Hirdetés

Hangulatemberek

Az ADHD, vagy más néven figyelemzavaros tünetek több negatívuma is ismert már, hiszen az ilyen gyerekek és tinik nem csak tanulási zavarokkal, de társasági problémákkal ás alváspanaszokkal is küzdenek, sőt, előfordul, hogy az ilyen gyerekek bűnelkövetővé válnak. Egy új kutatás alapján azonban nem csak a jelenjükért érdemes aggódni.

Hirdetés
Hirdetés

Az ADHD-s gyerekekkel foglalkozó, a közelmúltban készült vizsgálatok már rámutattak, hogy fiatal felnőttként ezek a gyerekek továbbra is gyakran csak nehezen képesek koncentráltan valamilyen tevékenységet végezni. A fiúk esetében pedig nagyobb annak az esélye is, hogy akár egész életükben antiszociális viselkedésű, hangulatzavarokkal küzdő emberek lesznek, mint nem ADHD-s gyermektársaiknak.

Egy új tanulmány eredményei alapján pedig most már az is ismerhető, hogy vajon ugyanez a sors jellemző-e a lányokra, vagy netán ők szerencsésebb kilátásokkal vághatnak neki a felnőtt életnek, mint a fiúk. A kutatás alapjául 262 gyermek és tinédzser lány adatai szolgáltak, akik közül egyeseket diagnosztizáltak ADHD-vel, míg másokat nem. A lányokat azután 11 évvel később ismét felmérték, hogy kiderítsék, vajon hasonlóan magas kockázattal néznek-e szembe, mint a fiúk. Az eredmények sajnos azt mutatták, az ADHD-s kislányok hasonlóképpen a fiúkhoz, szintén jóval hajlamosabbak voltak hangulatzavarokra, hangulatingadozásokra, antiszociális viselkedésformákra és depresszióra, mint gyermekként ADHD-vel nem küzdő társaik. Sőt, a lányok esetében a hangulatingadozások és a depresszió kialakulásának aránya ADHD-s múlttal jóval magasabb volt, mint a fiúk esetében - 20-25%, szemben a 3-8%-kal.

A kutatók szomorúan konstatálták azt is, hogy a 11 évvel később a felmérésben ismét résztvevő egykor ADHD-vel diagnosztizált lányok 93%-a már részesült valamilyen mentálhigiénés problémával összefüggő kezelésben felnőttként (71% kombinált terápiában, tehát pszichoterápiában és gyógyszeres kezelésben is részesült, 21%-uk csak gyógyszeres kezelésben, míg 1%-uk csak pszichoterápiában vett részt). A szakemberek a 11 év után zajlott újabb felmérés során azt is megállapították, hogy a korábbi ADHD-s betegek 62%-a még ma is diagnosztizálható volna a figyelemzavarral. A kutatók úgy vélik, eredményeik 3 dologra utalhatnak. Az első, hogy minden erőfeszítésünk ellenére az ADHD-s betegeken ma még nem tudunk igazán hatékonyan segíteni. A második, hogy esetleg olyannyira leköti a szakembereket egy ADHD-s esetében az ADHD kezelése, hogy nem veszik észre az a mellett kifejlődő más mentálhigiénés problémákat. A harmadik pedig, hogy az ADHD-s fiatalok eleve hajlamosítottak különböző, például genetikai okokból más pszichiátriai problémák kialakulására is.

 


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend