Hirdetés
Már a magzatnak is számít a jó levegő!

Már a magzatnak is számít a jó levegő!

Hosszú séta egy jó levegőjű, vidéki környezetben? Nincs is ennél jobb hatással semmi a szervezetünkre! Éljünk hát vele, különösen áldott állapotban!

Hirdetés
Hirdetés

A kellemes, tiszta levegő felpezsdíti szervezetünket, segíti az endorfinok felszabadulását, mely a jó közérzethez kell. A friss levegő beszívása megdolgoztatja a tüdőnket, és több oxigénhez juttatja a csecsemőt is. Talán nem is gondolnánk, milyen fontos a minél több friss levegőn töltött idő áldott állapotban is, pedig tapasztalatok szerint azok a terhes nők, akik az nagyvárosokban élnek, általában kisebb súlyú babát hoznak világra, mint vidéken, tisztább környezetben élő szülő társaik.

Nyilvánvaló persze, hogy minél több a zöld, a növény, a fák a környezetünkben, annál egészségesebb lehet a levegő is. ,,A levegőszennyezettsége rossz hatással van a tüdőnkre, ezért, különösen, ha áldott állapotban vagyunk, igyekezzünk olyan helyekre elmenni, és ott sokat tartózkodni, ahol több a növényzet!" - ajánlja Barbara MacKinnon New Brunswick-i szakértő.

,,Ha nem megoldható, hogy hosszabb időt töltsünk a belvároson kívül, akkor keressünk fel zöld parkokat, játszótereket, vagy akár egy békés temetőt! Minden lépéssel, amelyet a közlekedés csomópontjaitól távolabb teszünk, közelebb kerülünk az egészséghez. Egyáltalán nem hasonlítható ahhoz, amikor az utcákon sétálgatunk, legfeljebb annyiban, hogy akkor is mozgunk."

Jóga légzés

Amikor légzésünkre koncentrálunk, az egész testünk relaxál, s a reggeli rosszulléteket is el lehet vele kerülni. A halifax-i jóga szakértő, Jolene D. Entrement tanácsa szerint, próbáljuk ki, a jógából ismert hasi légzést! A terhesség előrehaladtával egyre több oxigént kell belélegezni és egyre több szén-dioxidot kilélegezni.

Üljünk le kényelmes törökülésbe, egyik lábunkat helyezzük a másik elé! Kulcsoljuk össze a kezeinket, helyezzük az állunk alá úgy, hogy könyökünk lefelé mutasson! A levegőt lassan szívjuk be, közben a könyökünket emeljük a fülünk fölé, majd lassan fújjuk ki a levegőt!

Vegyünk újra levegőt úgy, hogy a fejünket előre hajtjuk, majd ismét fújjuk ki a levegőt, közben könyökünket a kiindulási helyzetbe engedjük vissza! Ez kiváló alkalom arra is, hogy kapcsolatot teremtsünk a bennünk növekvő kis élettel. Jó tanács: a baba születése után is remek módszer a hasi légzés arra, hogy ismét jó formába hozzuk a hasunkat.

Ne szennyezzük a benti levegőt!

Napjaik nagy részét sokan zárt helyiségekben töltik, s ez nem feltétlenül tesz jót. Ha gyermeket várunk, különösen nagy szükség van a friss levegőre, ezért gondoskodjunk otthonunkban vagy munkahelyünkön is a megfelelő levegő-áramlásról!

Az embriót fejlődése minden szakaszában érzékenyen érinti, ha mérgező anyagoknak van kitéve. Kerüljük el az illékony vegyületek belélegzését, melyek a legtöbb háztartási eszközből származnak. Igyekezzünk a béltérben fellelhető ilyen anyagok hatását minimalizálni, például a tisztítószerekét, rovarirtó- vagy növényvédő szerekét! Párologtassunk!

Ha fával fűthető kályhánk van, ha megtehetjük, ellenőriztessük, ugyanis rákkeltő anyag van a füstjében! Bármi, amit beltérben égetünk el, növeli a szén-dioxid szintet a levegőben, ezáltal kevesebb oxigénhez jut a kismama és a baba is! Továbbá, talán mondani sem kell: a dohányosokat kérjük meg, hogy beltérben ne gyújtsanak rá!

Használjunk illóolajakat!

,,Nem minden illóolajat javasolnak a szakemberek terhesség idejére, de van, amely kifejezetten segít megnyugodni, relaxálni ilyenkor is" - tanácsolja az aromterápiával foglalkozó Anne Deleume Poirier. A bergamot, mandarin vagy neroli olaj például, melyek citrus növényekből származnak, stresszűző és relaxáló hatással vannak a szervezetre.

Csepegtessünk belőlük 5-10 cseppet a fürdővízbe, vagy keverjük a tusfürdőnkhöz, szappanunkhoz! Vízzel keverve egy permetezőbe is beletehetjük, majd körbepermetezhetjük vele a helyiséget.

Ügyeljünk arra is, hogy számos, illatosított tusfürdő, szappan tartalmaz kémiai vegyületeket a természetes olajokkal szemben, melyeket ebben az időszakban jobb, ha mellőzünk!

Asztma

Az asztmásoknak azonban nem kell aggódniuk, hogy légzést segítő gyógyszereik károsíthatják a magzatot. Éppen ellenkezőleg, a nem kezelt asztma nagyobb gondot okozhat: koraszülés, alacsony születési súly, császármetszés, terhességi preeclampsia lehet a következménye. A legcélszerűbb tehát, ha az asztmás kismama ugyanúgy folytatja saját kezelését, mint a terhesség előtt.

A Medikids Gyermekgyógyászati Központ azért nyitotta meg kapuit, hogy olyan segítséget nyújtson, amely révén a beteg gyermek és családja is biztonságban érezheti magát. A szülő megoldást kaphatna gyermek problémáira és megfelelő válaszokat kérdéseire.

A Medikids csapatára az év mind a 365 napján számíthat. Ha a betegség súlyos, vagy a gyerek állapotát úgy ítélik meg szülei, hogy nem tud a rendelőbe elmenni, vagy nem tudják elvinni az orvoshoz, ki is hívhatják őket. A központ munkatársai hétfőtől péntekig reggel 8 és este 20 óra között, szombaton reggel 8 és délután 16 óra között várják hívását a +36-1-786-1652 -es telefonszámon, vagy hagyjon üzenetet online.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend