Hirdetés
Hiába a mozgás, ha egészségtelenül étkezünk

Hiába a mozgás, ha egészségtelenül étkezünk

Azoknak a tizenéveseknek a legkerekebb a pocakja, akik a legtöbb zsírt viszik be a szervezetükbe, függetlenül attól, hogy mennyit edzenek – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a táplálékból bevitt zsírmennyiség csökkentése az elhízás visszaszorításának egyetlen módja. A túlzott zsírfogyasztás ugyanis még akkor is növeli a túlsúly kockázatát, ha nem társul magas kalóriabevitellel.

2014.01.20
Hirdetés
Hirdetés

A Clinical Nutrition című szakfolyóiratban megjelent eredmények szerint a csemeték elhízásának megelőzése csakis az étrendi zsír csökkentésével és a fizikai aktivitás növelésével lehetséges, méghozzá egyidejűleg. A kutatásba bevont 224 serdülő közül ugyanis a mozgás mennyiségétől függetlenül azoknál mérték a legtöbb hasi zsírt, akik sok gyors- vagy egyéb egészségtelen ételt fogyasztottak.

Hiába a mozgás, ha egészségtelenül étkezünk

„Eddig az volt az általános vélekedés, hogy sok sporttal akár a kiegyensúlyozatlan étrend is jóvá tehető. Most viszont bebizonyítottuk, hogy sajnos nem ez a helyzet” – magyarázta Dr. Idoia Labayen, a Baszkföldi Egyetem szakértője, aki munkatársaival az étrendi zsír szerepét vizsgálta a tinédzserek zsigeri zsírpárnáinak alakulására.

A hasi zsírpárnák a legártalmasabbak mind közül, hiszen növelik a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, illetve a magas koleszterinszint kockázatát.

„A kamaszok kiemelten veszélyeztetettek, hiszen abban az életszakaszban vannak, amikor önálló döntéseket kezdenek hozni a saját táplálkozásukkal és testmozgási szokásaikkal kapcsolatban. Sokan éppen ekkor hagyják abba a sportolást” – tette hozzá Dr. Labayen.

A kamaszok testösszetételét úgynevezett Dexa berendezéssel ellenőrizték, amellyel a zsír- és izomarány is mérhető a test különböző pontjain. Emellett megkérdezték őket a táplálkozási és mozgási szokásaikról.

A kutatók előfeltevése az volt, hogy a magas étrendi zsírbevitel még akkor is növeli az elhízás kockázatát, ha viszonylag sok testmozgással társul. Az adatok alapján ez be is igazolódott.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend