Hirdetés
Intim beszélgetések Kriston Andreával: Férfi lesz a fiúból

Intim beszélgetések Kriston Andreával: Férfi lesz a fiúból

Kriston Andreát élmény hallgatni. Bárcsak minél több nő és kislány, sőt, férfi és kisfiú beszélgethetne vele arról, amit még soha nem kérdezett meg senkitől! A nőiségről és a férfiasságról, egymás megismeréséről és a szexualitásról, amely egyszerre ajándék és felelősség... Ebben a sorozatban - mint egy puha beszélgetősarokban - mindezekről szó esik. Most arról beszéltünk, hogyan érik férfivá egy fiú.

Hirdetés
Hirdetés

A kisgyerekek hamar felfedezik a testüket. Az altest bizonyos területein nagyon sok idegvégződés található, ezek érintése a kicsinek örömöt jelent. Egyfajta tanulási folyamat indul el: a gyerek a teste érintésével maga idézi elő a jó érzést.

Gyakori, hogy a mamák megszidják a kisfiukat, amikor megérintik a hímvesszőjüket, és kedvesen bár, de tiltják nekik ezeket a mozdulatokat: "Ezt nem szabad, egy jó kisfiú nem fogdossa a fütyijét!" (Pedig a pisilés tanulásakor éppen az ellenkezője vált ki dicséretet: ha a gyerek megfogja a péniszét és így irányítja a folyamatot.)

A tiltás csak gátlásokat hoz létre, illetve amikor a tiltott tevékenység mégis megvalósul, bűntudatot és szégyent eredményez, ami még felnőttkorban is beárnyékolhatja a szexualitást. A szülőknek tudniuk kellene, hogy az önismeretet támogató visszajelzések adják a későbbi jó szexualitás alapját.

Ezt valóban a szülőknek kell megtanítaniuk?

Igen, mi, szülők segíthetjük a szexuális önismeret kialakulását. Ahelyett, hogy tiltanánk egy másfél éves kisfiút attól, hogy a saját testéhez érjen, inkább tanítsuk meg neki, mikor és hol teheti ezt. Mondjuk el, hogy ilyesmit csak akkor és ott végezzen, amikor és ahol egyedül van, hiszen ez csak rá tartozik.

Intim beszélgetések Kriston Andreával: Férfi lesz a fiúból

Azt gondolom, az is fontos, hogy nevet adjunk ennek az "akciónak", különben beszélni sem tudunk róla. Egyes családokban például "fütyikézésnek", "fütyivel való játéknak" nevezik. Jobb, ha mindezt otthon hallja, mint mondjuk az óvodában, ahol esetleg megszégyenítik érte. A családon belüli szexuális nevelés során a mindennapokban számtalan lehetőségünk van akár egy-egy félmondattal, utalással terelgetni a gyereket abba az irányba, hogy megértse: szabad érintenie a testét, de ez egy intim dolog.

Hogyan folytatódik ez a fejlődés kamaszkorban?

Fontos lenne az úgynevezett szexuális szobatisztaság elsajátítása. A magömlés irányítása ugyanis hasonló funkció, mint a vizeletszabályozás: bár érezzük az ingert, csak akkor engedünk a szükségnek, ha lehetőség van rá, illetve úgy döntünk, hogy "szabad folyást engedünk".

Ha a kisfiú, illetve a kamasz otthon nem kap ebben útmutatást, akkor a társaitól sem fog kapni, hiszen a fiúk között gyakran arról szól a verseny, hogy ki tud gyorsabb eredményt elérni, nem pedig arról, hogy ki tudja jobban szabályozni vagy minél jobban elhúzni a beteljesülést. Pedig felnőttkorban ez az alapja a jó szexualitásnak: hogy a férfiak képesek legyenek szabályozni és halasztani a magömlést, a nők pedig ismerjék azt az utat, ami elvezet az orgazmushoz. (Nekünk, nőknek éppen a férfiakéhoz képest későbbi orgazmus jelent problémát. Ha ezt a kettőt szeretnénk összeegyeztetni, akkor mindkét nemnek felelősséget kell vállalnia a saját szexuális funkciójáért, ez pedig tanulás eredménye.)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend