Hirdetés
Hagyományos táplálás

Hagyományos táplálás

Az amerikai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) bejelentette, hogy a 2010. évre előirányzott országos célkitűzésnek megfelelően a 2007-ben születettek háromnegyede, vagyis hárommillió újszülött kezdte az életét anyatejes táplálással. Hat és tizenkét hónappal később azonban az anyatejes babák száma drámai mértékben visszaesett.

Hirdetés
Hirdetés

Félévesen már csak a csecsemők 43 százaléka, vagyis 1,8 millió baba, tizenkét hónapos korban pedig alig a negyedük kapott anyatejet.

A CDC gyermektáplálkozásról készült felméréséből az derült ki, hogy 2007-ben az anyatejes táplálás aránya közel háromszor magasabb volt, mint 1980-ban, amikor az újszülöttek mindössze 28 százalékát szoptatták, hat hónapos korban alig a tizedüket, tizenkét hónapos korban pedig csupán 4,5 százalékukat táplálták anyatejjel. 2000-ben az újszülöttek kevesebb mint felét szoptatták, hat hónapos korban alig egyötödük, egy évesen pedig csak minden kilencedik részesült anyatejes táplálásban.

Az anyatejet könnyű megemészteni, és olyan antitesteket tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a csecsemőknek a bakteriális és vírusfertőzésekkel szemben. Ráadásul az anyatejjel táplált csecsemők a tápszeres csecsemőknél kisebb valószínűséggel válnak elhízottá, illetve túlsúlyossá gyermekkorukban.

Az egészségügyi szerv 2010-es programja azt tűzte ki célul, hogy az amerikai édesanyák háromnegyede születésétől kezdve szoptassa gyermekét, 50 százalékuk legalább a baba hat hónapos koráig, egynegyedük pedig legalább tizenkét hónapos korig anyatejjel táplálja gyermekét. A 30 évvel ezelőtt elindított Healthy People 2010 címet viselő egészségügyi program célja az egészséges élet minőségének és időtartamának növelése és az egészségügy terén tapasztalható egyenlőtlenségek megszüntetése.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Pirula Trend