Hirdetés
Sok televíziózás

Sok televíziózás

Egy Oregonban készült felmérés szerint a kétéves gyerekek 20 százaléka többet tévézik, mint a naponta megengedett két óra, ami már befolyásolja a gyerekek mentális fejlődését, megnöveli a túlsúlyra és a hiperaktivitásra való hajlamot. Egy átlagos iskoláskorú ma 4 és fél órát tévézik naponta és 7 és fél órát tölt képernyő előtt a Kaiser Family Foundation aktuális felmérése szerint.

Hirdetés
Hirdetés

Kutatók Amerika-szerte a kétéves korosztály tévénézési szokásait vizsgálták. Egy átlagos napon 19,6 százalékuk legalább két órát tévézett. A fekete édesanyák 36 százaléka állította ugyanezt, szemben a fehérek közötti kevesebb mint 19 százalékkal. Ha a tévét a gyerekszobába helyezték el, a gyerekek 34 százaléka nézte azt túl sokat, ezzel szemben, ha ott nem volt készülék, csak 16,3 százalékuk tette ugyanezt.

Ha a gyerek kevesebb, mint négyszer hagyta el a lakást hetente, akkor 23 százalékban tévézett az ajánlottnál többet, míg ha gyakran kimozdultak, akkor 14,5 százalékuk tette ugyanezt. Azok a gyerekek, akik óvodába vagy bölcsődébe jártak, átlagosan sokkal kevesebbet tévéztek ( 7,8 százalékot szemben a 23 százalékkal).

"A tévé akkor jelent igazán gondot, amikor a gyerek életének fontos, elengedhetetlen részévé válik" - nyilatkozta Dr. Gwen Wurm, a Miami Egyetem Miller Orvosi Karának gyerekgyógyász docense. És ez nemcsak a tévét, hanem a képernyőt jelenti - a számítógépet, a videójátékokat, mindent, amihez képernyő tartozik. Fontos, hogy a gyerekek a számukra készült műsorokat nézzék, egy olyan készüléken, melyet nem a gyerekszobába teszünk.

A közlemény a Morbidity and Mortality Weekly Report július 16-i számában jelent meg . Ha idejében korlátozzuk a gyerekek tévénézésének idejét, van remény arra, hogy idősebb korukban sem fognak túl sokat tévét nézni.Kisgyerekkorban a tévé előtt eltöltött időnek a későbbiekben igen jelentős hatása van, ám nincs tudományos bizonyíték arra, hogy fejlesztené gyerekeinket. Inkább negatív hatással bír: nehezebben tanulnak, nyelvi készségeik és összpontosító képességük is rosszabb, de a gyerekkori túlsúllyal is kapcsolatba hozták.

Minél többet beszélnek egy gyerekhez, annál jobbak lesznek a nyelvi készségei. Tévézés közben a gyerekhez nem szólnak, a tévé előbb-utóbb pótlékká válik. A gyerekek számára az egyik legfontosabb, hogy érdemben együtt legyenek szüleikkel, beszélgessenek, játszanak együtt. Ráadásul a sok tévézés hatására a gyerekek túlsúlyossá is válnak, nemcsak a mozgásszegényebb életmód, hanem a reklámok miatt is, amelyekben egészségtelen dolgokat reklámoznak. A megoldás- kapcsoljuk ki a tévét, beszélgessünk és töltsünk több értékes időt gyerekeinkkel, mozduljunk ki együtt otthonról. Minél több időt töltenek a gyerekek szabad levegőn, annál egészségesebbek lesznek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend