Hirdetés
Megelőzhető mozgásszervi megbetegedések

Megelőzhető mozgásszervi megbetegedések

A mozgásszervrendszer fejlődésével gyermekeinket folyamatosan veszélyeztetik a korosztályra jellemző elváltozások, melyeknek megvannak a jellegzetes betegségei, illetve a betegséget vagy elváltozást előidéző vagy fokozó tényezők. A legtöbb probléma azonban megelőzhető, ha tudjuk, hogy mire is kell figyelnünk.

Hirdetés
Hirdetés
A gyermekek már csecsemőkorban részt vesznek mozgásszervi szűrővizsgálaton, hiszen csak így észlelhetők jó időben a korra jellemző  elváltozások, mint például a csípőízületek kötöttsége, fejletlensége, a csípőficam, a lábdeformitás, fejtartás-hiba, vagy izomtónus-zavar. Ha a különböző születési rendellenességek kezelését időben elkezdjük, elkerülhető, hogy felnőttkorban maradandó elváltozásokkal kelljen élnie a gyermeknek.

A korai kezelések célja, hogy az ízületek optimális helyzetbe kerülhessenek, még mielőtt a baba járni kezd. Egyes esetekben az ideális helyzet kialakításához szükség lehet külső rögzítő  használatára (például terpeszbetétre). Ez gyakran ébreszt aggodalmat a  szülőkben, de a baba számára semmilyen fájdalommal, vagy egyéb káros hatással nem jár. Ha egy-egy elváltozás esetében mégis műtéti beavatkozásra van szükség, azt is célszerű minél hamarabb elvégezni. Jónéhány problémára akkor derül fény, amikor a gyermek járni kezd. A  végtagok ferdülése, az "O", vagy "X" láb ritkán igényel beavatkozást, a  panaszok nagy része elmúlik, ahogy a gyermek idősebb lesz.

Az elváltozások kezelhetőek az izomzat megerősítésével: sportolással, vagy gyógytornával. A három és négy éves korosztályban igen gyakoriak a lábelváltozások. A szülők ilyenkor sokszor feleslegesen aggódnak, hiszen az ebben a korban észlelt helyzet a növekedéssel, a testi éréssel változhat. Enyhébb esetekben a leghatásosabb, ha gyermekünk gyakran sétál mezítláb egyenetlen talajon, amellyel megerősítheti a talpi izmokat, így annak boltozata fokozatosan eléri megfelelő alakját. Fontos a jó minőségű lábbeli, a stabil cipő használata. Ha az elváltozás olyan, szóba jöhet speciális cipő, vagy lúdtalpbetét használata.

Megelőzhető mozgásszervi megbetegedések

Kisiskolás korban a leggyakrabban előforduló elváltozás a gerincferdülés. A problémát általában a hirtelen hossznövekedés okozza, melyet nem követ magától a tartóizomzat erősödése. Gyakori ok a mozgásszegény életforma, de lehet akár a nem megfelelően kiválasztott iskolatáska. Mindenképp hátitáska viselése javasolt a divatos oldaltáskák helyett, hiszen ez egyenletes terhelést jelent a hát számára, valamint az iskolai ülésrend gyakori változtatásával is elkerülhető a gerincoszlop egyirányú terhelése. A betegség mértékének megítéléséhez fontos a röntgenvizsgálat, majd utánkövetés és a gyermek gondozásba vétele. Kezelésére úszás, gyógytorna, súlyosabb esetben fűző használata is felmerülhet.

Serdülőkorban a hirtelen növekedés és a hanyag testtartás az egyik fő probléma. Ha az izomzat kellően fejlett, akkor ebben az életkorban könnyebben kivédhetjük az esetleges elváltozásokat. A legjobb megoldás, ha gyermekünk már kiskortól kezdődően rendszeresen sportol, így serdülőkorára megfelelő állóképességgel fog rendelkezni.

Vannak olyan ortopédiai esetek, amelyek súlyosságukból adódóan műtéti beavatkozást igényelnek. Célszerű tehát, ha minden esetben felkeressük a szakorvost, aki tájékoztat minket a megfelelő kezelési módokról.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend