Hirdetés
Gyerektükör
Előző Következő

Feleannyi tejterméket fogyasztanak a magyar gyerekek, mint amennyi szükséges lenne - derült ki egy országos felmérésből, amelyet a Magyar Dietetikusok ...

Hirdetés
 • 2012.05.09 Az új köznevelési törvény

  Az Országgyűlés 2011. decemberében elfogadta az előzetesen sokat itatott új köznevelési törvényt. Milyen új elemeket tartalmaz az új törvény, és ezek hogyan érintik a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat?

 • 2012.03.23 Hagyományos táplálás

  Az amerikai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) bejelentette, hogy a 2010. évre előirányzott országos célkitűzésnek megfelelően a 2007-ben születettek háromnegyede, vagyis hárommillió újszülött kezdte az életét anyatejes táplálással. Hat és tizenkét hónappal később azonban az anyatejes babák száma drámai mértékben visszaesett.

 • 2012.03.02 Veled leszünk egy család II. - Az ivarsejt-donáció

  Magyarországon számos olyan pár vágyik gyermekre, akiknél a férfi, vagy a női oldalról meddőségi probléma áll fent, illetve előfordul, hogy a pár mindkét tagjánál szomatikus, azaz testi okokból akadályoztatott a gyermekvállalás

 • 2012.02.22 Vitaminvadászat

  A tél végén is gyakori a lázzal, náthával, köhögéssel járó megbetegedések. A gyerekek különösen veszélyeztetettek, pedig a fertőzések nagy része megelőzhető lenne helyes életmóddal, megfelelő táplálkozással.

 • 2012.02.15 Császármetszés

  A császármetszés a terhesség befejezésének egyik módja, napjainkban a leggyakrabban végzett hasi műtét. Nevét onnan eredeztetik, hogy állítólag Julius cézár császármetszéssel jött a világra, ez azonban valószínűleg téves feltételezés.

 • 2012.02.07 Káros fogtömések

  Nem csak a műanyag flakonok és a műanyagba csomagolt készételek lehetnek károsak a gyerek szervezetére a bisphenol-A-t (BPA) tartalmazó csomagolások miatt, hanem az ugyanezt az anyagot tartalmazó fogtömések is. Egy tanulmányból kiderült, hogy a BPA a fogtömés után órákkal is kimutatható a gyerekek nyálából.

 • 2012.02.04 Mégsem annyira egészségtelenek a tejtermékek

  A British Journal of Nutrition aktuális számában olvasható tanulmány lerántja a leplet arról a tévhitről, miszerint a tejtermékekben lévő telítetlen zsírsavak fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

 • 2012.01.31 A gyerekek étkezési szokásait befolyásoló tényezők

  A GfK LHS HealthCare legfrissebb megkérdezésének eredményei azt mutatják, hogy a védőnők szerint az általános iskolás korú gyerekek étkezési szokásait a szülők és a reklámok alakíthatják legnagyobb mértékben; az iskolai büfé és menza szerepéről megoszlanak a vélemények. Az oktatási intézményekben zajló felvilágosító munkát, illetve saját szerepüket e téren kielégítőnek találják.

 • 2012.01.26 A szoptatás egy csoda

  Amikor egy nő gyermeket vár, új világ tárul ki előtte. Szakkönyveket vesz, bújja a babás magazinokat, és "lóg a neten", hogy megtudja, miképpen csinálják mások. Sokakat a szülés után éri az első meglepetés, amikor kiderül, hogy a szoptatás nem megy olyan könnyen, esetleg egyáltalán nem megy. Sőt, egy sor dologról még soha senki nem tett említést korábban!

 • 2012.01.15 Anyatej vagy babatej?

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az UNICEF és számos más egészségügyi szervezet azt javasolja, hogy a gyermekek hat hónapos korukig kizárólag anyatejet kapjanak, továbbá egyéves korukig anyatejből álljon a táplálékuk túlnyomó része. Ennek ellenére ma Magyarországon az újszülötteknek csupán 58 százalékát táplálják anyatejjel, egyéves koráig pedig a babák 20 százaléka kap tehéntejet.

Hirdetés
Hirdetés