Hirdetés
Miért hülyeség a Kocsis-féle iskolai drogteszt?

Miért hülyeség a Kocsis-féle iskolai drogteszt?

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete sem támogatja Kocsis Máté ötletét a kötelező iskolai drogtesztről. A kriminológus szerint ez a lépés csak menőbbé tenné a drogfogyasztást.

Hirdetés
Hirdetés

“A droghasználatot nem az ilyenekkel lehet visszaszorítani. Az a legfontosabb, hogy otthonról mit hoz magával valaki”. Ezt mondta a VS-nek a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, Székely Hajnalka a 12-18 éveseket is érintő drogszűrés tervéről. Szerinte egy ilyen eljárás biztosan nem érné el a célját, így értelmetlennek tartja a tömeges, kötelező jellegű drogtesztet.

Miért hülyeség a Kocsis-féle iskolai drogteszt?

Ritter Ildikó, az Országos Kriminológiai Intézet kutatója szerint azt mutatja Kocsis indítványa, hogy a Fidesz képviselőjének fogalma sincs róla, hogy gondolkodnak a drogról a fiatalok. Ritter is a korábban már megfogalmazott bírálatokkal ért egyet, melyek szerint az ötletgazdának fogalma sincs az aktuális drogpiaci trendekről, hiszen a laborvizsgálatokkal legfeljebb a marihuánát, amfetaminokat lehet kimutatni, a legelterjedtebb dizájnerdrogokat viszont nem. “A jogalkotó egyszerűen nem tud lépést tartani a jelenlegi folyamatokkal, de ennek biztosan nem a kötelező drogteszt a módja” – vélekedett. A kutató szerint ráadásul a magyar fiatalok körében semmivel nem nagyobb a fogyasztók aránya, mint az európai átlag, így ez nem indokolna ilyen drasztikus lépést.

„Ez a javaslat szörnyű, úgy ahogy van, aki ilyet kitalál, az nem látott még gyereket” – így reagált megkeresésünkre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, hozzátéve, „magával a céllal, hogy a drog kerüljön minél távolabb a fiataloktól, az iskoláktól”, egyetértenek.

Zacher Gábor toxikológus az InfoRádióban azt mondta, hogy Magyarországon 800 ezer alkohol és 20 ezer kábítószerfüggő él. A kábítószer-használat népegészségügyi veszélye az alkoholéhoz képest elenyésző. Hozzátette azt is, hogy a Kocsis-féle drogteszt érintettjeinek szűrése annyiba kerülne, mint a teljes magyar lakosság átfogó egészségügyi vizsgálata.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend