Hirdetés
Már a génekben az anyatej

Már a génekben az anyatej

A University of Illinois kutatói összehasonlították az anyatejjel táplált és tápszerrel táplált csecsemők fejlődését a bélrendszerükben aktiválódó gének meghatározásával - a különbségek nagyok. "Annak ellenére, hogy a kutatók igyekeznek az anyatejjel szinte azonos tápszert fejleszteni, több száz gén kifejeződése különbözik a két csoportban" - nyilatkozta Sharon Donovan professzor.

Hirdetés
Hirdetés

A testsúlygyarapodás és hasonló fejlődés ellenére az anyatej immunanyagokat is tartalmaz, mely véd a betegségektől. A szájon át való táplálás hatására az újszülött bélrendszere változásokon esik át. Az anyatejre illetve tápszerre adott válasz különbözik, az anyatej bioaktív komponensei meghatározóak ebben a változásban. Nem tudjuk, hogyan véd az anyatej a betegségektől és hogyan befolyásolja a bélrendszer fejlődését. A különbségeket megértve lehetőség lesz az anyatejhez még jobban hasonlító tápszer gyártására.

Már a génekben az anyatej

A kutatók remélik, hogy kifejlesztenek egy jelölő gént vagy géncsoportot, amelyet biomarkernek használhatnak az anyatejjel táplált gyerekek számára. A legnagyobb különbség a bélrendszer fejlődését szabályozó és az immunvédekezést befolyásoló alapető génekben volt. Donovan egy új eljárást használ, a bélrendszer egyes génjeinek expresszióját (kifejeződését) vizsgálta 22 egészséges újszülöttben - közülük 12-t anyatejjel, míg 10-et tápszerrel tápláltak. A csecsemők székletével távozó bélsejtek génexpresszióját hasonlították össze. Az édesanyák csecsemőjüktől székletmintát gyűjtöttek egy, kettő és három hónapos korukban.

A bélsejtek 3 naponta megújulnak- miliárdnyi új sejt képződik, ellátja szerepét, majd leválik a bélfalról. "Az újszülöttnek gyorsan kell alkalmazkodnia a köldökzsinóron át történő táplálásról a szájon át való táplálkozáshoz és emésztéshez. Megkezdődik a baktériumok megtelepedése a bélrendszerben, a kórokozókat fel kell ismerni és küzdeni kell ellenük. A táplálék idegen fehérjéit is azonosítani kell, de ezekre szükség van, nem kell ellenük immunválaszt kialakítani. Ha valami félresikerül az első lépéseknél, az újszülöttben ételallergiák, irritábilis bél szindróma vagy éppen asztma alakulhat ki. Nagyon fontos a gyakori mintavétel a fejlődésnek ezen a korai időszakában.

Donovan a baktériumok különbözőségét is szeretné megismerni a két csoportban, amit ez a technika szintén lehetővé tesz - teljes a kép a táplálás módjából kiindulva - a baktériumokon át az aktiválódó génekig. Az eredmények fontosak lehetnek a klinikai gyakorlatban, mivel az anyatejjel tápláltak között a leggyakoribb aktiválódó génnek az oxigénhiányra adott sejtválaszban van szerepe. Az oxigénhiány az elsődleges oka a NEC (necrotizáló enterrocolitis, a bélfal pusztulásával járó vastagbélgyulladás) kialakulásának, amely vezető kórkép a koraszülöttosztályokon. Az USA-ban évente 2500 új eset van, 26 százalékos halálozással.

Forrás: Medipress

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend