Hirdetés
Nem károsak a higanytartalmú fogtömések

Nem károsak a higanytartalmú fogtömések

Az amalgám fogtömések nem befolyásolják kedvezőtlenül a gyermekek agyfejlődését és neurológiai állapotát, jelentik a kutatók a The Journal of the American Dental Association című szaklapban.

Hirdetés
Hirdetés

A jelentés szerzői, a Lisszaboni Egyetem és a seattle-i Washington Egyetem munkatársai az amalgám fogtömések lehetséges neurológiai hatásait tanulmányozták. Ez a tömőanyag elemi higanyt tartalmaz, más fémekkel - mint pl. ezüsttel, rézzel, ónnal vagy cinkkel - ötvözve, hogy biztonságos, stabil ötvözetet kapjanak. A fogászati amalgámot nemzedékek óta használják a szuvas fogak megmentésére.

1997-től kezdve 7 éven át vizsgáltak 507, 8-12 éves portugál gyermeket, akik vagy amalgám, vagy gyanta alapú fogtömést kaptak. Rutin neurológiai vizsgálatokat végeztek rajtuk kétféle idegrendszeri jel után kutatva. A remegés jelenlétét is vizsgálták.

A hét év elteltével a két gyermekcsoport nem tért el egymástól a neurológiai tünetek és a remegés jelenlétének szempontjából. A kisebb tünetek az egészséges gyermekekhez hasonlóan az életkor előrehaladtával eltűntek.

"A tanulmányban használt amalgám-érték (7,7-1,7 személyenként) esetén a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a fogászati amalgámban használt higany nincs hatással az idegrendszer állapotára."

Forrás: Medipress


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend