Hirdetés
Mit egyen a gyerek?

Mit egyen a gyerek?

A napi ötszöri - étkezés hozzájárul az egészség megőrzéséhez, és segítségével megelőzhetők az egyes, táplálkozással és életmóddal kapcsolatos betegségek is.

Hirdetés
Hirdetés

A gyermekek megfelelő étkeztetése szülőknek is kihívás, akik azon is törhetik a fejüket, mit készítsenek tízóraira a csemetéknek. A megfelelően összeállított étrend és a rendszeres - napi ötszöri - étkezés hozzájárul az egészség megőrzéséhez, és segítségével megelőzhetők az egyes, táplálkozással és életmóddal kapcsolatos betegségek is.

Fő a változatosság! A fehérjét, a zsírt, a szénhidrátot, a vitaminokat és az ásványi anyagokat csak kellően változatos, minél többféle élelmiszert tartalmazó étrenddel lehet biztosítani a fejlődő szervezet számára. Ügyeljünk tehát arra, hogy a tízórai egyaránt tartalmazzon gabonaféléket, tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt.

Rostban gazdag gabonák

Mit egyen a gyerek?A szendvicsek alapanyagaként érdemes olyan magasabb rosttartalmú termékeket felhasználnunk, mint a teljes kiőrlésű lisztből készült barna kenyér, Graham-kenyér vagy a különféle magvas péksütemények. Jó, ha tudjuk, hogy nem minden barna színű cipó egyforma táplálkozás-élettanilag. A jóval alacsonyabb rosttartalmú "színezett" kenyér állaga lazább és puhább, míg az igazié sokkal tömörebb és nehezebb.

A tízóraicsomagba készíthetünk más gabonából készült falatokat is: müzliszeletet, puffasztott termékeket és kekszeket.

Fehérje a tejtermékekben

Kefir, tej, sajt, túró, túrókrémek és joghurtok - sokféle kalciumot és fehérjét tartalmazó tejtermék szerepelhet a tízórai menüben. Érdemes arra odafigyelnünk, hogy ezek az élelmiszerek lehetőleg alacsonyabb zsírtartalmúak legyenek. Fontos szem előtt tartanunk azt is, hogy könnyebben romlanak, így mindenképp időben, valóban a tízórai szünetben kell elfogyasztani ezeket a termékeket.

Zöldség-gyümölcs mindenkor

A zöldségeket nemcsak szendvicsekbe szeletelhetjük, hanem salátaként vagy kisebb darabokra kockázva nassolnivalóként is bekészíthetjük. Ugyanez vonatkozik a gyümölcsökre is, amelyeket salátaként összevágva is csomagolhatunk a lurkónak.

Otthon készített finomságok

  • 1 szelet rozskenyér, margarin, 1 szelet sonka, 1 szelet óvári sajt, paprika. Energiatartalom: 279 kcal
  • 1 rozsos zsemle, körözött, paradicsom. Energiatartalom: 204 kcal
  • Vitaminsaláta sajtkockákkal: 50 g kukorica, 50 g fejes káposzta, 50 g sárgarépa, 50 g saláta, 50 g retek, 20 g óvári sajt, 10 g kefir és egy korpás kifli. Energiatartalom: 367 kcal

5 jó tanács

  1. A hasonló ízeket megunhatják a kicsik, törekedjünk ezért a változatosságra.

  2. Ha valamit nem szeret a gyermek, ne erőltessük bele még a tízórais csomagba se. Ha például nem kedveli a túrót, tegyünk helyette kefirt vagy sajtot.

  3. Figyeljünk oda az adagokra! A tízóraihoz éppen elég egy szendvics és egy kisebb adag gyümölcs.

  4. Ügyeljünk az ételek frissességére! Fontos, hogy a tejfélék és a húst tartalmazó szendvicsek a fogyasztásig ne romoljanak meg.

  5. A szendvicseket és a péksüteményeket csomagoljuk fóliába, majd ezt tegyük bele egy nejlonzacskóba, így nem száradnak ki

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend