Hirdetés
Súlygyarapodás kamaszkor előtt

Súlygyarapodás kamaszkor előtt

Egy új vizsgálat kimutatta, hogy az Egyesült Államokban a 9 és 12 éves kor közötti lányok egyre nagyobb gyakorisággal túlsúlyosak. Sajnos a túlsúly egészségügyi következményei már 9 éves lányoknál is egyértelműek, amely felveti korai megelőzés igényét.

Hirdetés
Hirdetés

A túlsúly és egyéb tényezők rizikófaktorok a szív eredetű megbetegedések kialakulására a fiatalkortól idősebb korig egyaránt. Arlene Spark, aki táplálkozás tudományi professzor a Hunter Egyetemen, New Yorkban elmondta, hogy ez a tanulmány figyelmeztetés a döntérhozók, iskolák illetve a szülők számára. 'Gyakorlatilag nulla a túlsúly sikeres kezelési aránya. Az egyedüli remény a megelőzésben van' - mondta Spark professzor.

Dr. Bonita H. Franklin, a New York-i Egyetem Orvostudományi Karának gyermekgyógyásza szerint  a szív eredetű megbetegedések a leggyakoribb halálok felnőttek esetében az Egyesült Államokban. 'Azok a tényezők, amelyek köztudottan szív eredetű megbetegedések kialakulásához vezetnek felnőttek esetében, már fiatal gyermekeknél is jelen vannak. Feltételezhető, hogy a következő generációkban fokozott egészségi megterhelésre lehet számítani és valószínűleg rövidebb élettartamra' - magyarázta a szakember.

Az Egyesült Államokban a gyermekkori túlsúly egyre gyakoribb. 1976 és 1980 között a gyermekek 4-6%-ka volt túlsúlyos, 1999 és 2002 között már 16%-a. A túlsúly már gyermekkorban is növeli a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezető rizikó faktorok kialakulásának valószínűségét, mint pl. magas vérnyomás, magas koleszterin és triglicerid szint és a magas éhomi vércukor szint.

Súlygyarapodás kamaszkor előtt

A szóban forgó kutatás során - amelynek eredményei a Journal of Pediaetrics c. tudomámnyos szaklapban jelentek meg - több mint 2.300, 9 és 10 éves kor közötti lány egészségi állapotát kísérték figyelemmel legalább 10 éven keresztül. A kutatók évente mérték a lányok magasságát, súlyát, vérnyomását és koleszterin szintjüket 18 éves korukig. A lányok ezután saját maguk mérték az előbb említett értékeiket 21 éves koruktól 23 éves korig. A résztvevők közel fele fehér bőrű, másik fele színes bőrű volt.

A túlsúlyosság aránya a kamaszkor környékén növekedett, 7%-ról 10%-ra a fehér bőrű lányok és 17%-ról 24%-ra a fekete bőrű lányok esetében. Az adatok elemzése kimutatta, hogy a lányoknál 1,6-szor valószínűbb a túlsúly kialakulása 9-12 éves korban, mint a későbbi kamaszkorban, és azok a lányok, aki gyermekkorukban túlsúlyosak voltak, nagyobb valószínűséggel lesznek elhízottak fiatal felnőtt korukban. (A 9-12 éves túlsúlyosak akár 11-30-szor gyakrabban híznak el). A fehér és színes bősűek között is volt különbség, a színes bőrűek átlagosan másfélszer olyan arányban híznak el.

A kutatók véleménye szerint minden életkorban a megelőzésre kell koncentrálni, és figyelembe kell venni a kulturális különbségeket. 'Fontos lenne erőfeszítéseket tenni a kamaszkor előtti gyerekek megelőzésében. Minél fiatalabb, annál jobb' - mondta Dr. Franklin.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend