Hiperaktivitáshoz vezetnek-e a mesterséges ételszínezékek?
Az ételfestékektől pirosabb a kandírozott cseresznye és néha furcsán kék a gyermekek nyelve. De a szintetikus ételfestékeknek más hatásuk is van. Nemcsak kívánatosabbá vagy különlegessé teszik élelmiszereinket, hanem viselkedési problémákat is okozhatnak.
Erre hivatkozva az Európai Parlament a múlt évben elrendelte, hogy a mesterséges ételszínezékeket tartalmazó élelmiszerek csomagolására írják rá: "Fogyasztása befolyasolhatja gyermeke viselkedését és összpontosítási képességét."
Ennek hatására a Center for Science in the Public Interest tudományos szervezet 18 orvosa petíciót nyújtott be az Egyesült Államok élelmiszer és gyógyszerekért felelős hivatalához, a Food and Drug Administration-höz. Azt követelik, hogy a hivatal tiltsa be a szintetikus ételfestékeket és rendelje el, hogy teljes kivonásukig figyelmezetető címkéket helyezzenek el az élelmiszereken.
Az FDA és más szakértők szerint az ételfestékek a legtöbbet és legalaposabban bevizsgált anyagok közé tartoznak, és kevés a bizonyíték a feltételezett kapcsolatra a hiperaktivitás és az ételfestékek között.
Néhány gyermekgyógyász azt tanácsolja a viselkedésproblémás gyermekek szüleinek, hogy iktassák ki a gyermek étrendjéből a glutént, a cukrot, az ételfestékeket és a tartósítószereket. "Legalább a felüknél ez a módszer segített." - mondta Dr. Aaron Donell, az Illinois-i Gyermekkórház gyermekorvosa. Káros vagy nem, néhány gyártó már elkezdte felcserélni a mesterséges ételszínezékeket természetes alapú festékekre termékeiben.