Hirdetés
Mérni kell a gyerekek vérnyomását is!

Mérni kell a gyerekek vérnyomását is!

A magas vérnyomás nemcsak a felnőttek betegsége, hanem már gyermekkorban is elkezdődhet. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy 3 éves kortól minden gyerek vérnyomását mérjék, hiszen ez nem fájdalmas és ismételhető, viszont létfontosságú információkat adhat az egészség későbbi alakulására vonatkozólag is.

Hirdetés
Hirdetés

A világ egyik legelismertebb gyermekgyógyászati folyóirata, a Pediatrics közölte David C. Kaelber és Frieda Pickett tanulmányát a gyerekkori vérnyomásmérés fontosságáról. Az amerikai gyermekgyógyászok átnézték a kérdés szakirodalmát és tanulmányozták a gyerekek vérnyomásának alakulását növekedésük során.

Az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia és az Amerikai Szív Szövetség közös állásfoglalása már eddig is ajánlotta 3 éves kortól a vérnyomás megmérését minden alkalommal, amikor a gyerek bármilyen okból egészségügyi ellátásra szorul. Ez tehát azt jelenti, hogy egy amerikai gyereknek akkor is megmérik a vérnyomását, ha elmegy fogszabályozásra vagy megnézik a manduláját.

A vérnyomás azonban gyerekkorban folyamatosan változik. Növekedés közben fokozatosan emelkedik és serdülő korban eléri a felnőttek vérnyomásszintjét. Az is kiderült, hogy a gyerekek vérnyomása rendkívül ingadozó, a fiúk és lányok vérnyomása között is van különbség és erősen változhat, ha a gyerek fájdalmat érez, vagy bármitől is fél.

Sok egészséges és beteg gyermek adataiból a gyerekgyógyászok nagy táblázatokat készítettek, amelyekben a gyermekek átlagos vérnyomása, kortól, nemtől és testmagasságtól, sőt súlytól függően szerepelt.

Mérni kell a gyerekek vérnyomását is!

A kutatók szerint a doktor vagy a védőnő a vérnyomást gyakran nem is méri, ha valami más gond miatt viszik a gyereket a rendelőbe. Számításaik szerint a magas vérnyomás ezért a kicsiknél 75 százalékban nem derül ki időben, pedig ma már közismert, hogy az emelkedett vérnyomású gyerekből sokszor lesz szívbeteg felnőtt.

Forrás: kf ksb / MTI

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend