Hirdetés
Miért csak 1 évesen kezdünk el járni?

Miért csak 1 évesen kezdünk el járni?

Miért kell egy év egy gyermeknek, hogy járni kezdjen, míg az újszülött csikó szinte azonnal születés után lábra áll?

Hirdetés
Hirdetés

A szakemberek ezt az emberi mozgás fejlődésével magyarázták, ugyanis az emberi agy sokkal összetettebb, mivel a járás két lábon történik. Azonban most a svéd Lund Egyetem kutatói kimutatták, hogy az emberi járás az agyfejlődés hasonló stádiumában kezdődik, mint ami más emlősöknél tapasztalható, a kis rágcsálóktól az elefántig.

A PNAS folyóiratban közölt tanulmányban Martin Garwicz és Maria Christensson neurofiziológusok és Elia Psouni fejlődéspszichológus szembement a dogmákkal: összehasonlításukban a fogamzást, nem pedig a születést vették a motoros fejlődés kiinduló pontjának. Elképesztő hasonlóságokat írtak le az evolúció 100 millió éve alatt kialakult szárazföldi emlősfajokat illetően. Igaz, hogy ez emberek sokkal több agysejttel, és nagyobb aggyal rendelkeznek, azonban a járás szempontjából az emberi agy nagyon hasonló a működést mutat, mint a többi szárazföldi emlős.

"A többi emlős törzsfejlődésének elemzése alapján próbáltuk megjósolni, mikor kezd el járni egy embergyermek" - mondta Garwicz. - "Kimutattuk a különböző fajok közötti genetikai hasonlóságot. Lehet, hogy a hasonlóságok nem túl meglepőek, de azért a végtermék (pl. ember és patkány) elég különbözőek. Vizsgálataink igazolták, hogy a fejlődés minden fajnál építőkockákból áll össze, melyek egymással kölcsönhatásban vannak."

Miért csak 1 évesen kezdünk el járni?

A tanulmány e két nagyon távol álló faj mozgató idegrendszeri fejlődését vizsgálta. A hasonlóságok szembetűnőek voltak, ugyanis az egyes mérföldkövek között relatíve eltelt szinte megegyeztek. A munkacsoport jelenleg további 24 faj elemzését végzi, melyek között emberszabású majmok, rágcsálók, patás állatok és elefántok vannak.

Összefoglalva az eredményeket, a különböző fajok a különböző nagysága, agya, terhességi ideje, és az agy születési állapota ellenére a fiatal egyedek az agyfejlődésének ugyanazon pontján kezdik meg a járást.

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend