Hirdetés

Korai alvás

Azok a gyermekek, akiknek alvásideje főleg az éjszakai órákra tehető, jobban teljesítenek, mint azok, akik nem alszanak eleget éjszaka. 60 kanadai egy-másfél és kétéves gyermek vizsgálata során kiderült, hogy az alvás befolyásolja az impulzuskontrollt, a végrehajtó képességet és a gondolkodás rugalmasságát.

Hirdetés
Hirdetés

A gyermekek szülei egy illetve másfál éves gyermekeikről naplót vezettek, három napon át feljegyezték a napközbeni alvások időpontját, és az éjszakai ébredéseket. Ezt követően megvizsgálták a gyerekek teljesítményét másfél és két éves korukban. Azok a gyermekek, akik főleg éjszaka aludtak, jobban teljesítettek, főleg az impulzuskontrolljuk volt sokkal jobb. A gyermekek általános kognitív képességei közötti különbségek akkor is megmaradtak, ha a szülők iskolázottságából és jövedelemviszonyaiból adodó különbségeket kiegyenlítették. Az, hogy hányszor ébredtek fel, illetve, hogy összességében mennyit aludtak éjszaka nem befolyásolta a gyermekek eredményeit.

A cselekvőképesség leggyorsabban 1 és 6 éves kor között fejlődik, ám még mindig keveset tudunk az egyes gyermekek teljesítménye közötti különbségek okáról, az egyes képességek elsajátításáról. "A gyermekek alvása az agy fejlődése révén meghatározza a kognitív funkciókat, melyek főleg az első két életév során fejlődnek nagyon gyorsan" magyarázza Annie Bernier, a University of Montreal pszihológia professzora. "A megfelelő éjszakai alvás kialakulása gyermekkorban egy láncreakciót indít, mely az idegrendszeri hatása révén befolyásolja a későbbi végrehajtóképességet. A korábbi vizsgálatok során iskoláskorú gyermekeket vizsgáltak, azok is azt igazolták, hogy az alvás befolyásolja az agy fejlődését, elsősorban a homloklebeny elülső része ( prefrontalis cortex) által befolyásolt fejlett kognitív funkciókat." - magyarázta a szakember.

A vizsgálatokat a University of Montreal és a University of Minnesota kutatói végezték, eredményeiket a Child Development című szaklap november/decemberi számában közölték le.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend