Hirdetés
Probiotikumok az anyatejben

Probiotikumok az anyatejben

Kanadai kutatók szerint az anyatejben lévő probiotikum csökkenti illetve megszünteti a bélpanaszokat. Egy új kutatási eredmény szerint, mely a FASEB Journal-ban jelent meg online formában, egerekben egy baktériumtörzs, a Lactobacillus reuteri néhány percen belül csökkenti a bélizmok összehúzódási erejét. Élettani körülmények között ez a baktérium számos emlős bélrendszerében, illetve az anyatejben is megtalálható.

Hirdetés
Hirdetés

A felfedezés azt látszik alátámasztani, hogy ezen baktérium csíraszámának növelése segít jónéhány bélbetegség tüneteinek kezelésében, például irritábilis bél szindrómában, gyulladásos bélbetegségekben, funkcionális bélbetegségekben és székrekedésben.

"Tudományosan és bizonyítékokon alapulva is igazoltuk, hogy a táplálkozással megszerezhető bélbaktérium egyensúly visszaszerzése jobb egészségi állapotot biztosít és gyógyulást hoz bélbetegeknél" - nyilatkozta Wolfgang Kunze, az ontarioi McMaster Brain-Body Institute and Department of Psychiatry kutatója.

A kutatás során Kunze és munkatársai Lactobacillus reuteri baktériumot adtak olyan vékonybél darabokhoz, melyek egészséges és korábban nem kezelt egerekből származtak. A baktériumot egy meleg sóoldatba tették, majd átfolyatták a bél belső felszínén, miközben a nyomásviszonyokat mérték a sóoldat bevezetése előtt, közben és azt követően. A simaizmok ellazulását összehasonlították a baktériumok működésének függvényében. Ugyanakkor sejtenként vizsgálták a bélben lévő érző idegsejtek elektromos aktivitását is.

"Jó lenne, ha mindannyiunkat anyatejjel tápláltak volna," - nyilatkozta Gerald Weissmann, a FASEB Journal vezető szerkesztője. "hiszen számos, számunkra igen hasznos anyagot tartalmaz". A kutatásból az is kiderül, hogy az ember és a baktériumok közötti kapcsolat néhány esetben mindkettőnek hasznos - a Lactobacillus számára életteret biztosítunk, nálunk pedig csökken a puffadás.

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend