Melegszendvics éhes kamaszoknak - Egészségséf
Nem is gondolnánk, mennyit tudnak enni a kiskamaszok, főleg ha fiúk. Nehéz megtalálni az egyensúlyt, hogy jól is lakassuk őket, de az egészséges táplálkozást is szem előtt tartsuk. Én kenyérféléket vacsorára már nem nagyon szeretek készíteni a gyereknek sem, inkább, főzelék, saláta, párolt zöldség, sült hússal kerül az asztalra – sajnos nálunk nagyon igényli a meleget este is -, viszont néha elkerülhetetlen a szendvics. Ilyenkor szoktam bevetni Édesanyámtól tanult meleg szendvics krémet, ami akár több napig is eláll.
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
- fejenként 2 szelet rozskenyér
- 30 dkg párizsi vagy sonka ledarálva
- 25 dkg reszelt sajt
- 3 db főtt tojás
- tejföl
- só, bors
A kenyeret először kenyérpirítóban megpirítjuk. Így elkerüljük, hogy a sütőben az alja bevizesedjen. A krémhez ledaráljuk a párizsit vagy sonkát, hozzáadjuk a sajtot, az aprított tojást, végül annyi tejfölt, hogy kenhető legyen a massza. Sózzuk, borsozzuk. A megpirított kenyereket vastagon megkenjük, és 200 fokra előmelegített sütőbe kb. 10-12 percre betesszük. Sok zöldséggel, paradicsommal tálaljuk.
Tipp! Párizsi vagy sonka helyett használhatunk májkrémet is. Illetve, ha előző napról megmaradt főtt füstölt sonka, vagy bármilyen főtt, sült hús, azt is felhasználhatjuk. Bármivel ízesíthetjük még, amit szeretünk, pl. mustár.
Jó tudni! Akinek figyelnie kell rá, használjon szénhidrát csökkentett kenyeret, 12 %-os tejfölt vagy joghurtot, zsírszegény sajtot. Az ízeket nem fogja lényegesen megváltoztatni.
Tápérték (100 g):
|
Tojás |
Tejföl 12, 5-os |
Szeletelt kenyér szénhidrát csökkentett |
Gépsonka |
Cheddar |
Energia |
143 kcal |
132 kcal |
207 kcal |
157 kcal |
282 kcal |
Fehérje |
12,6 g |
3,0 g |
106 g |
22,6 g |
27,2 g |
Zsír |
9,5 g |
12,0 g |
3,4 g |
7,1 g |
18,3 g |
Szénhidrát |
1,8 g |
3,4 g |
33,4 g |
0,4 g |
2 g |