Hirdetés
Nem kell ismernünk a számokat a számoláshoz?

Nem kell ismernünk a számokat a számoláshoz?

Nem szükséges, hogy ismerjék a számok neveit a gyerekek ahhoz, hogy számolni tudjanak - állítja egy tanulmány, hozzátéve: az alapvető matematikai képességek a génekben vannak kódolva.

Hirdetés
Hirdetés

Egy friss kutatás eredményei cáfolják egyes tudósok azon feltételezését, hogy ismerni kell a számok nevét ahhoz, hogy a gyerekek három felett is számolni tudjanak- állítja a tanulmány társszerzője, a melbourni egyetem professzora, Robert Reeve.

A kutatók 32, négy és hét év közötti őslakót vizsgáltak két, az Északi Területeken élő közösségből: az egyik a warlpiri nyelvcsoporthoz tartozik, a másik pedig az anindilyakwa nyelcsoportból való. Mindkét nyelvben kevés a számnév, csak az egyre, a kettőre, a sokra és a kevésre van szavuk. Ugyancsak megvizsgálták 13 angol anyanyelvű melbourne-i gyereket is.

A bennszülöttek ugyanúgy teljesítettek, mint angolul beszélő társaik az olyan témákban, amelyekben kilencig szerepeltek a számok, sőt, volt aki jobban, annak ellenére, hogy három fölött nincs is szavuk a számokra.

Reeve szerint a számokról alkotott tudásunk nem csak a nyelvtől függ, hanem genetikailag kódolt. Szerinte az öröklött matematikai tudás magában foglalhatja az alapvető összeadási és kivonási műveleteket, és azt is, hogy meg tudjuk állapítani a körülöttünk levő tárgyak számát.

Forrás: Inforadio.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend