Hirdetés
Ideális táplálék

Ideális táplálék

A gyermekorvosok és a kitűnő védőnői hálózat munkájának eredményeként Magyarországon az utóbbi években örvendetesen emelkedett a szoptatási arány. Az a cél, hogy hat hónapos koráig minden csecsemő kizárólag csak anyatejet kapjon, s a szoptatást egyéb táplálékok bevezetése után is folytassák. Amelyik édesanya nem szoptatja gyermekét, olyan védelemtől fosztja meg, amely a későbbiekben nem pótolható.

Hirdetés
Hirdetés

Az anyatej a csecsemő ideális tápláléka. Kitűnő minőségben, könnyen emészthető formában, megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, amelyekre a csecsemőnek szüksége van. Összetétele alkalmazkodik a csecsemőnek a korral változó szükségletéhez.

Az anyatej nem csak kitűnő táplálék:

  • Védőanyagainak  köszönhetően a szopós csecsemők ritkábban kapnak bélfertőzést, légúti megbetegedést, középfülgyulladást, húgyúti fertőzést, illetve, ha mégis kialakulnak ezek a betegségek, enyhébb lefolyásúak.

  • Bifidogén faktor: az anyatej nagy mennyiségben tartalmaz tejcukorból származtatható egyszerű cukrokat, amelyek segítik az ún. bifidogén bélflóra kialakulását, s gátolják a kórokozó mikroorganizmusok megtelepedését stb.

  • Szopós csecsemők között ritkábban alakul ki vashiányos vérszegénység. Az anyatej ugyan nem tekinthető jó vasforrásnak, de az anyatejből a vas sokkal jobban szívódik fel, mint a tehéntejből vagy a tápszerekből.

Ideális táplálék

  • Az anyatejes táplálás segíti a csecsemők szellemi fejlődését. Már a múlt század húszas éveiben észrevették, hogy szignifikáns különbség mutatható ki az anyatejes és a mesterségesen táplált csecsemők szellemi fejlődésében. Az anyatej olyan hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-6 és omega-3 típusú, esszenciális zsírsavakat) tartalmaz, amelyek szükségesek az idegrendszer és a retina (a szem ideghártyája) zavartalan fejlődéséhez. Az anyatej esszenciális zsírsavtartalmát az anya táplálkozása is befolyásolja. Magyarországon a várandós és szoptató anyák omega-3 zsírsavellátottsága elégtelen.

  • Az anyatejes táplálás csökkenti az allergiás megbetegedések kialakulásának a kockázatát. Az anyatej nem jelent idegen fehérjeexpozíciót, gyulladáscsökkentő hatású és segíti a bélnyálkahártya védekező funkcióinak érését.

  • A szoptatás a csecsemő számára teljesebb érzelmi kielégülést nyújt, szorosabb, intimebb kapcsolat alakul ki az anya és a gyermek között. A szoptatás olcsó, kényelmes, biztonságos, a szopott anyatej mindig friss, megfelelő hőmérsékletű, és gyakorlatilag steril.

Dr. Barna Mária, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend