Hirdetés
Mértéktelen televíziózás gyermekkorban

Mértéktelen televíziózás gyermekkorban

Minél többet néz tévét egy kisgyermek, annál nagyobb valószínűséggel lesz rossz az iskolai teljesítménye, és egészségi állapota sem lesz megfelelő 10 éves korára - figyelmeztetnek a kutatók. Michigani és montreali egyetemeken 1300, tévén felnevelkedett kisgyermek bevonásával végeztek vizsgálatokat, és úgy találták, hogy minden egyes tévénézéssel eltöltött óra megteszi a maga negatív hatását. Megállapították azt is, hogy a gyorsételeket nagy mennyiségben fogyasztó gyermekek iskolai teljesítménye is rosszabb.

Hirdetés
Hirdetés

Brit szakértők véleménye szerint a szülők azt megengedhetik gyerekeiknek, hogy néhány színvonalas tévéműsort megnézzenek.

A Quebecben végzett követő vizsgálat során azt mérték fel, hogy milyen mértékben veszélyezteti a gyermekek fejlődését a tévénézés. Szüleik arra a kérdésre adtak választ, hogy a gyermekeik mennyi időt töltöttek tévé előtt 29, illetve 53 hónap alatt. A kétévesek átlagosan 9 órát tévéztek hetente, míg a négyévesek átlagban 15 órát töltöttek a képernyő előtt. De a kétévesek 11%-a, és a négyévesek 23%-a túllépte a napi ajánlott maximum 2 órát.

Amikor a gyerekeket tízéves korukban újra megvizsgálták, testtömeg-indexüket is megmérték, és tanáraikat arra kérték, értékeljék a gyerekek általános tanulmányi teljesítményét, viselkedését és egészségi állapotát.

Azok a kétévesek, akik az ajánlottnál többet néztek tévét, kevésbé vettek részt az osztály munkájában, és gyenge előmenetelt mutattak matematikából. A kutatók azt is megállapították, hogy ezeknél a gyerekeknél általános a fizikai aktivitás csökkenése, és az üdítőital-fogyasztásuk növekedése a testtömeg-indexükben is megmutatkozik.

Térjünk észhez!

Dr.Linda Pagani, a Montreali Egyetem munkatársa, és a fenti kutatások vezetője eredményeit az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szaklap hasábjain publikálta.

"A korai gyermekkor az agy fejlődésének és a viselkedés kialakulásának kritikus periódusa. Ha ebben az időszakban mértéktelenül tévézik egy gyermek, az a későbbiekben egészségtelen szokások kialakulásához vezethet. Józanul gondolkodva beláthatjuk, hogy a tévézés éppen azoktól a gazdagító és fejlesztő tevékenységektől veszi el az időt, amelyek elősegítenék a gyermek kognitív, viselkedési és motoros funkcióinak fejlődését, ha azokban aktívan részt venne." Hozzáteszi: "Noha arra számítottunk, hogy a korai tévénézés ártalmas hatásai már nem érvényesülnek hét és fél éves kor után, a csüggesztő tények azt mutatják, hogy a negatív következmények megmaradnak. A közegészségügyben végzett kutatásaink eredményei meggyőző érveket sorakoztatnak fel a kisgyermekek mértéktelen tévénézése ellen" - mondja dr. Pagani.

A brit Nemzeti Művelődésügyi Társaság kampányaival arra hívja fel a figyelmet, hogyan szabályozzuk a gyermekek tévézését. A szervezet szerint a két év alattiaknak is származhat haszna a tévénézésből, de a szülők dolga, hogy limitálják ennek időtartamát, és szorgalmazzák a közös beszélgetéseket az étkezések vagy a fürdetés ideje alatt is. Olvassanak sokat közösen és játsszanak szerepjátékokat! A szervezet szerint a színvonalas, életkornak megfelelő, oktató jellegű televíziózás a 2-5 éves gyerekek számára ajánlható.

Egy radikális vélemény:

Dr. Aric Sigman, a Brit Pszichológiai Társaság tagja saját kutatásaiban kihangsúlyozza a mértéktelenül tévéző fiatalokkal kapcsolatos aggályait. Elmondja: "Két alkalommal is előterjesztettem javaslataimat a kormányzatnak, hogy törvénnyel szabályozzák: adott életkorú gyerek mennyit tévézhessen, és ezt milyen életkorban kezdhesse meg. Javaslatomat radikálisnak és vitathatónak ítélték meg. Azonban egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy máshol a kormányzat és az egészségügyi szaktárca pontosan ezt teszi, amire nekünk is szükségünk lenne.

Egy másik tanulmány megerősíti annak szükségességét, hogy a mi társadalmunknak is be kéne látnia végre: a gyermekek képernyő előtt eltöltött ideje nem csak jó vagy rossz nevelés kérdése, hanem pártoktól független, elsődleges fontosságú egészségügyi kérdés is egyben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend