Hirdetés
Karácsonyi veszélyek a lakásban

Karácsonyi veszélyek a lakásban

Az ünnepekre gondolva, legtöbbünknek a családi együttlétek, a közös étkezések, a pihenés és a sok játék jut eszünkbe. Senki nem gondol előre arra, hogy az ünnepeket az orvosoknál, vagy épp a kórházban tölti a gyerekkel.

Hirdetés
Hirdetés

Légúti idegentest, avagy játék a légcsőben

„Félrenyelés esetén a teendők nagyban függnek a lenyelt tárgy méretétől. A teljes légúti elzáródást okozó idegen testek életveszélyesek, és minden esetben azonnali, határozott, hathatós beavatkozást igényelnek.” Ha a gyerek hangosan sír, köhög, és a köhögések között képes belélegezni, akkor további köhögésre kell bíztatni, mert jó esély van arra, hogy a tárgy magától elmozdul helyéről.

Karácsonyi veszélyek a lakásban

Amennyiben a gyermek nem kap levegőt, de még eszméleténél van, először mérjünk 5 ütést a hátára, a lapockái közé. Ha ez nem eredményes, a csecsemőnél 5 mellkasi lökés, az 1 évnél idősebb gyereknél 5 hasi lökés következik. Ilyenkor gyerek a háta mögül öleljük át a törzsét.

Egyik kezünket formáljuk ökölbe, helyezzük a köldök magasságába, másik kezünkkel kulcsoljuk át a jobb csuklónkat és egy magunk felé és fölfelé irányuló hirtelen mozdulattal nyomjuk fel a rekeszt. A mellkasban létrejövő nyomásemelkedés mozdíthatja ki az idegentestet. A súlyos eseteknél mihamarabb mentőt is kell hívni.

Forrázás, égés

A nagy sütés-főzés közben gyakran előfordul, hogy a gyerkőc magára borítja a forró lábast a konyhában. De a fenyőfán égő gyertya vagy csillagszóró is felkelti érdeklődésüket, amiből könnyen adódhatnak kisebb égési sérülések. „Azt mindenki tudja, hogy az égést, forrázást hűteni kell, de egyáltalán nem mindegy, hogyan” - mondja dr. Krivácsy Péter, a „Gyermekkori vészhelyzetek - S.O.S. megoldások” könyv szerzője

„Három alapszabály van ilyen esetben. Az első, hogy az égést csak lokálisan szabad kezelni, azaz semmiképp nem az egész gyereket kell hűteni, csakis, az égést és környékét. A maximum bőrfelület, amit hűthetünk, húsz százaléknyi lehet, ellenkező esetben ugyanis fennáll a kihűlés veszélye.

A második szabály, hogy a víz hőfoka 13-15 Celsius legyen, tehát ne jéghideg vízzel, pláne ne jéggel hűtsünk. Harmadik szabály: kisebb égést 10-15 percig lehet hűteni, de nagyobb kiterjedésűt csak 1-2 percig.” A bőr sérülésének mélysége szerint megkülönböztetünk első-, másod- és harmadfokú égést. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy nem csak könnyű, felületi sérülésről van szó, vagy az égés nagyobb bőrfelületet érint, a bőr hűtése közben hívjuk a mentőt.

Ismerkedés a háztartási tisztítószerekkel

A karácsony előtti nagytakarításba sokszor annyira belemerülnek a szülők, hogy elől hagyják a nyitott tisztítószeres flakonokat. Ilyenkor pedig elég egyetlen óvatlan pillanat, és a kíváncsi csemete máris magára önti, vagy még rosszabb esetben megkóstolja az üveg tartalmát. A vegyszerek akár súlyos károsodásokat okozhat a gyereknek.

Mi ilyenkor a teendő?

Ha a bőrre kerül az anyag, 15-20 percig tartsuk a szóban forgó bőrterületet tiszta víz alá. Ha a szembe került, akkor tiszta vízzel öblítsük ki a szemet. Amennyiben a vegyszert le is nyeli a gyerkőc, fontos, hogy semmiképp ne hánytassuk, mert akkor még egyszer végigmarná a nyelőcsövet.

E helyett itassunk a gyerekkel tiszta vizet, a lényeg, hogy próbáljunk meg vele lassan, de minél több vizet megitatni. Eközben mérjük fel, hogy mit ivott, és vajon milyen mennyiségben, majd hívjuk fel a mentőszolgálatot vagy az ügyeletes kórházat, és konzultáljunk velük a teendőkről.

„Fontos leszögezni, hogy az otthoni súlyos balesetek karácsony táján sem gyakoriabbak, mint az év bármely más szakában, de ilyenkor talán különösen rosszul érinti ez a családokat. Ezért kell résen lennünk, és megpróbálni megelőzni az ilyen eseteket”

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend