Hirdetés
Segítség! Mit kezdjek az ikrekkel?

Segítség! Mit kezdjek az ikrekkel?

Az ikrek szoptatása és gondozása igazi kihívást jelenthet a szülők számára, hiszen a kétszeres gyermekáldással megduplázódnak a feladatok is.

Hirdetés
Hirdetés

Az ikrek szoptatása

Az ikres anyák többsége igyekszik a legjobban táplálni gyermekeit. Szoptatják őket, ameddig csak tudják, és ezt még kiegészítik tápszerrel, előre lefejt tejjel vagy mindkettővel. Attól függetlenül, hogy te milyen kombinációt választasz, legyen egy kis füzeted, amibe leírod, hogy melyik gyermeked mikor és mennyit evett, azért, hogy mindketten biztosan megkapjak a szükséges mennyiséget.

Segítség! Mit kezdjek az ikrekkel?

Próbáld meg egyszerre etetni őket! Ha egyikük éhes, kínáld meg a másikat is! Így a szoptatás időben is hatékonyabb, és elősegíti a tejtermelést. Ha a babák egyforma súlyúak, akkor ez jól működik, azonban ha az egyik kisebb, akkor azt gyakrabban kell majd etetned, mint a nagyobbik testvérkét.

Az egyszerre szoptatás elősegíti a tejtermelést, de ne add fel, ha elsőre nem sikerül! Cseréld meg a babákat, helyezd át őket a másik melledre, mert lehet, ha egyikük jobban szopik, és melleidnek egyforma stimulációra van szükségük.

Ha hármas ikreid vannak, akkor sorban szoptasd őket, hogy mindegyikükkel kialakuljon a bensőséges kapcsolat! Néhány hétig szoptasd őket, mielőtt áttérnél a cumisüveg használatára! Kérd meg az apukát vagy a nagymamát, hogy ők etessék elsőként cumisüvegből, mert sok kisbaba elutasítja azt, ha tudja, hogy karnyújtásnyira van az anyja melle.

Ez az elutasítás továbbra is fennállhat, éppen ezért kérd meg az apukát, hogy egy másik szobában ő etesse az ikreket, de győződj meg arról, hogy mindegyik kisbaba megkapja a szükséges anyatej adagját!

Alvás ikrek mellett?

Rendkívül fontos, hogy pároddal megosszátok az éjszakai teendőket! Ha az apának reggel dolgozni is kell menni, az anyának jut bőven tennivaló napközben is. Alakítsatok ki egy órarendet, s azt tartsátok is be! Ezt az órarendet katonai pontossággal kell alkalmazni!

Sok esetben az anya előre lefeji a tejet, amit majd az apuka ad a babának, tejjel vagy tápszerrel kiegészítve. Több pár is váltásban éjszakázik. Mindkét szülő egy éjszakát bevállal, és a következőn alszik. Egy másik módszer abban áll, hogy megosztják az éjszakát, így mindketten alhatnak 4-6 órát az ikrek mellett.

Több családban nem sikerül jól megoldani az éjszakázást. Ne szégyellj megkérni valakit rokonaid közül, hogy váltson fel téged! Ha este 9 órakor ágyba bújsz, és az anyósod átveszi a felügyeletet, majd 3 órától a férjed, akkor egy egész éjszakát át tudsz aludni. Ha egy dajkát tudnál alkalmazni az első hetekre, éjszakára, az sokat segítene.

Séta az ikrekkel

Lehetséges, hogy egészen újnak fog tűnni az utca, amelyben laksz, amikor ikreiddel először elindulsz sétálni. Hetek, sőt hónapok is eltelnek szülés után, amíg az anyukának lesz alkalma sétálni. Bármibe is kerül, érdemes elindulni.

Segítség! Mit kezdjek az ikrekkel?

Az első séta a kisbabáiddal egyszeriben megváltoztatja a hangulatodat. Ők is jókedvűek lesznek, mert valami egészen újat tapasztalnak. Ez egy jó alkalom arra is, hogy elhívd egyik barátnődet, mert bizony két segítő kéz jól jöhet a kiruccanás alatt.

Ha egyedül vágsz neki a sétának, el kell döntened, hogy mivel szállítod a babákat! Ha egy bevásárlóközpontot céloztál meg, vagy a parkba mennél sétálni, akkor a babakocsi a jó megoldás, ellenben ha csak a sarki üzletig szeretnél eljutni, akkor a babahordozó is megteszi. Bármelyiket is választod, a lényeg a séta! Azért sem érdemes kihagyni a sétát, hadd lássák az emberek, milyen boldogság lakozik benned!

Dupla öröm

Érdekfeszítő megfigyelni kisbabáidat, ahogy ráébrednek arra, hogy van egy testvérük. Az egyikük figyeli a másikat, miközben az alszik, és mintha az arcára lenne írva: „Igen! Mi lehet jobb ennél?”

Amikor látod őket egymással „beszélni”, majd nevetni olyan dolgokon, amiket csak ők értenek, akkor letisztulnak a dolgok. A nehézségek, és a kezdeti kimerítő időszak feledésbe merül, és te is így gondolkodsz magadban: „Igen! Mi lehet ennél jobb?"

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend