Hirdetés
Hogyan lehet lány a fiúból?

Hogyan lehet lány a fiúból?

A közelmúltban publikált eredményekkel a tudósok közelebb jutottak a nemek kialakulásának megértéséhez, így szükség esetén azok későbbi meghatározása is könnyebben megvalósítható lehet.

Hirdetés
Hirdetés

A felfedezéseiket a Nature tudományos magazinban publikáló brit kutatók azt vizsgálták, hogy az X és Y kromoszómával rendelkező embriók - amelyeknek fiúként kellene megszületniük - egy részénél miért alakulnak ki a petefészkek, miért születnek meg lányként.

A folyamat kulcskérdése, hogy a herék kialakulásában szerepet játszó Sox9 jelű gén aktivizálódik-e. A tudósok azt tapasztalták, hogy az esetek meglepően nagy részében - becslések szerint 20 ezer embrió közül egynél - ez nem, vagy hibásan történik meg, így nem herék alakulnak ki, hanem tüszők, amelyek petefészkekké érnek.

"Talán a nemek megfordulását, illetve az interszexuális eseteket is befolyásolni lehet a gén be- és kikapcsolásával" - latolgatta a lehetőségeket a kutatást vezető biológus, Robin Lovell-Badge.

Hogyan lehet lány a  fiúból?

Előfordul az is, hogy az Sox9 egy lány, azaz két X kromoszómával rendelkező embriónál lép működésbe, akkor férfi ivarmirigyek alakulnak ki.

A felfedezést géntechnológiával módosított egereken végzett kísérletek tették lehetővé.

Forrás: Inforadio.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend