Hirdetés
Mennyi édességet ehet a pici?

Mennyi édességet ehet a pici?

A kicsik csaknem 70 százaléka naponta legalább két alkalommal kap valamilyen cukrozott élelmiszert. A megdöbbentő adatok ismeretében nem csoda, hogy hazánkban évről évre nő a kettes típusú cukorbetegek és a túlsúlyos gyermekek száma.

Hirdetés
Hirdetés

A nemzetközi ajánlások szerint a három év alatti kisgyerekek étrendje napi 188 gramm szénhidrátot tartalmazhat, ebből pedig mintegy 32 gramm lehet finomított cukor. Ha a gyerek már pici korában úgy táplálkozik, mint a szülei, akkor sajnos nagy valószínűséggel egészségtelen felnőtt válik belőle, hiszen nem olyan arányban viszi be a tápanyagokat, mint ahogyan azt a szervezete igényelné. Ebben a korban alakul ki a picik ízlése és táplálkozási szokása, ezért nagyon fontos, hogy már hároméves koruk előtt figyeljünk oda a cukorfogyasztásra.

Édes vonzalom

Az édes ízt persze mindenki szereti - pedig nem így születünk. A tévhittel ellentétben például az anyatej sem édes, hanem inkább kesernyés, de legalábbis semleges ízű. Jó alap ahhoz is, hogy a baba fenntartások nélkül fogadjon el bármilyen ízt a jövőben.

Mennyi édességet ehet a pici?

Az édes ízt később szeretjük meg. Az ízlelésnél egyszerű dolgunk van: az édes íz érzékelésére alkalmas ízlelőbimbók a nyelvünk elején helyezkednek el. Magyarországon ráadásul elterjedt szokás, hogy a hozzátáplálást édes gyümölcsökkel kezdjük. A rokonok is előszeretettel hoznak valamilyen édességet ajándékba. A desszertet mi, felnőttek is gyakran jutalomként kezeljük, a legértékesebb falatnak tartjuk. Ezeken a szokásokon könnyen változtathatunk. Kezdjük azzal, hogy mi magunk készítjük a család egészséges desszertjeit!

Zabpelyhes keksz

  • 15 dkg puha vaj; 6 dkg barna cukor vagy gyümölcscukor (fruktóz)
  • 6 dkg cukornak megfelelő méz
  • 1 tojás
  • 15 dkg zabpehely
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 10 dkg tejcsokoládé, apróra vágva (elhagyható)

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és sütőpapírt terítünk egy nagy tepsire. Egy nagyobb tálba kimérjük a zabpelyhet, rá a lisztet, majd jöhet egy kis szódabikarbóna, egy csipet só és ízesítésnek egy kis fahéj is. A vajat robotgéppel habosra keverjük a cukorral és a mézzel, majd hozzádolgozzuk a tojást. A csokit felaprítjuk és a lisztes keverékhez szórjuk. Hozzáadjuk a cukros-tojásos keveréket, és az egészet fakanállal jól összedolgozzuk. A tésztából diónyi adagokat teszünk egymás mellé 5 centire az előkészített tepsire, majd ezeket nedves ujjal kicsit ellapítjuk. (Egy tepsire a fél adag fér rá.) A zabpelyhes tallérokat 10–12 perc alatt megsütjük. Amikor készen vannak, még puhák, de ahogy kihűlnek, megszilárdulnak és ropogósak lesznek. 30 tallér lesz belőle.





Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend