Hirdetés
Kávé okozza a gyerekkori leukémiát?

Kávé okozza a gyerekkori leukémiát?

Az állapotos nők kávéfogyasztása és a gyermekkori leukémia közötti lehetséges összefüggést vizsgálják brit kutatók, attól tartanak ugyanis, hogy a koffein károsíthatja a magzat DNS-ét, így nagyobb eséllyel alakul ki a betegség.

Hirdetés
Hirdetés

Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a koffein változást idézhet elő a DNS-ben, s ennek következtében a sejtek ellenállóbbá válnak a sugárkezelésnek. Ezt a módosulást felfedezték a leukémiás gyerekek vérsejtjeiben is - a kutatók pedig megállapították, hogy a folyamat a méhben játszódik le, csak még senki nem tudja pontosan, mi okozza.

Arra ugyan nincs bizonyíték, hogy kapcsolat lenne a rák kialakulása és a koffein között, de kétszer kettő mindenképpen négy: a koffein előidézhet ilyen változást, a változás pedig kimutatható a leukémiás betegeknél. A kézenfekvő kérdés az, hogy a koffein valamilyen módon érzékennyé teszi-e a sejteket, vagy növeli-e a leukémia kialakulásának kockázatát - nyilatkozta a kutatást vezető Marcus Cooke, a Leicesteri Egyetem munkatársa.

Nagy-Britanniában évente hétezer leukémiás megbetegedést diagnosztizálnak, és minden tizedik esetben gyereknél. A leukémia a leggyakoribb gyerekkori rákbetegség, ez teszi ki az összes eset 35 százalékát.

A gyerekkori leukémia kialakulásának nem találták meg az egyértelmű okát, feltételezések szerint két, a magzatot ért hatás okozhatja: sugárzás, illetve szokatlan immunválasz egy gyakori fertőzésre. Ám egyik magyarázatra sincs egyértelmű és megdönthetetlen bizonyíték.

A brit kutatók egy éven keresztül vizsgálnak majd 1340 állapotos nőt. DNS-vizsgálatokat végeznek majd a magzatokon, és az eredményeket összevetik az anyák által fogyasztott koffein mennyiségével.

Ezután azt vizsgálják, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél kimutatható a koffein okozta DNS-változás, kialakul-e a leukémia - a kutatásnak ez a szakasza három évig tart majd.

Forrás: Inforadio.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend