iskola igazgatóját, hogy mentse fel gyermekét a délutáni iskolában való tartózkodás alól. Még meg sem kell indokolnia, hogy miért. Azonban azt, hogy milyen intervallumra kell a kérvényt megírni (1 nap, 1 hónap vagy fél év?), még az igazgató sem tudja.

Ha a szülő kérelmét az igazgató elutasítja, jogorvoslatért az igazgató feletteséhez, a tankerület vezetőjéhez lehet fordulni. Arról, hogy ki az illetékes, a KLIK honlapjáról lehet tájékozódni.

Tudnunk kell azonban, hogy a fokozatosan bevezetésre kerülő kötelező heti 5  testnevelés óra, és a hittan/erkölcstan megemeli a gyermekek óraszámát is. Mivel szinte sehol sem tudják biztosítani, hogy például a testnevelés órák a tornateremben folyjanak, ezek az órák átkerülhetnek délutánra, akár ebéd utánra is. Ebben az esetben a szülőnek nincs lehetősége a felmentés kérvényezésére.

Kinek jó az új rendszer?

Nyilván a törvénynek ez a része nem véletlenül született meg. Az országnak vannak olyan területei, ahol – sajnos ki kell mondanunk -, de jobb, ha a gyermek minél több időt tölt az iskolában, ahol tanulnak vele, naponta 3x étkezik, hidegben meleg helyen tartózkodik. Bármennyire szeretnénk nem tudomást venni erről a tényről, ez így van, a törvény őket védi.

Tényleg egész nap iskolában kell lenni?

Azonban vannak olyan helyek, és talán nem túlzás azt állítani, hogy a többség ilyen, ahol vannak olyan szülők, akik meg tudják oldani a gyermek délutáni elhelyezését, szeretnék a gyermekeket külön foglalkozásokra vinni. Véleményem szerint ezeknek a családoknak joguk van – és meg is kell adni a lehetőséget – hogy együtt lehessenek, kihasználják lehetőségeiket. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ezekben az iskolákban a gyermekeket ebéd előtt vagy után el kell vinni, hiszen a napközi működik ezekben az iskolákban is.

Van olyan iskola, ahol nem tudják másként megoldani a gyermekek 16 óráig történő elhelyezését másként, mint osztályok összevonásával. Ami azt jelenti, hogy egy pedagógusra 50-60 gyermek jut. Ugye nem gondolja senki, hogy érdemben itt minőségi munkát tudnak végezni akár a gyerekek, akár a pedagógusok.

Tehát azok a szülők, akik dolgoznak, megfelelő szakköröket találnak az iskolában a gyermekeknek, nyugodtan választhatják az egész napos iskolát, a gyermek biztonságban van.

Remélhetőleg hamarosan rendeződnek a viszonyok, és a pedagógusok és már mi szülők is többet tudunk az új rendszerről.

Kedves Olvasóink! Kérjük, írják meg témával kapcsolatos észrevételeiket és tapasztalatikat

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend