Hirdetés
Kiderült, miért esznek a gyerekek annyi édességet

Kiderült, miért esznek a gyerekek annyi édességet

Német kutatók vizsgálata szerint a gyerekek sokkal nagyobb cukortartalmú ételeket éreznek édesnek, mint a felnőttek.

Hirdetés
Hirdetés

Négyszáz, három és nyolc év közötti gyermek részvételével végzett kísérlet kimutatta, hogy a gyerekek csak literenként 8,6 gramm cukortartalomtól éreztek édesnek egy élelmiszert - ez egy átlagos limonádé értékének felel meg.

Ezzel szemben a felnőttek már messze alacsonyabb cukorkoncentráció esetén is észlelték az édes ízt - derült ki a német TTZ Bremerhaven technológiai centrum vizsgálatából, amelyről a Der Standard című osztrák lap online változata számol be.

A gyerekek esetén az ízérzékenység a kor előrehaladásával fokozódott. Az úgynevezett ingerküszöb különösen a nyolcadik életév és a felnőttkor között csökken. Az okok azonban nem szervi eredetűek, hiszen ebben a korban már teljesen kialakultak az ízérzékelés szervei és azok idegi összeköttetései.

A kísérlet eredménye arra utal, hogy az ízfelismerés tanulási folyamata nyolcéves korban még nem záródik le. A gyerekeknek elsősorban még hiányoznak az összehasonlítási alapok ahhoz, hogy egy új ízt besorolhassanak. Az új ismeretek alapján a kutatók olyan programokat kívánnak kifejleszteni, amelyek segítik a kiegyensúlyozott táplálkozást.

Forrás: Inforadio.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend