Melegszendvics éhes kamaszoknak - Egészségséf

Melegszendvics éhes kamaszoknak - Egészségséf

Nem is gondolnánk, mennyit tudnak enni a kiskamaszok, főleg ha fiúk. Nehéz megtalálni az egyensúlyt, hogy jól is lakassuk őket, de az egészséges táplálkozást is szem előtt tartsuk. Én kenyérféléket vacsorára már nem nagyon szeretek készíteni a gyereknek sem, inkább, főzelék, saláta, párolt zöldség, sült hússal kerül az asztalra – sajnos nálunk nagyon igényli a meleget este is -, viszont néha elkerülhetetlen a szendvics. Ilyenkor szoktam bevetni Édesanyámtól tanult meleg szendvics krémet, ami akár több napig is eláll.

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók:

  • fejenként 2 szelet rozskenyér
  • 30 dkg párizsi vagy sonka ledarálva
  • 25 dkg reszelt sajt
  • 3 db főtt tojás
  • tejföl
  • só, bors

Melegszendvics éhes kamaszoknak - Egészségséf

A kenyeret először kenyérpirítóban megpirítjuk. Így elkerüljük, hogy a sütőben az alja bevizesedjen. A krémhez ledaráljuk a párizsit vagy sonkát, hozzáadjuk a sajtot, az aprított tojást, végül annyi tejfölt, hogy kenhető legyen a massza. Sózzuk, borsozzuk. A megpirított kenyereket vastagon megkenjük, és 200 fokra előmelegített sütőbe kb. 10-12 percre betesszük. Sok zöldséggel, paradicsommal tálaljuk.

Tipp! Párizsi vagy sonka helyett használhatunk májkrémet is. Illetve, ha előző napról megmaradt főtt füstölt sonka, vagy bármilyen főtt, sült hús, azt is felhasználhatjuk. Bármivel ízesíthetjük még, amit szeretünk, pl. mustár.

Jó tudni! Akinek figyelnie kell rá, használjon szénhidrát csökkentett kenyeret, 12 %-os tejfölt vagy joghurtot, zsírszegény sajtot. Az ízeket nem fogja lényegesen megváltoztatni.

Tápérték (100 g):

 

Tojás

Tejföl 12, 5-os

Szeletelt kenyér

szénhidrát csökkentett

Gépsonka

Cheddar

Energia

143 kcal

132 kcal

207 kcal

157 kcal

282 kcal

Fehérje

12,6 g

3,0 g

106 g

22,6 g

27,2 g

Zsír

9,5 g

12,0 g

3,4 g

7,1 g

18,3 g

Szénhidrát

1,8 g

3,4 g

33,4 g

0,4 g

2 g

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek