Hirdetés
Ne legyen tartós a tartásprobléma!

Ne legyen tartós a tartásprobléma!

A lakosság 60-80 százaléka szenved derék- és hátfájástól. A „civilizált életmód”, ami a panaszokért felelőssé tehető, már az iskolás gyerekek többségére is jellemző! Sokat ülnek, keveset mozognak… Mit tehetünk a megelőzésért? Dr. Szentiványi Csilla reumatológust kérdeztük.

Hirdetés
Hirdetés

A gerincoszlop optimális kettős „S” görbülete és a porckorongok felelősek azért, hogy a testünk kellően alkalmazkodjon a rá ható hosszanti erőhatásokhoz. Ám a 6-7 éves kor után felgyorsuló növekedés miatt a test súlypontja áthelyeződik, és ebben az életszakaszban a gerincoszlop körüli izomzat még nem elég erős, a szalagok pedig túl lazák, így könnyen kialakul a rossz tartás.

Hogyan tartja magát?

Első lépésben „csupán” tartásgyengeségről, súlyosabb esetben hanyag tartásról beszélünk. A medence hátrabillen, fokozódik a háti domborulat, a fej, a vállak előre esnek. A mellkas általában lapos, a has előredomborodik, a lapockák közötti terület gyakran fájdalmas. A hosszú ideje fennálló vagy lassan kialakuló helytelen tartáshoz a gyermek hozzászokik, és nem érzi úgy, hogy korrigálnia kellene.

Tipp. Hat-hét éves korban a gyerekeknek még napi egy-két órát kellene futkosniuk, játszaniuk. Írassuk be valamilyen sportra a gyerekünket: ez az izomzatnak, a csontozatnak, az anyagcserének éppen olyan jót tesz, mint amennyire segíti a koordináció fejlődését.

Hogyan jár?

Ma átlagosan tízből nyolc gyermeknek lúdtalpa lesz. Az ízületi lazaság, a megbomlott erő- és teherviszonyok, valamint a nem megfelelő cipők is felelősek ebben.

Ne legyen tartós a tartásprobléma!

Tipp. Akkor jó a cipő, ha belül kissé megemeli a sarkat. Igaz, ez csak egy passzív eszköz. Aktív tornára is szükség lenne, hogy megerősödjön a lábfej és a lábszár. Az is jó láberősítő, ha a gyermek minél többet jár mezítláb természetes talajon, földön vagy füvön.

Hogyan ül?

Az iskola küszöbének átlépésével az oviban még izgő-mozgó gyerekek számára elkezdődik az ülő foglalkozások végeláthatatlan ideje. A gerincoszlopra ható terhelés szempontjából a legveszélyesebb forma után (hajlott gerinccel történő teheremelés) a sorban következő a széken ülés…

Ne legyen tartós a tartásprobléma!

Tipp. Egy jó ülőalkalmatosság nem olcsó, de ebbe igazán érdemes beruházni. Különösen, ha olyan széket veszünk, ami szó szerint együtt nő a gyerekkel, és még a gimnáziumi években is kiszolgálja őt. Az ilyen szék ülésmagassága és háttámlája is centiméterenként állítható. Fontos, hogy a gyerek talpa érjen le a földre. A háttámla az egész hátat tartsa meg. Az ülés legyen vízszintes, de az is jó, ha a fenék alá helyezett ékpárna kissé előredönti a medencét.

Mennyire nehéz az iskolatáska?

Csak olyan táska ajánlott, amit a gyermek a hátára vehet, hiszen így egyenletesen terheli a vállait és a gerincét. Szakértőnk véleménye szerint nem lenne szabad, hogy a kicsi a testsúlyánál 10 százaléknál nagyobb súlyt, azaz 2-3 kilónál többet cipeljen. Ezzel szemben egy átlagos, telepakolt iskolatáska 5-7 kilót is nyomhat, ami akár a testsúly egyharmadát is kiteszi. Jó lenne, ha már az órarend összeállításánál figyelembe vennék, hogy aznap milyen könyvekre lesz szükség, és ez milyen teherviseléssel jár.


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend